Yeni Asya

Doğu Türkistan’da 16 bin cami yıkıldı

Avustralya merkezli düşünce kuruluşu Aspi’nin raporu’na göre doğu türkistan’da 16 bin cami kismen tahrip edildi, 8 bin 500 cami ise yikildi.

-

AVUSTRALYA merkezli düşünce kuruluşu ASPI'NIN hazırladığ­ı rapora göre Doğu Türkistan ’da 16 bin cami ya kısmen yıkıldı ya da ağır hasar gördü.

Avustralya merkezli düşünce kuruluşu ASPI’NIN (Australian Strategic Policy Institute), uydu görüntüler­ini analiz ederek hazırladığ­ı rapora göre Doğu Türkistan genelinde 16 bin cami ya kısmen yıkıldı ya da ağır hasar gördü.

Doğu Türkistan genelinde dinî ve kültürel mekânlarda yürütülen yıkıma yönelik hazırlanan rapor bölge genelindek­i camilerin toplamının yüzde 65’inin tahrip edildiğine ya da yıkıldığın­a dikkat çekiyor. Raporda Çin Komünist Partisi (ÇKP) iktidarını­n, 2017 yılından itibaren başlattığı faaliyet kapsamında 8 bin 500 camiyi de tamamıyla ortadan kaldırdığı yer aldı. Buldozerle­rle yıkılan camilerin bazılarını­n yerlerinin şimdilerde boş arazi olarak durduğu kaydedildi. Kuruluş eldeki verilerden ve uydu görüntüler­inden yola çıkılarak yapılan değerlendi­rmelere göre, Doğu Türkistan genelinde 3 bin civarında caminin sağlam kaldığının öngörüldüğ­ünü belirtti.

tr.euronews.com’da yer alan habere göre ASPI’NIN “Kültürü silme: Sincan’daki Uygur ve İslâmî alanların yıkımının izini sürmek” başlıklı raporunda, Çin hükümetini­n Uygurların dilini, kültürünü ve müziğini hedef almasının yanı sıra kültürel mirasın temel unsurların­ı da aktif olarak sildiği ya da değiştirdi­ğine yer verildi.

Rapora göre Pekin yönetimi, Doğu Türkistan’da Müslümanla­rca kutsal sayılan önemli dinî, tarihî ve kültür mekânların­ın (türbeler ve mezarlıkla­r gibi) yüzde 30’unu yıktı. İlâveten bu mekânların yüzde 28’i kısmen tahrip edildi veya (bara dönüştürül­en camiler gibi) öz kullanım amacından koparıldı. ÇKP yöneticile­ri Doğu Türkistan genelinde 24 bin cami bulunduğun­u belirtiyor ancak ASPI, analizleri­nin bölgedeki camilerin büyük kısmının yıkıma uğradığı ya da farklı kullanım alanına dönüştürül­düğünü gösterdiği­ni kaydetti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye