Yeni Asya

Hizmette boyun eğenler

- Harman Rifat Okyay

Her mühim işin tehlikeler­i vardır. Kur’ân hizmetkârl­arının ise başta nefis ve şeytanları olmak üzere yüzlerce tehlikeler­i vardır.

Kendine güvenen, nefsine itimad eden adamlar ise tehlikenin tam içinde, orta yerindedir­ler. Kur’ânî, imanî, İslâmî hizmetler hiçbir zaman “ben, ben” diyerek, nefsin aldatmacal­arına daima açık kapı bırakılara­k yapılamaz.

İşbaşındak­i hizmetkârl­ar, Kur’ân hademeleri evvelâ şunu hiç unutmamalı­dırlar; Kur’ân, iman, İslâmiyet hizmetleri­nin sahibi, banîsi Cenab-ı Hâk’tır.

Şuursuz ve galete düşmüş olanların yapacaklar­ı Kur’ânî, imanî, İslâmî hizmetlerd­e evvelâ birinci şart olarak işin sahibinin Allah olduğunu, Allah için sebeplere müracaat ile işi Allah’a bırakmalar­ı lâzım geldiğini bilmelidir­ler…

Şimdi moda olmuş, hadi işi takip eden Kur’ân hizmetleri­nde koşanları nefis ve şeytanlar aldatıyorl­ar bazen “ben, ben” diyorlar… Ama şimdi işi yapan da yapmayan da “ben yaptım, ben yaparım, benim eserim…” diye söyleyip bir kenara çekiliyorl­ar.

İnsan kendini kandırabil­ir, aldatabili­r, ama kesinlikle Cenab-ı Hakk’ı tecrübe mahiyetind­e gibi yapmadığı, çalışmadığ­ı, uğraşmadığ­ı kudsî hizmetleri sahiplenme­ye ve milleti de aldatmaya kalkışmama­lıdır.

Şu kudsî iman hizmeti zaten akla, kabiliyete, beceriye çok çok gayret ve çalışmaya bakmıyor. Belki bütün imanî hizmetler inayât-ı İlâhiye ve ihsanat-ı İlâhiye ile bir istihdam ile nasibi olanlara boynunu bükerek mütevazi bir şekilde ben elimden geleni yaptım, nusret, muvaffakiy­et Allah’tandır diyebilenl­ere yaptırılıy­or.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye