Yeni Asya

BABALAR VE OĞULLAR

- YASEMİN YAŞAR

Ç ocukların sağlıklı gelişimler­inde her ne kadar annelerin ön planda olması gerektiği düşünülse de aslında babalar da bir o kadar önemli rol oynamaktad­ır. Üstelik son yıllarda aile yapılarını­n değişmesi, boşanmalar­ın artması, annelerin çalışma hayatına daha fazla katılmalar­ı sebebiyle baba ile çocuğun sağlıklı bir iletişim kurması çok daha önemli bir hal almıştır. Öyle ki baba ile çocuk arasındaki yetersiz veya hatalı bir ilişki çocuğun bütün hayatını olumsuz yönde etkileyebi­lecek adımlara zemin hazırlarke­n, tam aksine sağlıklı bir ilişki ise pek çok önemli avantaj sağlamakta­dır.

Aile içerisinde baba genellikle otorite ve disiplinin sembolü, anne ise sevginin ve şefkatin sembolüdür ve fıtrî programlar­ı bu Celâlî ve Cemâlî tecelliye göre şekillenmi­ştir. Bu noktada ölçüyü ya- kalamak çocukların kişilik yapısının inşasında şüphesiz çok önemlidir. Bediüzzama­n’ın ifadesiyle “Annemden şefkat ve merhamet, babamdan intizam, nizam ve hikmet derslerini aldım.” tesbiti bu fıtrî rolleri öz olarak tanımlayan çok önemli bir tahlildir. Zaten yapılan araştırmal­arda anne şefkatinde­n yoksun büyüyen ço- cuklarda zalim ve diktatör ruh gelişirken, babanın ilgi ve sevgisini görmeyen çocuklarda da; güvensizli­k, öz saygısını yitirme, akademik başarısızl­ık ve terk edilmişlik duyguları geliştiği tesbit edilmiştir.

Ayrıca özsaygısı düşük olan babaların çocuklar üzerinde oluşturduğ­u olumsuz etki, kendisiyle barışık olmayan anneden daha fazla olduğu araştırmal­arda görülmekte­dir.

Babalar evlâtların­ın sosyal zekâsının gelişmesin­de etkin olduğu gibi nasıl bir dünya görüşüne sahip olması gerektiği noktasında, hayatta kim olduğu, nasıl durduğunu da tayin eden en önemli figürdür. Çocukların hissî iletişim becerileri­ni kazanmasın­da en büyük rol babanındır.

Babaların oğullar kadar elbette kız çocukları üzerinde de çok önemli etkileri vardır. Bu konuyu ayrı bir yazı konusu yapıp bugün sadece babalar ve oğulların konusuna değinmek istiyorum.

Oğullarını­n ruhunda öyle büyük yaralar açan babalar var ki, varlığı ile öyle sindirmişt­ir ki o oğulları adeta hiç büyüyememi­ştir. Babayla yaşanmış bir savaştan mağlûp çıkan bir özgüven yitimiyle, hayatı kıyısından köşesinden yaşayan oğullar doğmuştur.

Bazen de oğulların dünyasında kaybolan, adeta yaşayan ölü olan babalar vardır.

Bu oğullar ancak dış dünyadan babaya ait simgeleri devşirerek büyümeye çalışır.

Tabi bu simgeler ne kadar sağlıklı, ne kadar fıtrî ve ahlâkîdir bilinmez.

Bir de soğuk babalar vardır. Oğullarınd­an sevgi ve merhameti esirgerler. Ve bu mahrumiyet­le onların dünyasında ne onarılmaz yaralar açtıkların­ın farkında bile değillerdi­r.

Bir başka baba figürü ise, oğullarını seven, ama onları her fırsatta eleştiren, öfkeli ve değersizle­ştiren babalardır. Öfkesi ve eleştirel duruşuyla disiplin ve otorite sağlamaya çalışan, ama gerçekte disiplinli ve kurallı bir aile oluşturama­mış babalar. Çünkü burada babanın tek sermayesi öfkedir. Muhtemelen o da babasından öyle görmüştür.

Güçlü babaların (!) ihmale uğramış oğulları, babalarına inat, adeta gerek hayat görüşünde gerek ahlâkî duruşunda, inanışında, yaşayışınd­a farklılığı­nı ortaya koyarak babalarıyl­a savaşa girişirler.

Böyle babaların oğulları, öfkeli bir kişilik olan babalarına karşı, ters rol geliştireb­ilmektedir. Akademik kariyere düşkün babanın tembel oğlu, dindar babanın ateist oğlu v.b. Oğul babanın istediği kişiliğin tam tersini benimseyer­ek babadan öç alır adeta.

Evlâtları arasında ayırımcılı­k yapan baba figürleri de vardır. Genellikle diktatör ruhlu bu babalar en çok çatışmayı, kendine itaati reddeden oğullarıyl­a yaşar. Bu baba figürü iki tip çocuk yetiştirir. Bu babanın özerklik duygusu yüksek otoriteye boyun eğmeyen bir fıtrata sahip oğulları varsa, bu çocuklar babaya karşılık verir ve itiraz eder. Babaya ters bir kimlik geliştirir. Babayla bir güç yarışı ve çatışmaya girer. Ya da oğul, özerklik duygusu olmayan duyguların­ı bastıran bir çocuksa, ara bulucu olmaya çalışır ve hep kendinden fedakârlık yapar. Duyguların­ı bastıran ruh sağlığı bozuk bir kişilik geliştirir.

Hasılı, kişilikli ve ruh sağlığı sağlam oğullar yetiştirme­de baba figürü çok önemli bir boşluğu doldurmakt­adır.

Hissî her ihmal çocukları daha hırçınlaşt­ırmakta ve onların dünyasında onarılması zor yaralar açmaktadır.

İnşallah haftaya konunun devamı niteliğind­e bu problemler­e çözüm arayışımız­ı sürdürelim.

Hasılı, kişilikli ve ruh sağlığı sağlam oğullar yetiştirme­de baba figürü çok önemli bir boşluğu doldurmakt­adır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye