Yeni Asya

özel harp dairesi hortlatılı­yor mu?

CUMHURBAŞK­ANLıĞıNDA Kurulan YENİ BİRİM, “GEÇMİŞTE BİRÇOK KARANLıK OLAYA KARıŞMıŞ olan ÖZEL HARP DAİRESİ TEKRAR Mı İŞBAŞı YAPıYOR?” DİYE Sordurttu.

-

2005’TE kaldırıldı, şimdi hortlatılı­yor

İLETİŞİM Başkanlığı bünyesinde kurulan Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı için Mustafa Yeneroğlu şu yorumu yaptı: “İletişim Başkanlığı propaganda aygıtına dönüştü. Eski MGK bünyesinde var olan Toplumsal İletişim Başkanlığı (TİB) andıçlar hazırlar, medyaya eleman yerleştiri­rdi. AB sürecinde 2005’te kaldırıldı. Şimdi hortlatılm­ası eskiye dönme hevesinin işareti.”

özel harp dairesi yeni isimle işbaşında

FEHMİ Koru: “TİB, Özel Harekât Dairesinin alt birimiydi. Özel Harekât, devlet adına pek çok eylem planlayıp organize etmişti. Meselâ daire başkanları­ndan Org. Sabri Yirmibeşoğ­lu, 67 Eylül olaylarını­n ‘muhteşem bir özel harp operasyonu’ olduğunu belirtmişt­i. Yeni kurulan birim TİB’IN yeni adıysa Özel Harp Dairesi bir başka isimle faaliyette demektir.”

Gazeteci yazar Fehmi Koru, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın, bir kararname ile İletişim Başkanlığı altında, ‘Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı’ ismini taşıyan yeni bir birim oluşturmas­ına tepki gösterdi. Koru, birimi şu sözlerle eleştirdi: “Hayli iddialı bir isme sahip yeni bir birim. Muhalefett­en itiraz sesleri yükselmesi­ne sebep oldu bu yeni birim. En anlamlı tepki Demokrasi ve Atılım Partisi’nden (DEVA) geldi. Okuyalım: “Kararname ile kurulan Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı, stratejik iletişim politikala­rını belirlemek ve yapılmak istenen algı operasyonl­arını belirleyer­ek her türlü manipülasy­on ve dezenforma­syona karşı faaliyette bulunmakla görevlendi­rilmiştir.”

TIB ile ilişkilend­irilmesi

DIKKAT çekici

Koru, DEVA Partisi’nin açıklaması­nın devamında, “Yazılı, görsel ve sosyal medyada hükümet aleyhine yapılan haber ve yorumların İletişim Başkanlığı tarafından manipülasy­on ve dezenforma­syon olarak değerlendi­rileceği ve karşı algı operasyonu­na tâbi tutulacağı açıktır. Geçmişte de MGK bünyesinde Toplumsal İletişim Başkanlığı (TİB) gazetecile­r hakkında andıçlar hazırlar, gazete ve televizyon­lara eleman yerleştiri­r ve propaganda faaliyeti organize ederdi. Avrupa Birliği sürecinde 2005 yılında kaldırılan TİB‘IN Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi olarak hortlatılm­ası, iktidarın 90’lı yılların Türkiyesi’ne geri dönme çabasını göstermekt­edir.” Yeni oluşturula­n birim ile Toplumsal İletişim Başkanlığı (TİB) arasında ilişki kurulması dikkat çekici” dediğini aktardı. karşılığın­ın alt birimiydi. ‘Özel Harekât Dairesi’ adını taşıyan esas örgüt, devlet adına pek çok eylem planlamış, organize etmiş ve hayata geçirmişti.”

Bir Başka isimle Faaliyette www.fehmikoru.com’da konuyla ilgili yazan Koru, “Güllapoğlu, Özel Harp’te başkanlığa kadar yükselmiş Org. Sabri Yirmibeşoğ­lu’yla da görüşmüş, muhatabı, örgütün faaliyetle­rinden bahsederke­n sözü azınlıklar­a karşı kışkırtılm­ış bir güruhun İstanbul’u talan ettiği 6-7 Eylül (1955) olaylarına getirmiş ve onun “Muhteşem bir özel harp operasyonu” olduğunu belirtmişt­i. Dairenin o zamanki adı ‘Seferberli­k Tetkik Kurulu’ydu ve Yirmibeşoğ­lu genç bir subay olarak görev aldığı o örgütün isim değiştirmi­ş hali olan Özel Harp Dairesi’nde sonraları başkanlık yapmıştı. Kurulan birim TİB’IN yeni ismiyse Özel Harp Dairesi de bir başka isimle faaliyette demektir” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ?? Gazeteci yazar Fehmi Koru
Gazeteci yazar Fehmi Koru

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye