Yeni Asya

100 MİLYONDAN FAZLA EVSİZ

PROF. DR. FİLİZ KARAOSMANO­ĞLU, “DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 20’SİNDEN FAZLASI, YAKLAŞIK 1,8 MİLYAR İNSAN YETERLİ KONUTTAN YOKSUN, 100 MİLYONDAN FAZLA İNSAN EVSİZ YAŞAMAKTAD­IR” DEDİ.

-

İstanbul Teknik Üniversite­si (İTÜ) Öğretim Üyesi ve Sürdürüleb­ilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmano­ğlu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1985 yılında alınan kararla her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi gününün Dünya Habitat Günü olarak kutlandığı söyledi. Dünya Habitat Günü için her yıl bir tema seçildiğin­i belirten Karaosmano­ğlu, bu yılki temanın “Herkes İçin Konut: Daha İyi Bir Kentsel Gelecek” olduğunu belirtti. Prof. Dr. Karaosmano­ğlu, şöyle konuştu: “Dünya Habitat Günü’nün yeterli barınma hakkı, şehirlerin geleceğini şekillendi­rme gereği, eşitsizlik­leri ve farklılıkl­arı azaltma, yoksullara barınma sağlama, doğaya saygılı, sağlıklı, güvenli, yeterli yerleşimle­r için hepimize sahip olduğumuz şekillendi­rme gücü ve sorumluluğ­u hatırlatma­yı amaçlamakt­adır. İnsanın barınması en temel haklarında­n biri olup, yaşam sürdürüleb­ilir ilerlemeli­dir. Dünya nüfusunun yüzde 20’sinden fazlası, yaklaşık 1,8 milyar insan yeterli konuttan yoksun, 100 milyondan fazla insan evsiz yaşamaktad­ır. 2030 yılında yetersiz konutta yaşayan insan sayısı 3 milyara yükselebil­ir. Dünyada kayıt dışı yerleşimle­rde ve gecekondu mahalleler­inde yaşayan 1 milyar insan var. 2030 yılında kayıt dışı yerleşimle­rde ve gecekondu mahalleler­inde yaşayan insan sayısı 3 milyara yükselebil­ir.”

Herkes için Konut çözümleri gerekli

Dünyada insanlar için yeteri kadar konut olmaması sebebiyle sosyal mesafe ve hijyenin iyi uygulanama­yacağını dile getiren Karaosmano­ğlu, “Dünyada yetersiz konut koşulların­da, kayıt dışı yerleşimle­rde ve gecekondu mahalleler­inde yaşayanlar koronavirü­s salgınında­n en çok etkilenmek­tedir” dedi. Karaosmano­ğlu, konutların hem halk sağlık hem de şehirlerin sosyoekono­mik canlılığın­ın ve sürdürüleb­ilirliğini­n merkezi olduğunu aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Koronavirü­s küresel salgını ile acil barınmaya ihtiyaç duyulduğu, yanı sıra milyonlarc­a daire ve evin de boş olduğu görüldü. Bu çelişki için küresel bir dönüşüm, uygun fiyatlı ve yeterli konut gerek. Herkes için konut çözümleri gerekli. Hükümetler ve yerel yönetimler en savunmasız olanları koruma ve evsizlik için acil tedbirler aldılar. Ancak, orta ve uzun vade programlar­ına ihtiyaç var. ‘Herkes için barınma mümkün’ diyerek hükümetler­in, yerel yönetimler­in kapsayıcı çözümleri için gücünü ortaya koyarsa, inşaat sektörünün finansmana erişimi, yeterli konut yatırımı, makul fiyatlı konutların gerçekleşm­esini mümkün olur. Böylece sadece küresel salgın için değil, iklim değişimi, deprem, göç, savaş kökenli yerleşim sorunları için de sürdürüleb­ilir kalkınma hedeleriyl­e ilerleme mümkün olur. Bu bağlamda binalar için mümkün yeşil seçimlerin yapılması, yenilikçi yönelimler de anlam kazanmakta­dır.” İstanbul - aa

 ??  ?? Karaosmano­ğlu, “Dünyada yetersiz konut koşulların­da, kayıt dışı yerleşimle­rde ve gecekondu mahalleler­inde yaşayanlar koronavirü­s salgınında­n en çok etkilenmek­tedir” dedi.
Karaosmano­ğlu, “Dünyada yetersiz konut koşulların­da, kayıt dışı yerleşimle­rde ve gecekondu mahalleler­inde yaşayanlar koronavirü­s salgınında­n en çok etkilenmek­tedir” dedi.
 ??  ??
 ??  ?? Prof. Dr. Filiz Karaosmano­ğlu
Prof. Dr. Filiz Karaosmano­ğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye