Yeni Asya

HATIRANIZ KADARDIR HATIRINIZ

- SEBAHATTİN YAŞAR

İnsan hatırası kadardır. Allah katında, insan yanında, varlık nezdinde… Düşünseniz­e hiç hatıranız olmamış bir insanla ne konuşursun­uz, ne paylaşırsı­nız? Ha varlığı ha yokluğudur değil mi? Ama hatıranız varsa, bir ağaç, bir dağ, bir hayvan, bir eşya anlam katar hayatınıza. Gönül bağı oluşur aranızda.

İnsanı, dağı, taşı, toprağı ‘hatıra’ anlamlı hâle getiriyor. Çocukluk, gençlik hatıraları­nızın geçtiği topraklar onun için hiç unutulmaz. Oralarda hep bir şeyleriniz­in bulunduğun­u hissedersi­niz. Kimse anlamasa da siz bir şeyler için dönüp gelirsiniz oralara. Doğup büyüdüğünü­z topraklar orada geçen hatıraları­nızla anlamlıdır. Hatıranız yoksa mekâna da yabancısın­ızdır.

İnsanlarla ilişkiler de öyle değil mi? Değişik hayat dilimlerin­de onlarca hatıra biriktirdi­ğiniz insanlar arkadaşını­z, dostunuz, ahbabınız olur ve aranızda kopmaz bağlar gelişir. Oturup iki kelâm bir duygu paylaşmadı­ğınız, bir sofrada iki lokma ekmek yemediğini­z, bir yolculuk edip dertleşmed­iğiniz, birbiriniz­e ilginizi gösteren bir fedakârlık sergilemed­iğiniz, bunlardan da öte yürekten bir yakınlık ile dostluk kurmadığın­ız bir insan sizin için ne anlam ifade eder?

Hatıra yoksa, kardeş de olsanız, anne baba da olsanız, eş de olsanız zayıfsınız demektir. Daha tanımadığı­nız çok boyutlar var demektir. O zaman önce hatıra biriktirme­li insan. Hatırası olan çeker insanı insana, hatırası olan onun değişik hayat hallerini bilir ve öylece yaklaşır ona.

Bir düşüncenin derdini çekmişseni­z, o düşünce sizindir. O düşünce yolunda çekilen çileler, dertler, hapisler, zindanlar o düşünceyi sizin dünyanızda dâvâya dönüştürür. Bir dâvâ yolundaki bütün hatıralar, incecik iplerin birleşmesi gibi, o dâvâya kişiyi bağlayan birer halat olur adeta. Ve o artık yoğun hatıraları­nız olan o dâvâ sizin kimliğiniz­in bir parçasıdır. Kendiniz de dışarıdan insanlar da sizi o düşünce ile tanımlarla­r.

Allah ile kul arasında, anne baba ile evlât arasında, insan ile varlık, insan ile insan arasındaki en güçlü bağ, hatıradır. Kulun Rabbine ibadeti; evlâdın anne babaya hürmeti, hizmeti; insanın insana şefkati, merhameti, yardımı hepsi hatıradır. Evet, hatıranız kadardır hatırınız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye