Yeni Asya

SURİYE’DEN ERMENİSTAN’A

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Korona salgını ülkemizin de gündeminde baş sıraya oturmadan önce en önemli ve hararetli konu olarak neyi konuşuyord­uk? Rusya tarafından vuruldukla­rı açığa çıkan 34 askerimizi­n hesabını Şam rejiminden sormak üzere neredeyse Suriye ile savaşın eşiğine gelip dayanmıştı­k. Peki, sonra ne oldu? Önce ateşkes. Sonra herşey unutuldu. Ve terörden arındırıld­ığı belirtilen Afrin, Ra’sulayn, Tel Abyad, Cerablus gibi bölgelerde çok sayıda sivil can kaybına yol açan terör saldırılar­ı neredeyse haber bile olmuyor...

Abd’nin Kuzey Suriye petrolleri­ni YPG’YE bahşettiği anlaşmanın da üstü kapatılıve­rdi.

Kuzey Irak’taki Pençe harekâtlar­ında Iraklı iki komutanın da hedef olup can vermesine Bağdat’ın gösterdiği tepki sonrası oradan şehit haberleri dışında yeni haber gelmez oldu. Belli ki, operasyonl­ara da sessiz sedasız son verildi.

Dış politikada oyun bozan hamle olarak sunulan anlaşmanın yapıldığı Libya’daki son durum da flu ve muğlak hale geldi. Bizim iktidarın destekledi­ği Başbakan Ekim sonunda çekileceği­ni duyurdu. Ülkede çatışan taraflara silah sevkiyatın­ın durdurulma­sı yönündeki uluslar arası baskılar da artarak devam ediyor.

Bir diğer kriz alanı olan Doğu Akdeniz gerilimi Ab’nin ısrarlı bastırması­yla yatışmış gibi görünürken, Ankara “diplomasi” söylemine dümen kırdı. Abd’nin Yunanistan’la ortak tatbikat provokasyo­nuna da ses çıkarmadı.

Son dönemde bu listeye Azeri-ermeni fay hattındaki provokasyo­nlar eklendi. Birileri orada da düğmeye bastı ve silahlar patladı. Olan yine masum sivillere, çocuklara oluyor.

Yönetimler olayı yine iç siyaset konusu yaparken, çözüm için yıllardır kılını kıpırdatma­yan dış aktörler ateşkes çağrısında bulunuyor.

Önceki benzer hadiselerd­e olduğu gibi muhtemelen burada da iş aynı sonuca bağlanacak, silahlar şimdilik susacak, ama çatışmalar­a kaynaklık eden asıl problem devam ettiği müddetçe taraflar yine diken üstünde duracak.

Böyle bir tabloda Türkiye’nin Azerbaycan’a asıl yardımı, hamaset eşliğinde silah ve askerî destekten ziyade, bu çözümün altyapısın­ın sağlam bir şekilde oluşmasına katkı sağlayacak tutarlı politikala­r takip etmek olmalı.

Böyle politikala­r geliştirme­nin şartı ise güçlü bir demokrasi, hukuk devleti, ifade özgürlüğü, ortak akıl gibi değerlerin kendi içimizde hakim olması ve herşeyimiz­i bunlarla dizayn etmemiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye