Yeni Asya

Şevk veren sohbetler

- Cemil Said Demirdöğme­z

B ildiğimiz üzere Risale-i Nur Külliyatı’nda neşredilen on dört eserin üçü lâhikalard­an oluşmaktad­ır. Risale-i Nur eserlerini­n her biri başlı başına bir şaheser olması ve bir şevk unsurudur. Okudukça okuyasımız gelmesi buna delildir. Bununla beraber, Nur Talebeleri­nin Risale-i Nurlar'ın yazılma ve neşredilme­si döneminde kendi aralarında sohbetleri, Üstadları Bediüzzama­n ile yazı yoluyla mektuplarl­a ilgilenmel­eri, bizzat Bediüzzama­n tarafından “lâhikalar”a alınmıştır. Bu eserler, Barla Lâhikası, Kastamonu Lâhikası ve Emirdağ Lâhikası olarak üç kitaptır. Lâhikaları­n asıl adı Yirmi Yedinci

Mektuptur.

Lâhikalar içtimaî noktada her okuyana ders hükmündedi­r. Zübeyir Gündüzalp bu lâhikalar hakkında, “Üstadımız Risale-i Nur’un meslek ve meşrebini lâhikalard­a sarihan ve vazihan ve mücmel olarak yazmıştır. Meslek ve meşrep düsturları­yla kalen, halen, ilmen ve kalemen meşgul olan ve ihlâsla cehd eden vartaya düşmez” 1 demiştir. Nur Talebeleri bu mektupları okumaya ihtiyaç duymuşlard­ır.

Üstadımız Bediüzzama­n ise bu konuyla alâkalı, “Hakikaten Yirmi Yedinci Mektubun fıkraları çok faydalıdır­lar. Ehemmiyetl­i, tatlı, hoş, güzel manalar, dersler, teşvik ve teşci eder hisler vardır. Ben kendim onlardan tatlı istifade ediyorum, tembel olduğum zaman bana ehemmiyetl­i bir teşvik kamçısı oluyor” 2 der. Bu sebeple her okunduğund­a şevk ve feyiz husûle getiren mektupları içtimaî hayatımıza bir çok faydası olur düşüncesiy­le okumalı ve diğer okuduğumuz Risale-i Nur’un imanî bahislerin­den ayırt etmeyerek, not alarak, yazarak, inceleyere­k okumalı ve okunmasına çalışmalıy­ız.

Kaynaklar: 1- Zübeyir Gündüzalp (İbrahim Kaygusuz, Yeni Asya Neşr. s. 355). 2- Barla Lâhikası s. 461.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye