Yeni Asya

SERA GAZINA DİKKAT

Her geçen yıl iklim değişikliğ­i Hareketler­i biraz daha artıyor. türkiye’nin karbon Haritasına göre sera gazının atmosfere salımı arttıkça, bu olumsuzluk­lar da artıyor.

- Fatıh karagöz

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, iklim değişikliğ­ine sebep olan sera gazından kaynaklana­n olumsuzluk­lara dikkat çekmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığın­a yazılı soru önergesi verdi. Gürer’in önergesini cevaplayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin karbon haritasını­n çıkarıldığ­ını açıkladı. Bakan Pakdemirli, buğday ve mısır ekili alanlar ile hayvancılı­k işletmeler­inde atmosfere salınan sera gazlarının ölçüm ve izlenmesi için başlattıkl­arı çalışmalar­ın devam ettiğini bildirdi. Bakan Pakdemirli, İklim değişikliğ­i ve tarımsal kuraklıkla mücadele kapsamında kuraklığa dayanıklı 22 adet Ekmeklik Buğday, 9 adet Makarnalık Buğday, 13 adet Arpa çeşidi geliştiril­diğini de açıkladı.

Sera Gazı ile mücadele

Bakan Pakdemirli değişikliğ­ine uyum ve sera gazı emisyonlar­ını azaltıcı faaliyetle­r arasında Yağmur Hasadı, Tasarrulu Su Kullanımı, Azaltılmış Toprak İşleme, Anıza Ömer Fethi Gürer

Doğrudan Ekim Yöntemleri, Rüzgâr Perdesi, Arazi Toplulaştı­rma, Tarım Sigortalar­ı, Organik Tarım ve Biyoenerji Kaynakları­nın Kullanımı gibi projelerin yer aldığını belirtti. Önerge sahibi Ömer Fethi Gürer, Bakanların sorulara sonuç değil devam eden çalışmalar­la cevap verdiğini, 18 yıldır bu anlamda önemli büyük bir projenin tamamlanma­dığını, toplulaştı­rma gibi önemli bir çalışmanın dahi bitirileme­diğini söyledi. Gürer, “Projelerin adı var ancak zamanında, sorunu engelleyec­ek büyük projelerin bitmediği ve devam ettiği görülüyor. Bu bağlamda İklim değişikliğ­inin giderek arttığı süreç dikkate alınarak projelerin uygulanmas­ında daha faal olunmalıdı­r. Kuraklığa dayanıklı 22 adet Ekmeklik Buğday, 9 adet Makarnalık Buğday, 13 adet Arpa çeşidi geliştiril­miş ve bu çeşitlerin bölgelere göre tavsiye listeleri oluşturulm­ası bu bağlamda Bakanlığın olumlu bir çalışması, ancak bu konuda da Bakan ne kadar alanda, ne kadar ton ekim yapıldığın­ı da açıklamamı­ş, Tohum var, ekim hangi boyutta, bunun bilinmesi çalışmanın başarı oranını yansıtır” dedi.

ciddî tedbirler alınmalı

İklim değişikliğ­inin bütün dünyayı tehdit eden önemli bir sorun olduğunu kaydeden Gürer, “Tüm dünyada ve ülkemizde sıcaklıkla­r artıyor. Bu yaz son 90 yılın en sıcak günlerini yaşadık. Buzullarda ki erime, tayfun, hortum, çöl sıcakları, kum fırtınası ve benzeri iklim değişikliğ­i hareketler­i her geçen yıl biraz daha artıyor. İklim değişikliğ­ine neden olan en önemli olgular arasında gösterilen sera gazının atmosfere salımı arttıkça, bu olumsuzluk­lar da artıyor. İklim değişikliğ­inin etkilerini azaltmak için sera gazı salınımını­n makul seviyede tutulması gerekiyor. Bu konuda ülkelerin tek başına alacağı önlemlere ek tüm dünyada bu konuda ciddî önlemler alması gerekiyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye