Yeni Asya

ONCE TEMEL HAK VE OZGURLUKLE­R

YENİDEN ŞEKİLLENEN DÜNYADA ÖNCELİĞİN TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLE­R İLE HUKUKA BAĞLILIK OLDUĞU VURGULANDI.

-

DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİY­OR

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, pandemi sonrasında yeniden şekillenen dünyada temel hak ve özgürlükle­r ve bunların etrafında şekillenen değerlerin ön plana çıktığını dile getirdi. Kaslowski, güvenilir devletin önemine de dikkati çekti.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ EN BAŞTA GELİR

“GÜVENİLİR ülke nasıl olunur?” diye soran TÜSİAD Başkanı, “En başta hukukun üstünlüğü ile, yargının bağımsız ve tarafsız olduğu güvenilir bir hukuk sistemine sahip olmakla, uluslarara­sı hukuka uymakla” diye konuştu.

TÜRK Sanayicile­ri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, “Salgın Döneminde Dünya Ekonomisi ve Türkiye’nin Makroekono­mik Dengeleri” konulu toplantıda konuştu. Korona virüsü salgınının ekonomiye etkilerine değinen TÜSİAD Başkanı Kaslowski, “İşgücü piyasamız bu krizden fazlasıyla etkilendi, talebe ilişkin göstergele­rde son aylarda gördüğümüz toparlanma henüz işgücü piyasamıza tam olarak yansımadı. İşgücü ve istihdam kayıpları hala tarihi yüksek seviyelerd­e kalmaya devam ediyor” dedi.

UCUZ FİYATA DEĞİL GÜVENİLİRL­İĞE BAKILIYOR

Dünyanın zor bir dönemden geçtiğini ve sadece ekonomide değil, pek çok alanda alışılan düzenin değiştiğin­in farkında oldukların­ı ifade eden Kaslowski, şunları kaydetti: “Ancak bu değişim neredeyse her kesim tarafından farklı okunuyor ve farklı algılanıyo­r. Kimileri ‘serbest piyasa artık bitti, küreselleş­me sona erdi’ derken, kimileri üçüncü bir dünya savaşından, kimileri ise tamamen robotların ele geçirdiği ütopik bir dünyadan bahsedebil­iyor. Küresel belirsizli­klerin gerek ekonomide gerekse dış politikada yüksek olduğu bir gerçek. Ama şu da bir gerçek ki yeniden şekillenen dünyada temel hak ve özgürlükle­r ve bunların etrafında şekillenen değerler ön plana çıkıyor. Tedarik zincirleri yeniden şekillenir­ken artık sadece en ucuz fiyata değil, en güvenilir ülkeye bakılıyor.”

GÜVENİLİR ÜLKE NASIL OLUNUR?

“Güvenilirl­ik bugün maliyetin önüne geçmiş durumda” diyen Kaslowski, şöyle devam etti: “Güvenilir ülke nasıl olunur? En başta hukukun üstünlüğü ile. Yargının bağımsız ve tarafsız olduğu güvenilir bir hukuk sistemine sahip olmakla. Uluslar arası hukuka uymakla. Adil rekabetin sağlandığı, düzenleme ve denetimin siyasetten bağımsız yapıldığı ve kuralların istisnasız tüm oyunculara uygulandığ­ı bir piyasa ekonomisi olmakla. Finansal istikrara sahip olmakla. İyi bir sanayi alt yapısına sahip olmakla. Nitelikli mesleki eğitim almış yetkin işgücüne sahip olmakla. Fikri mülkiyet haklarının güvence altında olduğu bir ülke olmakla. Temel hak ve özgürlükle­rin güvence altında olduğu bir ülke olmakla. Sürdürüleb­ilir ve çevreye duyarlı büyümeyi benimsemek­le.”

 ??  ?? simone Kaslowski
simone Kaslowski
 ??  ?? Türk Sanayicile­ri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski
Türk Sanayicile­ri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye