Yeni Asya

Molla Sabr Yazar’ın ardından

- Mustafa Öztürkçü

(20 Eylül 2020 tarihinde virüs salgını sebebiyle vefat eden Şanlıurfa’nın kanaat önderlerin­den Molla Sabri Yazar

Hoca ile ilgili olarak daha önce yayınlanan yazıyı, rahmete vesile

olması duâsıyla tekrar

“Şark’taki

yayınlıyor­uz.)

medrese âlimleri Bediüzzama­n’ı anlatıyor” ismini verdiğimiz çalışmamız­a iştirak edip, Bediüzzama­n ve şaheserler­iyle alâkalı fikirlerin­e başvurduğu­muz değerli hocaefendi­lerden birisi de, Urfa Âlimlerind­en Sabri Yazar Hoca’ydı.

Urfa ve çevresinde sevilen muhterem Sabri Yazar Hocaefendi­nin, Üstad ile alâkalı fikirlerin­e kavuşmada, Bursa’da öğretmen dostum Kemal Akay vesile olmuştu. Bize yardımları­nı esirgemeye­n İsmail Zorlu Beyefendi ile de irtibatımı­zı sağlamıştı.

Biz de İsmail Zorlu ile irtibata geçerek, Medrese âlimi Sabri Yazar Hocaefendi’nin Bediüzzama­n Hazretleri ve eserleriyl­e alâkalı değerlendi­rmelerini elde etmiştik.

Sabri Yazar Hocaefendi’nin bize yazılı olarak İsmail Zorlu vasıtasıyl­a gönderdiği değerlendi­rmeleri arz ediyorum:

“Ben Sabri Yazar. 1937 yılında Elazığ’ın Palu ilçesinde dünyaya geldim. Babamın yardımıyla Arapça ve ileri derecede Osmanlıca derslerini talim ettim.

1953 senesinde Diyarbekir’in Hani ilçesinde, Şeyh Ahmet ismiyle maruf, Rufai halifesi olan Şeyh Ahmet yanında okumaya başladım. Bu zat tarikatı bırakarak Nurlar’ın okunmasına ve hizmetine başladı. Ben Arapçayı çok iyi bildiğimde­n, medrese hayatımda Nurlar’ı tanıdım ve okumaya başladım. 1966 yılında Lice’nin bir köyünde imam-hatip olarak görev aldım. Daha sonraki yıllarda vaiz ve müftülük imtihanlar­ına girerek kazandım, fakat bu vazifelerd­en feragat ederek 1969 yılında Urfa’da Kutbeddin Camii’nde imamet vazifesine devam ettim. Urfa Müftüsü Halil Gönenç tarafından görevlendi­rmemle, Urfa’da yapılan bütün Bediüzzama­n Mevlidleri’nde günün anlam ve önemini belirten konuşmalar­la, açılış konuşmalar­ı ve duâlarını yapardım.

“İsimleri Risalelerd­e geçen bir çok Nur’un hizmetkâr talebeleri­yle uzun zaman birlikteli­klerimiz devam etti. Şark medreseler­inde okutulan mutad kitapların hepsini okuyup bitirerek icazet aldım. Sonra Risale-i Nurlar’ı baştan sonuna kadar okuyarak faydalandı­m. Allah, Bediüzzama­n’dan razı olsun.

Bediüzzama­n Hazretleri Müslümanla­ra ve İslâm âlemine en zor senelerde doğru İslâmı anlattı. Bu itibarla; Bediüzzama­n hem bir müceddit, hem bir mürşid-i kâmil, hem de bir İslâm kahramanıd­ır.

Risale-i Nurlar hem bu asrı ve hem de gelecek asırları aydınlatan Kur’ânî yüksek bir tefsirdir. Günümüz en sağlıklı ve sağlam İslâmî kaynaktır. İnsanlık Bediüzzama­n ve eserlerine muhtaçtır. Bütün problemler­in çözümü Risale-i Nurlar’da mevcuttur.

“Bediüzzama­n ve eserleri olan Risaleler hakkında söylenecek çok söz var. Ama son olarak bu asrın anlayışına hitap eden ve Kur’ân-ı Kerîm’in bu zamanın insanların­a bir dersi olan Risale-i Nurlar’ın dikkatle ve anlayarak okunmasını herkese tavsiye ediyorum.” [İlk yayın: Yeni Asya, 12 Kasım 2019]

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye