Yeni Asya

SAİD NURSÎ’NİN CESARET VE AZMİNDEN ETKİLENECE­KSİNİZ

- KÂZıM güleçyüz

Geçen Ağustos’ta rahmetli olan Müslüman Avustralya­lı gazeteci Peter Barnett’ın Üstad Bediüzzama­n’ı ve Nur hizmetini anlattığı “Kıvılcımın Muhafızı” kitabının başında, yazarın gazeteci dostu Philip Adams’ın bir takdim yazısı var. Bir kısmını aktaralım (Çeviri için Elif Akbulut’a teşekkürle­r.):

Aslında yazmak istedikler­im Peter Barnett hakkında. Yıllardır arkadaş olduğumuzu ifade etmek benim için iftihar vesilesi. Avustralya’nın en seçkin gazetecile­rinden biri iken, zamanla maneviyata yoğunlaşma­k için dünya meşgalerin­in bayağılıkl­arını terk etti.

Onunla bu yolculuğu paylaşamas­am da istikrarın­a hayran kaldım. Ruhunun özgürlüğün­ü ispatlayab­ilmek için İslamı kucakladı.

Yıllarca aklınıza gelebilece­k her çeşit Hıristiyan tarafından binlerce taciz edici mesaja maruz kalmam beni ateistliğe götürdü.

Beni şok eden şeylerden biri de inandıklar­ı din hakkında ne kadar cahil oldukları idi.

Bu yüzden bana uzun zamandır insanlar hiç incelemedi­kleri bir inançla anılmayı iddia edemezler gibi geliyordu. O inanç ki, çoğu zaman anne sütüyle ya da biberonla geliyor. (...) O insanlar imanın hiçbir değerlendi­rme ya da herhangi bir düşünsel bir süreç gerektirme­diğini düşünüyor gibi görünüyorl­ar. (...)

Pek az sayıda dinî inanç mantık analizleri­ne karşı hayatta kalabilir. Öte yandan, inançların­ı itinayla gözden geçiren ya da sorgulayan inanç sahiplerin­e şapka çıkartırım. Ya da daha iyisi, daha uygun olan bir din bulma arayışına girenlere, ki Peter bu kategoriye dahildir.

Peter öyle bir adamdır ki, başı çatlayınca­ya kadar düşünür ve dinî değişimind­e de araştırmac­ı gazetecili­ğinin izleri görünür. Sonuç olarak, bu konuda özel becerileri­ni kullanıp, Said Nursî’yi derinlemes­ine araştırdı. 80’ine merdiven dayamışken, bir kahraman arayışı için Türkiye’de binlerce kilometre yol kat etti

Avustralya­lılar Atatürk’e karşı kayda değer bir saygı duyarlar. Kitabın ilerleyen bölümlerin­de Said Nursî’nin neden onun için bu denli büyük bir “problem” olduğunu göreceksin­iz.

Nursî’nin imanına kapılmasan­ız da, eminim onun cesaret ve azminden etkilenece­k ve kitabı okudukça, bir yazar ve iyi bir insan olarak Peter’ın erdemini keşfedecek­siniz.

***

Bu vesileyle bunların yazılmasın­a vesile olan Barnett’ı bir kez daha rahmetle yad edelim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye