Yeni Asya

İKİNCİ EL MEZADI

-

Otomotiv Yetkili satıcıları derneği Başkanı Murat şahsuvaroğ­lu otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğ­lu’nun 2020 yılının ilk 9 ayı için sektörü değerlendi­rirken, “Eylül ayındaki 90 bin 619 adetlik otomobil ve hafif ticarî araç satışı ile bir rekora imza atılmıştır. Yılın ilk 9 ayında toplamda 493 bin 621 adetlik satışla otomotiv pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75,47 oranında bir büyüme göstermişt­ir. Eylül ayında gelen 90 bin 619 adetlik satış son 20 yılın en yüksek rakamı” dedi. Bu yılın, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül temposuyla devam etmesiyle 750 bin adetlik seviyelerd­e

Dünyanın dinamikler­ini değiştiren koronavirü­s, 2.el araç piyasasını da etkiledi. Değerinin kat kat üstünde ikinci el aracını satışa çıkaran bir takım fırsatçıla­r bilgisayar başında anlık fiyat artışları yapsa da ilgi azalmadı ve Pazar yüzde 25.5 büyüdü. Bu yoğun talep neticesind­e de ikinci el araç satışları 2020 Ocak ve Eylül döneminde 4 milyon 439 bin 890’a çıktı. Sadece Ağustos ayında ise geçtiğimiz yılın aynı ayında 444 bin 290 adet olarak kayıtlara geçen satışlar, bu yılın aynı ayında 589 bin 426’ya yükseldi. Konuyla ilgili açıklamala­rda bulunan Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu ve MASFED 2.el araç pazarını değerlendi­rdi.

tamamlanac­ağını öngördükle­rini belirterek, “Bir süredir yaşanan bulunurluk sıkıntısın­ın kısmen de olsa giderilmey­e başlamasın­ın satışlara daha da katkı yapmasını bekliyoruz. Şu durumda fabrikalar­ın tam kapasiteyl­e olmasa da yavaş yavaş normal seviyeleri­ne ulaşmasıyl­a birlikte tedarik ile ilgili sıkıntının da yakında bitmesini bekliyorum” diye konuştu.

en çok kazandıran Yatırım aracı

Sıfır araç tedarikind­e yaşanan olumsuzluk­lar ve ÖTV oranlarınd­aki değişiklik­ler sebebiyle 2.el otomobile talebin arttığını belirten Melih Mutlu “İkinci ele olan ilgi, sıfır araçlardak­i fiyat artışı ve talebin karşılanam­aması nedeni ile devam ediyor. Bu dönemde fiyatların yükselmesi­yle talep daha uygun fiyatlı olduğu için 10 yaş ve üzeri araçlara doğru kaydı. Bu nedenle de ikinci el fiyatların­ın da artmaya devam edeceğini öngörüyoru­z. Otomobil 2020 yılının en çok kazandıran yatırım aracı oldu, tüketicile­r araç almaya ya da araçlarını farklı marka veya modeller ile değiştirme­ye devam ediyor” diye konuştu.

Fiyatlarda düşüş Yaşanmasın­ı umuyoruz Motorlu araç Satıcıları Federasyon­u (MASFED) Genel Başkanı aydın erkoç ise,

İkinci el araç satışların­ın Ocak-eylül döneminde geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 25,5 arttığını söyledi. Erkoç, “Bu dönemler itibarıyla satış sayısının 3 milyon 537 bin 698’den 4 milyon 439 bin 890’a çıktı. Geçen sene Ağustos’ta 444 bin 290 adet olarak kayıtlara geçen satış sayısı bu yılın aynı ayında 589 bin 426’ya yükseldi. İkinci el sektörü olarak bu yılı 8 milyonun üzerinde bir satışla kapatmayı bekliyoruz. Fiyatlarda da bir düşüş yaşanmasın­ı umuyoruz” dedi.

Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu

Motorlu araç satıcıları Federasyon­u Genel Başkanı aydın erkoç

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye