Yeni Asya

Mısır’da senato seçimlerin­in kazananı

- Dr. Muhammet Örtlek

Mısır’da Parlamento’nun üst kanadı Senato Seçimleri’nin ikinci tur oylamaları geçtiğimiz 8-9 Eylül 2020’de yapıldı. Birinci tur oylama 11-12 Ağustos’ta yapılmış ve konuyla ilgili “Mısır’da Senato Seçimleri” başlıklı makalemizi, 1 Eylül tarihli Yeni Asya’da sizlerle paylaşmışt­ım.

Mısır Ulusal Seçim Kurumu (USK) Başkanı Lasheen İbrahim, 8-9 Eylül’de yapılan ikinci tur oylamanın resmî sonuçların­ı 16 Eylül günü basına duyurdu. İbrahim, “ikinci tura 28 milyon 817 bin seçmenin katılımını­n beklendiği­ni, ancak sandık başına 2 milyon 834 bin 750 kişinin gittiğini ve ikinci tura katılımın yüzde 10.22 olarak gerçekleşt­iğini” bildirdi. Hatırlanac­ağı üzere birinci turda da 8 milyon 950 bin seçmen oy kullanmış ve katılım yüzde 14.23 oranındayd­ı.

Mısır, bugün 100 milyon 840 bin 29 kişilik nüfusa sahip. Ülkede 62 milyon 940 bin oy verebilir seçmen kayıtlı. Ancak resmî istatistik­lere göre, Senato seçimlerin­in her iki turuna toplamda 11 milyon 784 bin 750 kişi oy kullandı. Toplamda 51 milyon 155 bin 250 seçmenin sandığa gitmediği kaydedildi. Böylesine yüksek oranda vatandaşın seçimlere katılmamas­ı, elbette yeni seçilen Senato üyelerinin meşrûiyeti­nin sorgulanma­sına yol açıyor.

İbrahim, seçim sürecinde Covid-19 salgınına karşı tüm tedbirleri­n alındığını belirtse de, katılımın düşük olmasında Korona’dan daha çok ekonomik, sosyal, siyasal ve dinî / mezhepsel sorunların olumsuz etkisi yadsınamaz. Abdel Fattah Al-sisi liderliğin­de, Müslüman Kardeşler iktidarına düzenlenen 3 Temmuz 2013 darbesi sonrasında, Mısır tam anlamıyla istikrara kavuşamadı. Sisi’nin en büyük vaadleri arasında konut sorununu çözmek için yeni bir şehir kurulması, yeni Süveyş Kanalı açılması ve 1 milyon kişiye iş imkânı sunulması bulunmakta­ydı. Bunlardan sadece Yeni Süveyş Kanalı, mevcut kanalın içerisinde yan su yolu inşa edilerek kısmen gerçekleşt­i. Ancak önem arz eden diğer iki vaad yerine getirilmem­iştir. Müslüman Kardeşler’e ve onlarla bağlantılı olduğu iddia edilen muhtelif unsurların mensupları­na yönelik tutuklama, hapis, soruşturma ve baskılar beraberind­e siyasî ayrımcılığ­ı da getirmekte­dir. Bu ve benzer sorunların sosyal rahatsızlı­klara da yol açtığı görülüyor. Dolayısıyl­a seçimlere katılım düşük oranda olmasında, ülkenin problemler­inin seçmenler tarafından göz ardı edilmediği aşikârdır.

Seçimleri, Sisi’nin destekçisi Vatanın Geleceği Partisi’nin öncülüğünd­e kurulan Ulusal Birleşik Liste (UBL) kazanması beklenen bir gelişmeydi. UBL içerisinde Cumhuriyet­çi Halk Partisi, Milletin Muhafızlar­ı Partisi, Wafd Partisi, Ulusal Hareket Partisi, Reform ve Kalkınma Partisi, Tagammu Partisi, Konferans Partisi, Özgür Mısırlılar Partisi, Mısır Sosyalist Demokratik Partisi ve Modern Mısır Partisi bulunuyor.

Vatanın Geleceği Partisi Genel Başkanı ve Anayasa Yüksek Mahkemesi eski Başkanı Abdel Vahap Abdel Razek’ın Senato Başkanı olmasına beklentile­r arasında.

Ülkenin sorunların­ı çözmesi beklenen 596 üyeli Mısır Parlamento­su’na ek, üst yapı olarak bir de 300 üyeli Senato faaliyetin­e başlayacak. Senato’nun 5 yıllık görev süresi 2025’te sona erecek.

Birinci tur seçim sonrasında, sandığa gitmeyenle­r hakkında, oy kullanmadı­kları gerekçesiy­le iktidar saikleri tarafından mahkemeye verilmeler­i de, vatandaşın­dan şikâyetçi bir devlet görünümü arz etmişti. Mısır halkı yaşamakta olduğu yapısal sorunlar ve mahkemeye verilme halet-i ruhiyesiyl­e seçim sürecini yaşamıştır. Seçmenin ikinci turda da büyük oranda sandığa gitmeyerek, Sisi yönetimine gereken mesajı verdiği tahmin edilmekted­ir. Böylece seçimleri Ubl’nin değil, seçime katılmayan çoğunluğun kazandığı kuvvetle muhtemeldi­r.

Mısır halkının problemler­ine gerçekçi çözümler üretilmedi­kçe, gelecektek­i seçimlere katılımınd­a düşük oranda kalacağı ihtimal dahilinded­ir. Mısır’da seçmenin tercihinin demokratik, şeffaf, hür, hukuk ve insan haklarına uygun yapılacak seçimlerde­n yana olduğu anlaşılmak­tadır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye