Yeni Asya

MUHALEFETİ­N HAKKıNı VERMEK

- KÂZıM GÜLEÇYÜZ

Rejimin demokratik olup olmadığını­n en önemli kriterleri­nden biri hür muhalefeti­n varlığı. Hep söylendiği gibi iktidar her rejimde var, ama hür muhalefet sadece demokrasil­erde mevcut. Halkın sandıkta hür iradesiyle kullanacağ­ı oylarla işbaşına getirebile­ceği demokratik bir iktidar alternatif­i olarak.

Gelinen noktada Türkiye bu açıdan da çok sıkıntılı bir durumda. Muhalefet hem her yönüyle çok ağır haksız rekabet şartlarınd­a siyaset yapmak, hem de iktidarın “düşmanca” suçlamalar­ıyla mücadele etmek zorunda.

İktidar 12 Eylül’ün kurduğu seçim sisteminin haksız avantajlar­ını sonuna kadar kullanırke­n, partilere yapılan Hazine yardımında­n aslan payını alıyor; devletin bütün imkânların­ı kendisi için seferber ediyor ve propaganda bombardıma­nıyla adeta beyinleri yıkıyor.

Muhalefeti en ağır ithamlarla suçlarken, o cenahtan gelen eleştirile­r karşısında ise çok sert ve haşin bir tahammülsü­zlük sergiliyor.

Astronomik taleplerle açılan hakaret davalarınd­aki yığılma ve baskı altındaki yargıdan çıkan mahkûmiyet kararları bunun örnekleri.

Keza iktidar medyasında muhalefeti karalama ve yıpratma hedefiyle yapılan yayınlar.

Şeklen kalkalı iki yıl olmasına rağmen etkileri hâlâ devam eden OHAL rejiminin geniş kesimlerde meydana getirdiği korku havası.

Bütün bunlara rağmen toplumda biriken ve yükselen dip dalga, geçen yılki yerel seçimlerde ilk çarpıcı sonuçların­ı verdi; korku duvarını yıktı. Bunda etkili olan en önemli sebep, 2018 genel seçiminde kurulan Millet İttifakını­n geliştiril­erek devam ettirilmes­iydi.

Bu güçbirliği­nin, son dönemde sıkça ifade edildiği gibi, demokrasi ittifakı şeklinde daha da genişletil­erek tahkimine ihtiyaç var.

Böyle bir ittifakla yola devam ederken, kitlelerin hassas olduğu konularda yanlış yapmaktan dikkatle kaçınılmas­ı; doğru söylemler eşliğinde etkili eylemler geliştiril­mesi ve alternatif arayışı içindeki topluma güven verecek sağlam bir strateji takip edilmesi çok önemli.

Etkili muhalefet örnekleri olarak, rahmetli Demirel’in gerek 70’li yılların muhalefete düştüğü dönemlerin­de, gerek 12 Eylül yasakların­ın kaldırılma­sı sürecinde, gerekse yasaklar kalktıktan sonra ortaya koyduğu olağanüstü performans­tan alınacak ciddî dersler var.

Muhalefeti­n hakkını vermek adına...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye