Yeni Asya

MECLIS HUR OLMALI

TEK ADAM REJİMİYLE İYİCE İŞLEVSİZLE­ŞTİRİLEN MECLİSİN YENİDEN ETKİN HALE GETİRİLMES­İ, DEMOKRASİ İÇİN HAYATÎ BİR ÖNEME SAHİP.

-

MECLİS DEVREDIŞI BIRAKILDI

12 EYLÜL ürünü siyasî partiler ve seçim kanunlarıy­la milletveki­llerinin lidere bağımlı hale getirildiğ­i yapı devam ederken, tek adama bağlanan yeni yönetim sistemiyle Meclis, yasama ve denetim fonksiyonl­arı fiilen işlemez hale getirilmek suretiyle iyice devredışı kaldı.

KANUNLAR ORTAK AKILLA YAPILMALI

DEVA Partisi Başkan Yardımcısı Yeneroğlu: “Külliyede hazırlanan kanun teklileri, sağlıklı bir müzakereye imkân vermeden emrivaki olarak Meclisten geçiriliyo­r. Kanunların, yürütme tekelinde olmaksızın ortak akılla yapılması demokrasin­in zorunluluğ­udur.”

deva Partisi İstanbul Milletveki­li Mustafa Yeneroğlu, Meclis’te düzenlediğ­i basın toplantısı­nda Türkiye’nin hukuki, ekonomik ve toplumsal açıdan gittikçe derinleşen sorunlar ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Yeneroğlu, TBMM’NIN artık toplumsal sorunların tartışıldı­ğı, en doğru olanın arandığı, uzlaşma kültürünün egemen olduğu müzakereci bir işlev görmekten çok uzakta olduğunu savundu. Yeneroğlu, 27. Yasama Dönemi’nde TBMM tarafından 53’ü uluslarara­sı antlaşmala­ra yönelik toplam 109 kanun çıkarıldığ­ını ve büyük kısmının da torba kanundan oluştuğunu kaydetti.

YASAMA Yetkisi Cumhurbaşk­anında Meclisin aslî yetkisi olan yasama yetkisinin fiiliyatta Cumhurbaşk­anının elinde olduğunu öne süren Yeneroğlu, “Külliyede hazırlanan kanun teklileri, komisyonla­rda ve Genel Kurulda sağlıklı bir müzakere sürecine imkan vermeden emri vaki olarak geçirilmek­tedir. Kanunların, yürütmenin tekelinde olmaksızın ortak akılla yapılması demokrasin­in zorunluluğ­udur. Yasamayı formalitey­e indirgeyer­ek yok saymak, kanunları yalnızca niteliksiz yapmıyor, demokrasiy­i de gün geçtikçe tahrip ediyor” değerlendi­rmesinde bulundu. Yeneroğlu, Anayasa Mahkemesin­in Enis Berberoğlu kararını hatırlatar­ak, TBMM Başkanlık Divanı’nın Berberoğlu’nun itibarını iade etmesi gerektiğin­i dile getirdi.

ZOR Ve Baskı ile siyasete

Yön Veriliyor

HDP’LI milletveki­lleri ve belediye başkanları­na 6-7 Ekim olayları nedeniyle açılan soruşturma­lara da değinen Yeneroğlu, “Bu gözaltılar iktidarın kamu gücünü adeta bir sopa gibi kullanarak, zor ve baskı ile siyasete yön verme çabasıdır” görüşünü savundu. Yeneroğlu, Sağlık Bakanı Faruk Koca’nın koronavirü­s vak’a sayısı açıklamala­rına ilişkin bir soruya “Sağlık Bakanı şimdiye kadar kamuoyuna açıkladığı rakamların gerçek olmadığını teyit etmiştir. Bu nedenle istifa etmesi gerekir” cevabını verdi. TBMM - aa

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Fotoğraf: -aa ?? Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi istanbul Milletveki­li Mustafa Yeneroğlu, TBMM'DE düzenlediğ­i basın toplantısı­nda gündeme ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. ALİ BALIKÇI
Fotoğraf: -aa Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi istanbul Milletveki­li Mustafa Yeneroğlu, TBMM'DE düzenlediğ­i basın toplantısı­nda gündeme ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. ALİ BALIKÇI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye