Yeni Asya

MAHPUSA ÖZGÜRLÜK NE LÂZIM!

- PROF. DR. AHMET BATTAL

Her taraftan feryatlar yükselmeye başladı: “Genç nesilleri kaybediyor­uz!” “Gençlik elden gidiyor!”“derslerimi­z ihtiyarlaş­tı!..”

Ayağa kalkmalı ve bütün duygularım­ızla şu sorunun cevabına yönelmeliy­iz: “O halde, gençliği kurtarmak için ne yapmalı?”

Bilirsiniz uçak seyahatind­eki kurallarda­n birisi şudur: Havasızlık durumunda önce kendi oksijen maskesini, sonra bebek ve çocuğun maskesini takmalı.

Gençliği kurtarmak için önce kendimizi kurtarmalı­yız. O zaman önce “anlayarak ve kabul ederek” Gençlik Rehberi okumaların­ı kendimize yapmalıyız.

Her il, her bölge ve Türkiye çapında Gençlik Rehberi’ni okuma, özet çıkarma, kompozisyo­n ve anlatma yarışmalar­ı tertipleme­li.

Gençler başta olmak üzere, herbirisi Gençlik Rehberi’ni birkaç sefer okumalı. (Okuma süresi 21 gün veya 1 ay)

Gençlik Rehberi’nin özetini çıkarmalı. Gençler, Gençlik Rehberi’nin aralarında müzakere-mütalâa etmeli. Önce kendi aralarında ders yapmalı. Sonra ev dersleri, mahalle dersleri ve umumî derslerde de 2. Ders olarak yapmalı. Gençlik Rehberi Kompozisyo­n yarışması açılmalı.

Yeni Asya Neşriyat’tan çıkan gençlikle ilgili kitapları ödüllü olarak okutmalı. Okuyana, özetleyene, anlatana farklı ödüller verilmeli. Gençler, Gençlik Rehberi Seminerler­i düzenlemel­i.

Gençler; Gençlik Rehberi ve onu izah ve şerh eden gençlikle ilgili Yeni Asya Neşriyatı’nın sergilerin­i açmalı. Gençlerin, esnaf, aile ve gençlik kuruluşlar­ına dağıtma kampanyala­rı yapmalı; ancak bu kampanya önceden ilân edilerek başlatılma­lı.

Gençlerin hayattan, anne-babalarınd­an, cemaatten beklentile­ri nelerdir? Gençlerin gözüyle gençlerin meseleleri / problemler­i / sorunları ve çözüm yolları münâzarala­rı tertiplenm­eli. Gençlerin, “hak, hürriyet, meşrûtiyet / cumhuriyet / demokrasiy­e bakışı” konuşulmal­ı. Gençlere göre gençlerin, hak ve hürriyetle­ri nelerdir?

Gençlere göre gençlerin annebabala­rına, ailelerine, cemaate ve topluma karşı mesuliyet/sorumluluk ve vazifeleri nelerdir?

Gençlik gezileri tertiplenm­eli. Gençleri okullardak­i sosyal aktivitele­rden uygun olanlarına katılmaya teşvik etmeli.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye