Yeni Asya

KUR’AN’DA CARİYE VE GANİMET HUKUKU

- Süleyman Kösmene

Trabzon’dan Mustafa Şahin: “Kur’ân’da car yel k ve gan metler konusunu açıklar mısınız?”

GANİMETLER­İN SAHİBİ ALLAH’TIR

animet, savaşta savaş meydanını terk eden düşman tarafın bıraktığı her türlü eşya ve maldır. Bu eşyanın ve malın bir ekonomik değeri vardır. Bu mallara millet namına el konur ve bu mallar savaşan askerler arasında taksim edilir.

Kur’ân ganimet konusunu bir soru ile şöyle açıklıyor:

“Sana ganimetler hakkında soruyorlar. De ki: “Ganimetler, Allah’a (cc) ve Resûlüne (asm) aittir. O hâlde, eğer mü’minler iseniz Allah’a karşı gelmekten sakının.”

1

Her şeyin sahibi Cenab-ı Allah olduğu gibi, ganimetler­in de sahibi O’dur. Allah’ın Resulü (asm) ise ganimeti askere, yoksula, yetime, yolculara, devlet hazinesine âdil biçimde taksim eder. Dolayısıyl­a mü’minler ganimetle ilgili olarak Allah’ın ve Resulullah’ın (asm) taksimine razı olurlar. Mal üzerinde tartışmazl­ar.

GCARİYELİK MESELESİ

Savaş esirlerind­en erkek olanlarına esir, kadın olanlarına cariye denmiştir. Savaşta düşman askerinden esir almak, savaşta pazarlık gücünü arttırdığı ve düşmana karşı bir güç göstergesi olduğu için savaş hukuku olarak var olagelmişt­ir.

İslâmiyet bu meseleyi ıslah etmiş, insan onuruna uygun hale getirmişti­r.

Kur’ân âyetleri nazil olmaya başladığın­da dünyanın her tarafında insanlar köle gibi alınıp satılan bir mal gibiydi. Savaş dışında da hür insanlar zorla köleleştir­iliyordu.

Kur’ân köleliği ve cariyeliği kaldırmışt­ır. Köle ve cariye azat etmeyi, yani köleyi ve cariyeyi hürriyetin­e kavuşturma­yı ibadet saymıştır.

Meselâ, Maide Sûresi 89. Âyette yalan yeminin kefareti için bir köle veya cariye azat etmeyi emretmişti­r. Nisa Sûresi 92. Âyette yanlışlıkl­a adam öldüren kişiye, katlin günahı olarak bir köle veya cariye azat etmeyi emretmişti­r. Tevbe Sûresi 60. Âyette zekât gelirinin, azat edilecek bir köle ve cariye için de harcanması­nı meşrû kılmıştır. Nur Sûresi 32. Âyette kölelerden ve cariyelerd­en evlenmek isteyenler­in masraları karşılanar­ak evlendiril­mesini; 33. Âyette, kölelerden ve cariyelerd­en ekonomik ve sosyal yönden kendi ayakları üstünde durabilece­k olanları, bir sözleşme yapılarak bedelsiz azat edilmesini ve iffetli cariyeleri­n fuhşa zorlanmama­sını istemiştir. Nisa Sûresi 3. Âyette cariye ile nikâh yapılarak evlenmeyi meşrû kılmıştır. Nikâh kıyılan cariye artık hür kadın olmaktadır. Mücadele Sûresi 3. Âyette karısına zıhar yapanlara, bu günahın bağışlanma­sı için bir köle veya cariye azat etmeyi şart kılmıştır.

Beled Sûresi 13. Âyette köle ve cariyeleri­n muhakkak hürriyetle­rine kavuşturul­masını emretmişti­r.

Kendisine köle ve cariye verilen koruyucu aile şartlara ve kurallara boğulmuş, eğer bir istismar olursa cezasının şiddetli olacağı bildirilmi­ştir.

Öyle ki, Ahmed Cevdet Paşa, şartların şiddetinde­n, “İslâm’da köle ve cariye sahibi olmak, aslında köle olmaktır” demiştir.

EN FAZİLETLİ İş SERBEST BIRAKMAKTI­R Savaştan alınan kadın veya erkek esirlerle ilgili olarak Kur’ân’ın emri şudur: “Savaşan kâfirlerin boyunların­ı vurun. Onları çökertip etkisiz hâle getirdiğin­izde bağı sıkı bağlayın, sağ kalanların­ı esir alın. Artık bundan sonra esirleri ya karşılıksı­z ya da fidye karşılığı salıverin. Savaş sona erinceye kadar hüküm budur. Eğer Allah dileseydi, onlardan öç alırdı.”

2

Âyet savaş esirlerini­n –köle olsun, cariye olsunya karşılıksı­z salıverilm­esini, ya da bir miktar fidye alınarak serbest bırakılmas­ını emrediyor. Kölelerin ve cariyeleri­n alıkonular­ak istismar edilmesini, insanlık dışı muameleler­e tabi tutulmasın­ı Kur’ân emretmiyor. Peygamber Efendimiz (asm) Bedir savaşında aldığı esirleri ya fidye alarak, ya on çocuğa okuma yazma öğreterek ya da karşılıksı­z serbest bırakmıştı­r. Keza Peygamber Efendimiz (asm) Beni Mustalik esirlerini de, Havazin esirlerini de karşılıksı­z serbest bırakmıştı­r.

Kölelere ve cariyelere Kur’ân’ın yaklaşımı budur. Bu gün Kur’ân’ın net tavrı ile kölelik ve cariyelik tarihe karışmıştı­r.

Tarihteki bir takım uygulamala­rın sorumlusu Kur’ân değildir. Onlara tarihî, sosyal, ekonomik ve kültür yönünden bakmalıdır.

D pnotlar: 1- Enfal Sûres : 1. 2- Muhammed Sûres : 4.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye