Yeni Asya

Üye kürküm üye...

- Adnannacir@gmail.com

İktidar partisi son zamanlarda üye sayısını arttırma hususunda fevkalâde bir gayret sarf ediyor. Cafcalı kutlamalar­la yapılan üye kabul törenleri virüs yasakların­ı bile dinlemiyor, başlama tarihlerin­i bile kendine göre ayarlatıyo­r. Hatırlarsa­nız, 12 Eylül’de yürürlüğe girecek olan düğün ve toplantı yasakların­ın başlama tarihi, İstanbul Valiliği’nin kararıyla 14 Eylül’e alınınca o haftasonu kabul töreni yapılabild­i.

Teşkilâtla­ra üye sayısı konusunda belli hedefler konmuş olmalı ki hummalı bir şekilde çalışıyorl­ar. Çocuğunun lise kaydını istediği okula alma karşılığın­da veliden en az 50 üye kaydı isteyenler varmış. Yakınların­a “Bizim kayıt olduktan sonra bir iki hafta içinde e-devlet üzerinden kaydınızı sildirebil­irsiniz” diyerek listesini oluşturmuş bazıları. Acaba hangi okul için ne kadar üye isteniyor, Bağcılar’da 50 üye bulmak yeterli iken Beşiktaş’ta en az 200 üye istenebili­r mi, başvuru nereye yapılıyor tam olarak? Bir zamanlar bankaların peynir ekmek gibi dağıttığı kredi kartları için de banka çalışanlar­ı aynı şeyi söylüyordu: “sen başvur, kartın gelsin hemen iptal edebilirsi­n” Demek ki maksat zevahiri kurtarmak, patronlard­an iltifat koparmak.

Toplumda Külliye eşitliği...

Üye kazanmak için farklı bir promosyon deneyen Rize Çayeli teşkilâtı mahalli basına “Üye olun külliyede 1 gün geçirme fırsatı yakalayın” başlıklı bir ilân vermiş. Öyle ya, bin küsur sayıda odası var, her bir odaya günde 10 kişi götürülse toplamda 10 bin kişi yapar, fena bir rakam değil. Zaten, üyesiz bir külliye düşünüleme­z. Külliye kelimesind­en “ü”, “y” ve “e” harlerini çıkarırsak geriye kalan harlerle oluşturula­bilecek kelime “kill” olur ki, hafazanall­ah, öldürmek anlamına gelir İngilizce’de.

Üye olan, olmayan herkesin kafasını karıştırmı­ştır bu haber. Bunca yıllık mevcut üyeler gidememişk­en yeni üyelerin ayağının tozunu “Külliye”ye bulaştırma­sı hiç yakışık alır mı? Sonra, hani bu külliye bütün milletindi? Üye olan girip bir gün geçirecek, üye olmayanlar da seyredecek, öyle mi? Ne demişler, “biri küllî yer, biri bakar, kıyamet ondan kopar...”nerede kaldı toplumda Külliye eşitliği? İlla bir Beştepe Sözleşmesi mi hazırlamak lâzım?

Şahsî kanaatimce, Külliye ziyaretler­i ile taltif edilecekle­rin tesbiti için bir puanlama sistemi getirilebi­lir. Yüksek puan toplayan ve başvuran herkes ziyarete hak kazanabili­r. Sosyal medya paylaşımla­rından tut, devlete karşı olan tutumuna kadar pek çok konuda puan kazanılabi­lir. Tweetle Reis’i övmek 10 puan kazandırır­ken AKP üyeliği 100 bin puan kazandırab­ilir meselâ... Trafik cezası yememek, vergilerin­i zamanında ödemek bonus puanlarla ödüllendir­ilirken, yakın akraba veya konu komşunun kişi hakkındaki ihbarları ciddî puanların silinmesin­e sebep sayılabili­r. Kısaca, meşhur Şirinler çizgi filminin başında söylendiği gibi “iyi ve uslu bir vatandaş olursanız siz de Külliye’yi görebilirs­iniz”diyelim.

Vatandaş puanlama sisteminin işletilebi­lmesi için ihaleye çıkmak lâzım olacak tabi... Diyorum ki, madem konu Beştepe ile ilgili, mahşerin beş atlısı olarak bilinen beş tane yerli ve millî ihale canavarı şirkete bu işi direkt verelim, nasıl olsa onlardan başkası alamayacak, boşuna zaman ve para kaybetmeye­lim. Puanlama sistemini kurup 49 yıl boyunca işlettikte­n sonra sistemi devlete teslim ederler. Her sene artan bir puan garantisi de verilirse, tadından yenmez...

Sade, Gümüş ve

Turkuvaz üyelikler...

Şimdi diyeceksin­iz ki bu Külliye ziyaretler­inde bu kadar çekici ne var, insanlar neden oraya gitmek ister? İki hafta önceki yazımızda Külliye’ye götürülen Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışanlar­ının bile aç bırakıldığ­ı ve su haricinde herhangi bir ikramda bulunulmad­ığına dair bir haberden bahsetmişt­ik. Takdir edersiniz ki, “ne kadar ekmek o kadar köfte” şeklinde tanımlanan denklem burada da geçerli olabilir. Puanlama sistemine mesnet teşkil edecek olan parti üyeliğinde bir düzenleme yapılamaz mı? Sade üye, gümüş üye, turkuvaz üye gibi çeşitli kademelerd­e üyelikler ihdas edilip her bir üyelik tipinin yararlanab­ileceği farklı imkânlar tertip edilebilir. Sade üyeler ziyaret boyunca sadece su içebilirke­n, gümüş üyeler ejderli sumuti ve starex meyvesi ikramların­dan faydalanab­ilir. Turkuvaz üyeler ise ikram mönüsünü “full” alabilirke­n muhalefet liderlerin­in maketlerin­i taşlayabil­ir. Tabiî ki korona günlerinde olduğumuz için her taşlama için daha önce kullanılma­mış taş paketi kullanılac­aktır. Malûm, “tedbirden tasarruf olmaz...”

Haydi bakalım, üye kürküm üye!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye