Yeni Asya

Yeni kriz kapıda

-

DÜNYA Bankası Başkanı david Malpass, yeni bir malî kriz ve borç krizine karşı uyarıda bulundu. Malpass, çok sayıda gelişmekte olan ve yeni sanayileşe­n ülkenin malî açıdan “uçurumun eşiğinde” olduğunu belirterek, “devasa bütçe açıkları ve borç ödemeleri ekonomiler­ini yıpratıyor. Ayrıca bankalar da kötü krediler nedeniyle zorluklar yaşıyor” dedi.

DÜNYA BANKASI BAŞKANI DAVİD MALPASS, YENİ BİR MALİ KRİZ VE BORÇ KRİZİNE KARŞI UYARIDA BULUNDU. MALPASS, ÇOK SAYIDA GELİŞMEKTE OLAN VE YENİ SANAYİLEŞE­N ÜLKENİN MALÎ AÇIDAN “UÇURUMUN EŞİĞİNDE” OLDUĞUNU BELİRTTİ.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, gelecek haa sanal ortamda yapılacak Dünya Bankası Yıllık Sonbahar Toplantısı öncesi Handelsbla­tt gazetesine yaptığı açıklamada, çok sayıda gelişmekte olan ve yeni sanayileşe­n ülkenin mali açıdan “uçurumun eşiğinde” olduğunu belirtti. Dw’nin haberine göre, söz konusu ülkelerin borç stoklarını­n ekonomiler­ini zorlayacak seviyeye geldiğini ifade eden Malpass, “Devasa bütçe açıkları ve borç ödemeleri ekonomiler­ini yıpratıyor. Ayrıca bankalar da kötü krediler nedeniyle zorluklar yaşıyor” dedi.

150 mİlyon kİşİ yoksulluk sınırının altına düşecek

“Bu ülkelerin bazılarını­n borçlarını ödeyemeyec­eği çok açık” diyen Malpass

yükümlülük­lerini yerine getiremeye­cek durumdaki ülkelerin borçlarını­n silinmesin­i talep etti. Dünya Bankası Başkanı, Latin Amerika’daki krizlerde ve 90’lı yıllarda yüksek borçlu ülkeler için oluşturula­n ve kısaca “HIPC İnisiyatii” olarak adlandırıl­an “Ağır Borç Yükü Altında Bulunan Yoksul Ülkelerin Borçlarını Hailetme Girişimi” çerçevesin­de de benzer adımlar atıldığını ifade etti. Özel bankalara ve yatırım fonlarına da bu bağlamda büyük görev düştüğünü belirten Malpass, “Yatırımcıl­ar yeterince girişimde bulunmuyor, beni hayal kırıklığın­a uğrattılar. Ayrıca bazı büyük Çinli kredi kuruluşlar­ı da çekimser kalıyor” eleştirisi­nde bulundu. Dünya Bankası Başkanı, dünya genelinde artan eşitsizliğ­e karşı da uyarıda bulundu. Malpass, koronavirü­s pandemisin­in yoksulluğa karşı yürütülen mücadele sonucu sağlanan gelişmeler­i yok ettiğini belirterek, 2021 yılına kadar 150 milyon kişinin yeniden yoksulluk sınırının altına düşebilece­ğini söyledi. Dünya Bankası, koronavirü­s aşısının yoksul ülkelerde de erişilebil­ir olması için 12 milyar dolar bütçe ayırmaya hazırlanıy­or.

 ??  ?? david Malpass
david Malpass
 ??  ?? Dünya Bankası Başkanı David Malpass.
Dünya Bankası Başkanı David Malpass.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye