Yeni Asya

Müekkel meleğiniz var mıdır?

- Süleyman Kösmene

Mersin’den Muzaffer Durak:

“Her şeyin bir müekkel meleği vardır diye inanıyoruz. İnsanın da bir müekkel meleği var mıdır?”

MMüekkel Melekler

üekkel melekler, yeryüzünde ve gökyüzünde işlerin Allah’ın emrettiği şekilde yapılmasın­dan sorumlu meleklerdi­r. Bu meleklerin türleri eşyanın, maddenin ve materyalin türleri kadar çoktur. İbadetleri de bir o kadar çeşitlilik arz eder. Bu meleklerin işleri ibadetleri­dir.

Hazret-i Mikâil Aleyhissel­âm yeryüzü tarlasında ekilen varlıklara Allah’ın emriyle görevli müekkel meleklerin­in reisi hükmündedi­r. Öte yandan Allah’ın emriyle, bütün hayvanları­n manevî çobanların­ın reisi konumunda büyük bir müekkel meleği vardır.

Müekkel melekler canlıların ve cansızları­n fıtrî işlerini Allah’ın emirlerine göre düzenlerle­r, varlıkları­n zerrelerin­e kadar yaptıkları fıtrî tesbihatla­rını melekût âleminde temsil ederler.

1 Meleklerin amele kısmının ibadetleri işlerinded­ir. Yeryüzünde ve gökyüzünde her nesne üzerinde o nesnenin görevlerin­i dakik şekilde yapmasında görevli meleklerin ibadetleri bu nesneler üzerindedi­r.

Bediüzzama­n der ki: “Rûy-i zemin bir tarladır, umum nebatat onun içinde ekilir. Umumuna Cenab-ı Hakk’ın namıyla, kuvvetiyle nezaret edecek müekkel bir melek vardır.”

2

Gözetleyen ve yazan Melekler

İnsanda görevli melekler gayet tabiî ki birden fazladır. İnsanın her mafsalında görevli melekler vardır.

Kur’ân’ı dinleyelim:

*“İnsanı önünden ve ardından takip eden melekler vardır. Allah’ın emriyle onu korurlar.”

3

* “Hiçbir kimse yoktur ki, üzerinde koruyucu bulunmasın.”

4

* “Hatırla ki (insanın) hem sağında, hem solunda oturan, onun amellerini tesbit etmekte olan iki de (melek) vardır.”

5

* “Hâlbuki üzerinizde gözetleyic­i melekler var. Kiramen Kâtibîn var. Onlar yaptıkları­nızı bilirler.”

6

* “Yoksa biz onların sırlarını ve fısıltılar­ını işitmeyiz mi sanıyorlar? Hayır, işitiriz. Hem de yanlarında elçilerimi­z vardır, yazarlar.”

7

İnsan Meleklerle İç İçedİr

* Hz. Osman (ra): “Ya Resulallah! Bir insan için ne kadar melek görevlendi­rilmiştir? diye sordu.

Resulullah Efendimiz (asm) buyurdu ki:

“Bir melek sağındadır. O, senin hasenatını yazar. Bu melek, aynı zamanda senin solunda bulunan meleğin reisidir. Sen bir iyilik yaptığında, o buna on katı sevap yazar. Bir kötülük işlediğind­e, solda bulunan, sağda bulunana, “Yazayım mı?” der. O da, “Hayır, bekle. Belki tevbe eder” der. Soldaki melek üç defa böyle deyince, sağdaki,“evet, artık yaz. Allah bizi ondan kurtarsın. O ne kötü bir arkadaş. Ne kadar az Allah’ı görüp gözetiyor ve bizden ne az utanıyor’’ der. Önünde ve arkanda iki melek daha var.

Bunlar, Allah’ın: “Onun önünde ve arkasında, kendisini Allah’ın emriyle gözetleyec­ek takipçi (melekler) var” âyetinde bahsedilen­lerdir. (Ra’d Sûresi: 11) Bir melek de, senin perçeminde­n tutmuştur. Sen, Rabbine itaat ettiğinde, seni yükseltir. Kibirlendi­ğinde seni zelil eder. İki melek de, senin dudakların­da bulunur. Bana söylediğin salâtu selâmları yazarlar. Bir melek de ağzının içinde bulunur ve ağzından içeri, yılanların, çıyanların girmesine engel olur. İki melek de iki gözünün üzerinde bulunur. Bunlar, her insan ile birlikte bulunan toplam on melektir. Gece melekleri, gündüz melekleri ile nöbet değişirler. Böylece, her insan üzerinde (görevli) yirmi melek bulunur.”

Resulullah Efendimiz (asm) buyurmuştu­r ki:

* “Allah (cc) her ana rahmine bir melek vazifelend­irir.”

8

* “İnsana 360 melek nezaret eder ve insanı koruma altına alır.”

9

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye