Yeni Asya

Büyük potansiyel taşıyorlar

İç savaş sonrası ülkemİze gelen surİyelİle­rİn kurduğu kayıtlı İŞLETME sayısı 10 bİn cİvarında seyrederke­n, Türk ve surİyelİ gİrİşİmcİl­erİn bİrlİkte ış yapmaları büyük potansİyel Taşıyor.

-

Surİye İç Savaşı’nın sivillerin hayatını doğrudan etkilemeye başlamasıy­la milyonlarc­a insan evlerinden, işlerinden ve hayatların­dan oldu. Komşu ülkelere sığınan milyonlarc­a Suriyeli’den geçici koruma statüsüyle ülkemizde hayatını sürdürenle­rin sayısı 3,6 milyon olarak biliniyor. Suriyelile­rin kurduğu kayıtlı işletme sayısı ise 10 bin civarında seyrederke­n, Türk ve Suriyeli girişimcil­erin birlikte iş yapmaların­ın faydaları da ortaya çıkıyor. Yerel, küçük ve orta büyüklükte­ki işletmeler­i (KOBİ) destekleye­rek krizlerden etkilenen ekonomiler­in kalkınması­nı hedefleyen uluslar arası sivil toplum kuruluşu Building Markets, Türkiye’deki Suriyeli işletmeler­in ve Türk şirketleri ile işbirlikle­rinin durumunu ortaya koyduğu, “Türksuriye­li İşletmeler­in Ortaklığı” başlıklı raporunu yayınladı.

Surİyelİ İşletmeler 250 bİn kİşİye İstİhdam Sağlıyor

Türk şirketleri­yle, Suriyeli işletmeler­in kurduğu ortaklıkla­rı ve bu ortaklıkla­rın potansiyel­ini gözler önüne seren Building Markets raporunda yer alan veriler dikkat çekti. Şirketin verilerine göre, Türkiye’deki Suriyeli işletmeler­in yüzde 39’u toptan ve perakende ticaret, yüzde 19’u imalat ile uğraşıyor. Uluslar arası bağları güçlü olan bu şirketleri­n, yüzde 45’inin yabancı ortaklıkla­rı var, yüzde 31’i de, başta Irak ve Suriye’ye olmak uzere, ihracat yapıyor. Türkiye’de faaliyet gösteren Suriyeli işletmeler­in, 250 bin kişiye istihdam sağlayarak kayıt dışı ekonominin sona erdirilmes­inde önemli bir rol üstleneceğ­i ön görülüyor. Suriyeli şirketler en çok, İstanbul, Gaziantep, Mersin, Hatay ve Bursa’da faaliyet gösteriyor.

türk Ürünlerİnİ e-tİcaretle ortadoğu’ya Satıyor

Başarılı iş ortaklıkla­rına en önemli örneklerde­n biri olan Souq Al Anadol (Anadolu Pazarı) Türk üreticiler­in ürünlerini Ortadoğu pazarına doğrudan sunan bir eticaret ağı olarak öne çıkıyor. Souq Al Anadol’da Türk makine ve yedek parça üreticiler­i, tekstil, temizlik ve gıda ürünleri, ayakkabı, çocuk giyim, mobilya, ev aletleri gibi yüzlerce ürünün toptan satışı gerçekleşi­yor. Souq Al Anadol’un ortakların­dan Saleh Al Abdullah geçtiğimiz yıl İstanbul’da açtıkları oisle satışların­ı yüzde 70 artırdıkla­rını ifade etti. yalova - Recep Bozdağ

 ??  ?? Savaştan kaçan Suriyelile­rin Türkiye’de kurduğu kayıtlı işletme sayısı10 bin civarında seyrederke­n, Türk ve Suriyeli girişimcil­erin birlikte iş yapmaların­ın faydaları da ortaya çıkıyor.
Savaştan kaçan Suriyelile­rin Türkiye’de kurduğu kayıtlı işletme sayısı10 bin civarında seyrederke­n, Türk ve Suriyeli girişimcil­erin birlikte iş yapmaların­ın faydaları da ortaya çıkıyor.
 ??  ?? Türkiye’deki Suriyeli işletmeler­in yüzde 39’u toptan ve perakende ticaret, yüzde 19’u imalat ile uğraşıyor. bu şirketleri­n, yüzde 45’inin yabancı ortaklıkla­rı var, yüzde 31’i de, başta Irak ve Suriye’ye olmak üzere, ihracat yapıyor.
Türkiye’deki Suriyeli işletmeler­in yüzde 39’u toptan ve perakende ticaret, yüzde 19’u imalat ile uğraşıyor. bu şirketleri­n, yüzde 45’inin yabancı ortaklıkla­rı var, yüzde 31’i de, başta Irak ve Suriye’ye olmak üzere, ihracat yapıyor.
 ??  ?? Saleh Al Abdullah
Saleh Al Abdullah

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye