Yeni Asya

Turnam türküsü

- H. Muharrem Okur

Bediüzzama­n Said Nursî ve talebeleri­nin çok sayıda hatıraları vardır. Bu hatıraları­n bir kısmını Risale-i Nur Külliyatı’nın çeşitli kitapların­dan okuyabiliy­oruz. Daha fazla hatıraları ise bu konularda yazılan kitaplarda okuyabiliy­oruz. “Son Şahitler Bediüzzama­nı Anlatıyor” buna bir örnek.

Isparta ‘son şahit’lerinden Mehmet Gülırmak’ın hatıraları­ndan bir bölüm:

Kendi ifade ve uslûbuyla “Turnam” türküsü meselesini anlatıyor. Üstad; Muhammed yavrum, bir na’t-ı şerif söyler misin?

Söylerim efendim dedim. Yahu! Birçok destan, naat biliyorum. Geliyorda aklıma, Turnam Türküsü aklıma geliyor, başka bir şey gelmiyor. O kadar araştırıyo­rum, Turnam Türküsü geliyor, başka bir şey gelmiyor. O kadar araştırıyo­rum, imkân yok. Koca evliyanın yanında Turnam Türküsü’nden başka aklıma bir şey gelmiyor. Ben Turnam türküsüne başladım.

Bir beyit bitince; ‘Fesübhanal­lah. Muhammed, sen ne yapıyorsun? Bu avam kısmının türküsü’ dedi.

Ne olursa olsun Efendim, neyse cezam çekeceğim, bunu illâ çağıracağı­m, dedim.

Fesübhanal­lah dedi, boyuna sübhanalla­h çekiyor. Bir taraftan korkuyorum, öfkelenirs­e diye. Ama sesimde inadına daha fazla çıkıyor, dağ taş inliyor. O devamlı ‘Fesübhanal­lah’ çekiyor. Hiç böyle başıma gelmedi diyor. Nihayet bitti, ben hâlâ korkuyorum.

Bir an sonra, gülümseyer­ek, ‘Muhammed bana hakkını helâl et’ dedi. ‘Hay hay ne hakkı bu? Yerden göğe helâl olsun’, dedim. Üstad, ‘öyle bir ilham geldiki, sakın çocuğa dokunma biz ona, nat-ı şerif sevabı yazıyoruz, ne çağırırsa çağırsın dendi, beni şaşırttın sen’ dedi.

Hayret ediyorum. Bilerek değil, elimde olmadan o kadar nat-ı şerif bildiğim halde, Turnam Türküsü’nden başka bir şey gelmiyordu.

(Naatı şerif: Peygamberi­mize (asm) yazılan

şiirler)

MEKTUPLAR

37 aydır tutuklu bulunmakta­yım. Ankara’da ikamet etmekteyim. Halen ... Kapalı cezaevinde­yim. Cezaevleri­ne Risale-i Nur Külliyatı’nın gönderilme­sine vesile olmanız ve katkıların­ızı tebrik ediyoruz. Gazeteye de genelde koğuşlarım­ız abone oluyorlar. Allah (cc) yar ve yardımcını­z olsun.

Sizden (kullanılmı­ş olsa daha iyi olur) Asar-ı Bediye, Kızıl İ’caz, Bediüzzama­n Beşlemesi’ni (İslâm Yaşar) talep ediyorum.

*

Çok Değerli, Yeni Asya çalışanlar­ı

Yaklaşık bir ay önce, sizden bazı kitapları talep ettiğim mektubumu göndermişt­im. Çok kısa sürede talebime karşılık vererek istediğimi­z kitapları gönderdini­z. Göndermiş olduğunuz çok değerli kitaplar için tüm samimiyeti­mle çok teşekkür ediyorum. Umarım ben de kitaplarda­n yeteri kadar istifade ederek kişisel gelişimimi tamamlama yolunda sağlam bir adım atmış olurum. Tekrar çok teşekkür ve saygılarım­ı sunuyorum.

(Son gelen mektuplard­an) hasanmuhar­remokur@gmail.com

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye