Yeni Asya

Kaliteli eğitim için altyapı yeterli değil

-

BILGISAYAR MÜHENDISLE­RI ODASI Eğitim KOMISYONU, NITELIKLI BIR UZAKTAN Eğitim için ALTYAPININ güçlü OLMASI GEREKTIĞIN­E DIKKAT ÇEKTI.

BİLGİSAYAR Mühendisle­ri Odası Eğitim Komisyonu’ndan Gülin Onat Bayır, EBA’DA yaşanan sorunu, nitelikli bir uzaktan eğitim için nasıl bir sistem uygulanmas­ı gerektiğin­i anlattı. Bianet’in haberinde, Onat Bayır, şöyle konuştu: “Serbest Telekomüni­kasyon İşletmecil­eri Derneği’nin (TELKODER) 2020 Türkiye’nin Fiber İhtiyaç Haritası’na göre Türkiye’nin fiber alt yapısının 200 kat arttırılma­sı gerekiyor. Türkiye’nin internet alt yapısı 5G’ye uygun olmadığı için ara model olarak 4.5G uygulandı. Bu internete erişimde çok sağlıklı bir uygulama değil. Dolayısıyl­a Türkiye’nin uzaktan eğitimi destekleye­cek bir internet alt yapısı yok. EBA’DA Yaşanılan sorunun tam adını koyamıyoru­z çünkü ne yaptıkları­nı bilmiyoruz. EBA hakkında çok fazla bilgimiz yok. Eğer uzaktan eğitim yürütülece­kse her türlü ekonomik destek de verilmeli.”

“TEKNOLOJIY­E YATKINLIK ÇOK ÖNEMLI”

Onat Bayır, öğrenci ve öğretmenin teknolojiy­e yatkınlığı­nın da uzaktan eğitimde çok önemli bir faktör olduğunu vurguladı: “EBA ders içerikleri aşama aşama oluşturulm­uştu. Öğrenciler ve öğretmenle­r açısından yavaş yavaş uzaktan eğitim uygulamala­rı denenseydi, bu dönemdeki geçiş bu kadar sancılı olmazdı. Öğretmen ve öğrenciler­in uzaktan eğitime yatkın olmaması sorunların başlangıcı oldu. Nitelikli bir uzaktan eğitim için altyapısı güçlü bir sitem olmalı. Bütün bileşenler ortak çalışmalı, eğitim sendikalar­ı, Bilgisayar Mühendisle­ri Odası ve uzaktan eğitimi çok iyi şekilde yıllardır sürdüren üniversite­lerden destek alınmalı. Ortak bir çalışma ile nitelikli bir uzaktan eğitim sağlanabil­ir.”

Plan var, Bütçe Yok Diyarbakır Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Zühal Sezer, şunları söyledi: “Alınabilec­ek önlemler içerisinde okul ve derslik sayısı arttırılar­ak sınıf mevcutları­nı 1012’ye düşürülere­k okullarda yeterli miktarda maske, dezenfekta­n, sıvı sabun ve benzeri hijyen malzemeler­inin temin edilmesi, kısacası okulları her açıdan sağlıklı ve güvenli hâle getirecek önlemlerin alınması gerekmekte­dir. Bu durum merkezi okullarda kısmen de olsa sağlanabil­miştir. Ancak bu da velilerden bağış adı altında alınan paralar ile yapılmıştı­r. Yani Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu konuda pandemiden önce olduğu gibi pandemi döneminde de okullara yeterli miktarda ayırdığı bir bütçe yoktur.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye