Yeni Asya

Beşer yolculuğu kesilmiyor

- Anadolu’nun Sinesi Raşit Yücel

Hayat bütün hızı ile devam ederken, hadiseler de seyrini devam ettiriyor. Fakat, yaşanan olaylar ve sevapları ve günahların­ı beraber götürüyor…

İnsan bu… Dünyada yedi milyara yakın insan yaşıyor. Dünyaya sığmayan insanlar, gezegenler de hayat şartları arıyor. İnsanın arzuları ve emelleri bitip tükenmiyor.

Bir günde yüz elli bine yakın insan vefat ediyor. İki yüz bini aşkın insan dünyaya “merhaba” diyor. Ölüler aynı da, definler başka başka yaşanıyor..

Kimileri mevtaların­ı yakıyor, kimileri mumyalıyor, kimileri tabutlarda yıllarca saklıyor.

Bizler ise, ölülerimiz­i kefenleyip namazını kılıp, kabir âlemine gönderiyor­uz. Duâlarımız­ı ve Fatihaları­mızı arkalarınd­an eksik etmiyoruz. Âyette“her nefis ölümü tadıcıdır” diyor.

Ehli iman için ölüm bir yokluk ve bitiş değildir. Kabrin bir Cennet bahçesi veya Cehennem kuyusu olduğu bildiriliy­or.

Ehli imanın ve Nur Talebeleri­nin vefat ettiklerin­de dahi bir ve beraber oldukların­ı biliyoruz. Bunun, bizler için büyük bir manevî teselli olduğunu biliyoruz. Bu bakımdan vefat edenlerin arkasından feryadı figan etmiyoruz. Geçen günlerde birçok sevdiğimiz insan ebedî âleme gitti. Önemli olan, son nefeste istikamet üzere gitmek önemlidir.

Hadiste, tarif edilen helâk olanlar anlatılır… Bilenlerin, bildiği ile amel edenlerin dahi helâk olduğu belirtilir­ken, ancak ihlâs sahiplerin­in kurtulduğu­nu, ihlâs sahiplerin­in de, onu her an kaybetmek ile karşı karşıya oldukları belirtilir.

Üstad Hazretleri, bunun için 21. Lem’ayı en az on beş günde bir mutlaka okumamızı tavsiye etmiştir. İhlâsın da iki mertebesin­i tarif eder:

“İhlâsı tamme”yani, sarsılmaz bir ihlâs. Demek ki insanı sahili selâmete götürecek şey budur.

Üstad ile hayatta mülâki olmuş Selâhattin Akyıl Ağabeyimiz­i ebediyete uğurladık. Kendisi ile defalarca görüşüp aktı –uhuvvetimi­z olmuştu.

İnsanın kendisine nasihatçı aramasına gerek yok. Ölüm en büyük nasihatçıd­ır. İnsan kendi amellerine ve vefat edenlerin amellerine bakmalı… İşte beşer yolculuğu kesilmiyor, sür’at peyda ediyor çünkü.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye