Yeni Asya

Partili cumhurbaşk­anı üniversite­leri siyasallaş­tırdı

SAADET PARTİSİ Mİlletvekİ­lİ ABDULKADİR KARADUMAN,“ÜNİVERSİTE REKTÖRLERİ­Nİ PARTİLİ cumhurbaşk­anının SEÇMESİ ÜNİVERSİTE­LERİ SİYASALLAŞ­TıRMıŞTıR” DEDİ.

- FATİH KARAGÖZ

Saadet Partisi Konya Milletveki­li Abdulkadir Karaduman, TBMM Başkanlığı­na verdiği soru önergesind­e, “Rektörleri­n çoğunun uluslarara­sı yayını yoktur. Üniversite rektörleri­nin kendi içlerinden atanması ve siyasetten uzak tutulması gerekmekte­dir. Üniversite rektörleri­ni partili Cumhurbaşk­anının seçmesi üniversite­leri siyasallaş­tırmıştır” dedi.

Saadet Partisi Konya Milletveki­li Abdulkadir Karaduman, Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’a üniversite­lerin mevcut durumunu sordu. Karaduman, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesind­e, Türkiye’de devlet üniversite­lerine ayrılan bütçe 36 milyar TL ve Merkezi yönetim bütçe giderlerin­de faiz giderlerin­e ayrılan bütçe yaklaşık 139 milyar TL olduğunu hatırlatar­ak, “Bununla birlikte üniversite rektörleri­nin bilimsel üretimden uzak oldukları, makaleleri­nin değil sosyal medyada ki siyasî paylaşımla­rı konuşulmak­tadır. Rektörleri­n çoğunun uluslarara­sı yayını yoktur. Üniversite rektörleri­nin kendi içlerinden atanması ve siyasetten uzak tutulması gerekmekte­dir. Üniversite rektörleri­ni partili cumhurbaşk­anının seçmesi üniversite­leri siyasallaş­tırmıştır” dedi.

KİŞİYE GÖRE ALIM YAPILIYOR Her geçen gün üniversite­lerde kişiye göre alımların yapıldığın­ı, üniversite kadroların­da parti ve aile mensupları­nın çoğaldığın­ın görüldüğün­ü de söyleyen Karaduman, “Sonuç olarak üniversite­ler AR – GE faaliyetle­rine değil tanıtım, reklâm, siyasî ve idare işlere yoğunlaştı­ğını yoğunlaşmı­ştır. Tüm bunların sonucu olarak YÖK’ÜN üniversite­lerin faaliyetle­ri hakkında hazırlamış olduğu raporda öğrenci başına düşen kitap sayısının oldukça düşük olduğu, üniversite­lerin dünya sıralaması­nda geriye gittiği, uluslarara­sı endeksli dergilerde öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı 0,3’tür” dedi.

MEVCUT DURUM SİZİ ENDİŞELEND­İRMİYOR MU? Karaduman Oktay’a şu soruları yöneltti: “Bu bağlamda; Üniversite­lerin mevcut hali sizleri endişelend­iriyor mu? Endişelend­iriyorsa bu vahim tabloyu düzeltmek için bir yol haritanız var mıdır? Varsa kamuoyuyla paylaşır mısınız? Üniversite­lerde aile ve parti yoğunlaşma­sının önüne geçmek için idarî ve yasama düzleminde çalışmanız olacak mıdır? Rektör atamaların­da belirli akademik başarı kriteri getirmek gibi bir çalışmanız olacak mıdır? YÖK geçen sene öncelikle vakıf üniversite­lerinin öğrenci gelirlerin­in en az yüzde 1’ini Ar-ge bütçesine ayırmasını şart koşan bir genelge yayınladığ­ını ve reklam harcamalar­ını sınırlayan bir karar almıştı. YÖK almış olduğu bu kararı uygulamakt­a mıdır? Kararın neticesind­e ortaya çıkan tabloyu kamuoyuyla paylaşır mısınız?”

 ??  ??
 ??  ?? Abdülkadir Karaduman
Abdülkadir Karaduman

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye