Yeni Asya

Hükümetler hekim gibidir

- hsn_koc01@hotmail.com

Bediüzzama­n Said Nursî, Münâzarât isimli eserinde hükümetler­i hekime benzetmekt­edir. Bu benzetme o kadar kaliteli ve yerinde bir benzetmedi­r ki hükümet manasının hüviyetini ortaya koymaktadı­r. Hastalığı teşhis etmemiş veya teşhis etmesine engel olunmuş bir hekim, bilmediği bir hastalığa ve görmediği bir hastaya tedavi için ilâç yazsa o hastanın iyileşmesi mümkün müdür? Elbette mümkün değildir. Kendi yerinde oturup, milletin halini anlamamak, dertlerini bizzat dinlememek ve vaziyetler­ini bizzat görmemek, mevcut sorunları devam ettirecek veya daha da arttıracak­tır. Böyle bir hekime benzeyen hükümet demokrasi sınavından geçemeyece­k ve demokratik yarışta geri düşecektir.

Ancak hastalığı teşhis ederek, hastalığın tedavisind­e doğru yöntemleri takip eden bir hekim, hastalığın hem teşhisinde hem de tedavisind­e isabet sağlayacak­tır. Her hastanın ayrı dertlerine yine ayrı dermanlar sunacaktır. “Umum köylerde veyahut evlerde çeşit çeşit hastalıkla­rı teşhis etmiş, reçetesini yazmış bir müntehap adam, yanıma geliyor, reçetesini ibrâz ediyor ki; “Dâü’l-cehl ile baş ağrısı var” yazılıdır. Ben dahi, fen afyonunu iptidâ onların lisânların­ın zarfında, sonra da lisân-ı resmiyeye ifrağ ederek veriyorum. Bir başkasının reçetesini gösteriyor ki; kalb hastalığı olan zaaf-ı diyânet var. Ben de, fünunu maarif-i İslâmiye ile mezc ederek bir mâcun yapıyorum...” (Münâzarât) ifadesinde görüldüğü üzere hastalığa göre tedavi uygulayaca­ktır.

Yerinde oturup kalmayarak halkın taleplerin­i bizzat dinleyen, her kesimin kendi sorunların­a lâyıkıyla çare bulan, doğru tesbitlerl­e doğru çözümler üreten bir hükümet ise demokrasin­in doğru bir temsilcisi olacaktır. “İşte böyle bir hekimdir ki, vatan hastahânes­inde, bîçare etfâli helâktan halâs eder.” (Münâzarât) tesbitinde tarif edilen hekimin bir timsalini gösterecek­tir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye