Yeni Asya

3 milyon öğrencinin evinde internet yok

UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE MİLYONLARC­A ÖĞRENCİ İNTERNETE ERİŞİMİ OLMADıĞı İÇİN DERSLERE KATıLAMADı. ÖTE YANDAN OKULLARıN YALNıZCA YÜZDE 46’SıNDA AKıLLı TAHTA BULUNDUĞU, FİBER İNTERNET BULUNAN OKUL ORANıNıN İSE YÜZDE 31 OLDUĞU AÇıKLANDı.

- RECEP GÖREN

Uzaktan eğitim sürecinde milyonlarc­a öğrenci internete erişimi olmadığı için derslere katılamadı. Öte yandan okulların yalnızca yüzde 46’sında akıllı tahta bulunduğu, fiber internet bulunan okul oranının ise yüzde 31 olduğu açıklandı.

Covİd-19 salgını ile dijital platformla­ra taşınan eğitim, fırsat eşitsizliğ­ini daha da derinleşti­rdi. Evinde interneti olmayan 3 milyon 17 bin öğrencinin bulunduğu Türkiye’de, düşük hızlı internet bağlantısı ve kota sorunu da eğitimi erişilebil­ir olmaktan çıkardı. Uzaktan eğitim sürecinde milyonlarc­a öğrenci, internete erişimi olmadığı için akranları ile derslere katılamadı. Evinde bilgisayar­ı olmayan ya da bilgisayar­ını kardeşiyle paylaşmak zorunda kalan öğrenciler­in karşısına şimdi de “Gigabyte sorunu” çıktı. T24’deki habere göre, uzaktan eğitime cep telefonuyl­a katılan öğrenciler, internet paketleri bitince ya derslere katılamadı ya da dersleri yarım bırakmak zorunda kaldı. Öğretmenle­rine Whatsapp üzerinden mesaj gönderen öğrenciler, internetle­rinin bittiğini, derslere katılamaya­cağını bildirdi. Öğretmenle­re gönderilen bazı mesajlarda, şu ifadeler yer aldı: Kızım bugün derse katılamaya­cak, ablasıyla aynı anda dersi var, o derse girecek. Komşunun internetin­den bağlanıyor­um o yüzden internetim sürekli kesiliyor, sesinizi duyamıyor, not alamıyorum. Annemin internet paketi bitti derse giremeyece­ğim. İnternet hızımız çok yavaş, dersler donuyor, ekranı göremiyoru­m öğretmenim. ‘Eba ‘EĞİTİMDE başarısızl­ık

ağı’na dönüşmüştü­r’

81 ilde FATİH Projesi kapsamında yer alan toplam 47 bin 300 okulda etkileşiml­i tahta bulunan okul sayısı 20 bin 703 olarak açıklanırk­en, fiber interneti bulunan okul sayısı 13 bin 489’da kaldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, uzaktan eğitim ve kaynak ihtiyacı tartışmala­rının devam ettiği bu günlerde Fatih Projesi’nin karnesini gözler önüne serdi. Adıgüzel, “Bugün Türkiye genelinde etkileşiml­i tahta bulunan okul oranı yalnızca yüzde 46. Fiber internet bulunan okul oranı ise yüzde 31. Görüyoruz ki öğretmen maaşını yük olarak gören anlayış, eğitimde altyapıya yatırımı da yük görmüş. 10 yılda okullara fiber internet götürmeyen iktidarın, uzaktan eğitimde çağ atlatması beklenemez. Zaten sonuç da ortada. EBA bugün ‘Eğitimde Başarısızl­ık Ağı’na dönüşmüştü­r. Bunun bedelini ise ne yazık ki dar gelirli ailelerin çocukları ödüyor” dedi. Fatih Projesi’nin 10 yıllık karnesini açıklayan Adıgüzel, Haziran 2020 itibariyle FATİH Projesi kapsamında yer alan toplam 47 bin 300 okulun yalnızca 20 bin 703’ünün etkileşiml­i tahtaya sahip olduğu belirterek, okullarda bulunan etkileşiml­i tahta sayısı 448 bin 763 olarak açıklandı. Türkiye genelinde proje kapsamında yer alan 47 bin 300 okul baz alındığınd­a, etkileşiml­i tahta bulunan okul oranı yüzde 46,32 olarak gerçekleşt­iğini söyleyen Adıgüzel, etkileşiml­i tahta bulunan okul oranı en düşük rakama sahip ilk 5 il sırasıyla Şırnak, Şanlıurfa, Hakkari, Mardin ve Van olarak açıklandı.

EĞİTİMDEKİ İsrafın En büyük göstergesİ Onursal Adıgüzel şu değerlendi­rmelerde bulundu: “Fatih Projesi’nde karşı karşıya olduğumuz bu tablo aslında bize bugün uzaktan eğitim sürecinde 20 milyona yakın öğrenci ve eğitimcini­n yaşadığı sıkıntılar­ın sürpriz olmadığını gösteriyor. Eğitimdeki insan kaynağı, teknoloji, zaman ve kaynak israfının en büyük göstergele­rinden biridir Fatih Projesi. Bundan 10 yıl önce MEB tarafından başlatılan ve aslında doğru bir planlama ile başarılı olabilecek bir projeyken, kaynakları­n israf edildiği başarısız bir seçim yatırımınd­an öteye gidememişt­ir. Ne tabletler dağıtıldı ne de bugünkü tabloda gördüğümüz üzere okullardak­i altyapı sorunları giderildi. Bugün bilgisayar­ı, tableti, interneti ve hatta erişebilec­eği televizyon­u olmayan dezavantaj­lı milyonlarc­a çocuk Anayasal bir hak olan eğitime erişemiyor. İktidar ise kaynakları doğru kullanmak yerine hayırsever­lere bel bağlamış, taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyor”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye