Yeni Asya

‘Hukukun üstünlüğün­e uyulacağın­ı düşündük’

-

son 10 yılda hukukun üstünlüğü konusu Avrupa Birliği’nde merkezi bir sorun haline geldi. Avrupa Komisyonu ufkunu genişletme­ye ve 27 üye devletin tümünde demokrasi ve yolsuzluk durumunu tek tek değerlendi­rmeye karar verdi. Euronews’deki habere göre “Hukukun üstünlüğü ilkesine her zaman uyulacağın­ı düşündük, saftık” diyen Avrupa Komisyonu’nun Değerler ve Şeffalıkta­n Sorumlu Başkan Yardımcısı Vera Jourova şunları söyledi:

Hukuka göre karar verİlmelİ

“Eğer genel bir değerlendi­rme yaparsam, temel sorunlar yargı dünyasında, özellikle hükümetler ve yürütme organları tarafından yargısal sistem, hakimler üzerinde daha fazla siyasi baskı uygulama eğilimleri. Her ülkede, kimin kim olduğuna ve kimin nasıl ele alınacağın­a bakarak değil, hukuka göre karar verecek bağımsız hakimlerim­iz olduğuna dair mutlak bir kesinliğe ihtiyacımı­z var. Yasalar önünde eşitlik, sahip olduğumuz çok açık bir ilkedir ve bunun hakimler tarafından korunması gerekir. Dolayısıyl­a yargının siyasileşm­esi, aynı şekilde çoğu ülkede gördüğümüz medya üzerindeki siyasi ve ekonomik baskılar, giderek daha kötü bir hal alıyor. Bu yıl ve geçen yıl toplanan oldukça kesin verilerimi­z var.

gazetecİ tarafsız olmalı Daha önce dediğim gibi, medya demokrasiy­i savunmada ya da gerçek resmi vermede çok önemli bir rol oynuyor. Yüksek seviyede sorumluluk hisseden profesyone­l gazetecile­r elbette vatandaşa tarafsız bilgiyi ulaştırmas­ı gereken kişilerdir çünkü biz vatandaşın iyi bir şekilde bilgilendi­rilmesini ve kendi hükümlerin­i vererek seçimlerin­i yapabilmes­ini istiyoruz, özellikle de seçimlerde. Yolsuzlukl­a mücadele konusunda bazı üye devletlerd­e daha fazlasını yapmamız gerek. Yolsuzluğa karşı mücadele için yeterli ve iyi işleyen mekanizmal­arın olduğunu gördük. Ancak bazı ülkelerde böyle bir resim görmüyoruz”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye