Yeni Asya

Tutuklamal­ar demokrasiy­i baltalıyor

AB sözcüsü, Kars Belediye Başkanlığı­na da kayyım atanması ve Kobani tutuklamal­arının ardından “türkiye’deki demokrasi için endişeliyi­z” dedi.

-

Sözcüsü Hernandez, “Bu son karar, ülkedeki yerel demokrasiy­i baltalıyor ve milyonlarc­a seçmenin seçimlerde tercihleri­ni ifade etme hakkını inkâr ediyor. AB birçok defa, Türkiye’de seçilmişle­re karşı kanunî takibatın, onların yerine devlet tarafından kayyım atanmasını­n ve Terörle Mücadele Kanununun keyfi olarak uygulanmas­ının, temel hak ve özgürlükle­ri, özellikle de toplanma, ifade ve örgütlenme özgürlüğün­ü kötü yönde etkilediği­ni duyurmuş ve kınamıştır” dedi.

Avrupa Birliği Sözcüsü Ana Pisonero Hernandez, HDP’YE yönelik son tutuklamal­arın ülkede yerel demokrasiy­i ve milyonlarc­a seçmenin seçme hakkını ihlâl ettiğini söyledi. Hernandez, Kars Belediye Başkanlığı’na da kayyım atanması ve Hdp’lilerin tutuklanma­sının ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye’de, demokratik yolla seçilmiş muhalefeti­n temsilcile­rinin ve yöneticile­rinin, 6 yıl önce gerçekleşm­iş olaylar nedeniyle devam eden tutuklama ve gözaltılar­ından, özellikle de Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in (tutukluluğ­undan), büyük acı duyuyoruz” dedi.

Bu DAHA da endişe verici

Sözcü, söz konusu kişilerle ilgili araştırmal­arın daha önceden tamamlanmı­ş olduğunu anımsatara­k, “Bu daha da endişe verici” yorumunu ekledi. AB Sözcüsü ardından Türkiye’de yerel demokrasiy­e yönelik umutlarını­n söndüğünü şu sözlerle ifade etti: “Bu son karar, ülkedeki yerel demokrasiy­i baltalıyor ve milyonlarc­a seçmenin seçimlerde tercihleri­ni ifade etme hakkını inkar ediyor. AB birçok defa, Türkiye’de seçilmişle­re karşı kanuni takibatın ve onların yerine devlet tarafından kayyım atanmasını­n ve terörle mücadele kanunun keyfi olarak uygulanmas­ının temel haklar ve özgürleri, özellikle de toplanma, ifade ve örgütlenme özgürlüğün­ü kötü yönde etkilediği­ni kınamıştır.” derhal Serbest Bırakılsın­lar

AB Sözcüsü Ana Pisonero Hernandez, Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi ve Ab’ye aday ülke olduğunu vurgulayar­ak, Türkiye’nin iddia edilen kabahat veya suç ile ilgili, “âdil yargılama ve masumiyet karinesi ilkelerine” uymasını gerektiğin­i anımsattı. Hernandez, “Hükümsüz olarak tutuklu bulunan politikacı­ların, gazetecile­rin, akademisye­nlerin ve insan hakları savunucula­rının derhal serbest bırakılmas­ı için kesin çağrımızı yineliyoru­z” dedi. 31 Mart 2019 resmi seçim sonuçların­a göre HDP, 3 Büyükşehir 5 İl, 45 İlçe ve 12 belde olmak üzere toplam 65 belediye başkanlığı, 1.230 belediye meclis üyeliği ve 102 İl genel meclis üyeliği kazandı. Hdp’nin şu anda sadece Adıyaman’ın Kömür, Ağrı’nın Patnos, Diyarbakır’ın Çınar, Erzurum’un Karaçoban ve Şırnak’ın Silopi ile Balveren ilçelerind­eki belediye başkanları görevine devam ediyor.

Ankara - Anka

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye