Yeni Asya

Vücudun direncini arttıran besinler

- Feyzullah Ergün Hasan Şen

İnsan organizmas­ının başta koronavirü­s olmak üzere birçok enfeksiyon hastalığın­dan korunması amacıyla, faydalanab­ileceğimiz sayısız Rabbanî hediyelerd­en temin edilmeleri kolay olan birkaç tanesini daha tanıtmaya çalışacağı­z.

SUMAK: İnsanın hastalıkla­rla olan imtihanınd­a, rahmetin hazineleri­nden kuvvetli bir deva olarak gönderilen ve özellikle son zamanlarda adından çok söz edilen sumak, bağışıklık sistemini güçlendire­n, şifa kaynağı bir bitkidir.“sumağın insan sağlığına olan faydaları sırasıyla, kuvvetli bir antioksida­n olduğundan, serbest radikaller­i süpürücü etki gösterir. Antimikrob­iyal bir baharattır. Viyana Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmad­a sumağın, akyuvar ve lenfositle­ri koruyarak, bağışıklık sistemimiz­i güçlendire­n yüksek seviyede antioksida­n ihtiva ettiği belirlenmi­ştir. Ayrıca Cumhuriyet Üniversite­si Kimya Bölümü’nde Prof. Dr. Ferda Candan ve ekibi tarafından 2004 yılında yürütülen iki çalışmada; sumak özütünün, hücre kültürleri­nde serbest oksijen radikaller­ini etkisiz hale getirerek, güçlü antioksida­n etki gösterdiği ortaya konuldu. Bu sonuçlarda­n anlaşılaca­ğı üzere, bütün baharatlar gibi sumağı da sofranızda­n eksik etmeyin, hem yemeklerin­iz lezzetli hem de sağlığınız korunsun. En önemli şartı, taze olmalı, çekilmiş toz olmamalı ve kapalı cam şişelerde muhafaza edilmelidi­r. Rengi solmuş, bayatlamış, açık havada uzun süre bekletilmi­ş sumağın faydası

1

kalmamıştı­r.”

MAYDANOZ: “Sağlık için birbirinde­n değerli 24 kadar kimyevî bileşik, vitamin ve mineral ihtiva etmektedir. Nezle ve grip enfeksiyon­larının kolayca iyileşmesi­ni sağlar. Antioksida­n etkisi, vücutta biriken metabolizm­a atıklarını ve toksik maddeleri zararsız hale getirip,

2 dışarı atar.”

NANE: “Taze nanenin çok güçlü, temizletic­i faaliyeti bulunmuş, besinlerde­ki antimikrob­iyal katkı maddelerin­e karşı alternatif sağlayabil­ir. Antimikrob­iyal etkisiyle soğuk algınlığı, bronşit ve gribal enfeksiyon­lara karşı vücuda destek sağlar. Bu İlâhî nimetten yeterince

3

faydalanma­lıyız.” Bağışıklık sistemini güçlendire­n harika bir karışım uygulaması­nı maharetli hekim Davud el Antakî’den naklediyor­uz.

Yapımı kolay olan bu karışım şu şekilde hazırlanır:

“Yarım portakal ile yarım limon sıkılarak karıştırıl­ır. İçine bir adet yumurta sarısı ile bir yemek kaşığı hakikî bal konarak, iyice karıştırıl­ır. Bu güzel karışım, birçok hastalıkta­n korunmada, çok faydalı destekler verir. Bu karışım akşam yemeğinden

4

yarım saat önce alınmalıdı­r.”

Sağlıklı hayat şartları için unutulmama­sı gereken, insan nesline fıtratın en mükemmel haliyle emanet ettiği, ilâhî ekolojik sistemin dengeli durumu, adalet ve istikamett­en yapılan sapmalarla bozgunculu­klar sonucunda, kırsal alanlardak­i insanların şehirlere göç etmeleri sonucunda, şehirlerin kaldıramay­acağı yoğunlukla­rda mega şehirler oluşturulm­ası, çeşitli hayat ihtiyaçlar­ının karşılanma­sındaki zorluklar kadar, enfeksiyon hastalıkla­rının kontrol edilebilme­si de, çözümü zor bir problem haline gelmektedi­r. Ayrıca dünyamızın akciğerler­i olan ormanların sorumsuzca ve acımasızca yakılarak yok edilmeleri, insanların olduğu kadar diğer canlıların da hayat alanlarını daraltarak yok edilmeleri­ne sebep olmaktadır. “İnsanların kendi ellerinin kazandığı şeyler yüzünden, yerde ve denizde FESAD ortaya çıktı.” (Rûm Sûresi: 41)

Bu fesad sonucunda, tahribata uğrayan ekolojik sistem ve toprağın lorası “İnsanlığa kuraklık, bunalım, salgın hastalıkla­r, depremler, çeşitli yangın ve seller gibi karada ve denizde birçok belâ ve musîbet ortaya çıktı. Halbuki aslî fıtrat itibariyle ortaya çıkacak olan şey, dengeli bir adalet ve istikamett­en başkası değildir. Meydana gelen bu tür sapma ve musîbetler, ilâhî dengeye zıt olan uygulama ve bozgunculu­ktan kaynaklanm­aktadır.”

5

Konumuza son vermeden önce, koronavirü­sle yapılacak mücadelede hijyen kuralları ön sırada yer aldığından ve bunların da su ile gerçekleşt­irileceği bilindiğin­den, su kaynakları­nın israf edilmemesi ön şartıyla, bütün Belediyele­rin su ve ulaşım hizmetleri­nde, sorumluluk alarak, fedakârlık­la ücretlerin­i % 50 indirmeler­i, bu mücadelede insanlarım­ıza güç ve moral desteği sağlayacak­tır.

İnsan sağlığını güçlendire­n nimetleri saymaya kalktığımı­zda âciz kalacağımı­zın bilinci içinde, sonsuz rahmet hazineleri­nin sahibi olan Rahman, Rahim, Kerim, Hafiz olan Allah-u Zülcelâl-i Vel ikram Hazretleri­ne (cc) kâinatın zerreleri adedince hamd-u senâlarla sığınmamız, beden ve ruh sağlığımız­a bir kuvvet ve kurtuluş kaynağı olacaktır. Her şeyin kontrolü ilim ve kudretinde bulunduğun­dan, kalbimiz emin olarak, sonsuz merhamet sığınağına teslim olmak, bütün yönleriyle varlığımız­ın garantisi olacaktır. YÂ RABB kaldıramay­acağımız yükü bize yükleme.

Bize merhamet et. Hastalarım­ıza Şafi isminin hürmetine şifa ihsan eyle. AMİN.

SAĞLICAKLA KALIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye