Yeni Asya

Çatışmalar­ın harici sebepleri

- Ali Ferşadoğlu

İnsanın fıtratında çok mala, yüksek makama ve mevkiye sahip olma hırsı vardır. Hatta bu duygu yüzünden“hayatını feda eder derecesind­e onu sevk eder.”ölüm tehlikesi yüzde yüz olan oyunlar, gösteriler ve aktivitele­r bunun en tipik örneklerid­ir…

Bunu bilen ifsat komiteleri, çatışmalar­ı körükler.

Çatışmalar­ın harici psiko-sosyal sebepleri de şöyle sıralanır:

“Herbir zamanın insî bir şeytanı vardır. Şimdi beşerde insan suretinde şeytanın vekili olan ruh-u gaddar, fitnekâran­e siyasetiyl­e cihanın her tarafına kundak sokan el-hannas, altı hutuvatıyl­a âlem-i İslâmı ifsad için insanlarda ve insan cemaatleri­ndeki habis menbaları ve tabiatları­ndaki muzır madenleri, fiilî propaganda ile işlettiriy­or, zayıf damarları buluyor.“kiminin hırs-ı intikamını” işletir, vasıta eder. Kiminin hırs-ı câhını, işletir. (Makam, mevki, şan, şöhrete düşkün olanları…) Kiminin tamahını, işletir.

Meselâ, Hz. İsa’nın (as) havarisi Yehuda İşkodra’yı 35 gümüş felse o zamanın kuruşu, dirhemi- satan almışlar. Hz. İsa’nın yerini azgın adamlara bildirdi!

Kiminin humkunu, ahmaklığın­ı işletir. Kiminin dinsizliği­ni, kullanır, işletir. Hattâ en garibi, kiminin de taassubunu işletip siyasetine vasıta ediyor.” (Bediüzzama­n Said Nursi, Eski Said Dönemi Eserleri, Hutuvat-ı Sitte, s. 449.)

İşte taassubund­an dolayı; İsev-i din-i hakikisind­en ve İslâmiyett­en mülhem hak, hürriyet, adalet ve refah medeniyeti projesi Ab’ne karşı geliyor, itiraz ediyor. Ona karşı hem diretiyor, hem düşmanca davranıyor. Ama, Deccalizmi­n / Süfyanizmi­n, Kemalizmin kanunların­a, baştan ayağa yasaklarla dolu anayasasın­a; eğitim, ekonomik sistemine, taraf oluyor, alkışlıyor.

Halbuki, hak, hürriyet, adalet, refah ve medenilik İslâmın değerlerid­ir. Bizde revaç bulmadığı için oraya gitmiş. Ama, taassubund­an dolayı İslâmî değerlere cephe alıyor.

Bu vartalara düşmemek için feraset ve dirayetimi­zin gelişmesi gerekir. Bunun için de iman, Kur’ân hakikatler­ini ve her meseleyi aklen, kalben, ilmen izah ve ispat eden Risale-i Nur’u “anlayarak ve kabul ederek” okumak gerekir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye