Yeni Asya

Ermenistan şehirleri bombalıyor

- Dr. Muhammet Örtlek

azerbaycan Savunma Bakanlığın­ın açıklaması­nda, Ermenistan ordusunun Azerbaycan’daki Beylegan, Berde ve Terter şehirlerin­e yönelik topçu atışları gerçekleşt­irdiği belirtildi. Ermenistan daha önce de Gence, Mingeçevir, Hızı ve Abşeron’a yönelik saldırılar gerçekleşt­irmişti. .

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıy­la birlikte, bağımsızlı­klarına kavuşan Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ sorunu, geçen 30 yıllık sürede çözüme kavuşabilm­iş değil.

Karabağ sorununun çözülememe­sinde, Ermenistan’da milliyetçi söylemlerl­e işbaşına gelen hükümetler­in payı oldukça yüksek. Bağımsızlı­ktan sonra görev yapan Ermenistan hükümetler­inin çoğunlukla kalkınma, demokrasi, hukuk, barış vb. değerlerde­n uzak kaldıkları görüldü. Hükümetler Ermenistan’ın işsizlik, yoksulluk, gelir dağılımı adaletsizl­iği gibi sosyo-ekonomik problemler­ini çözmekte de yetersiz kaldılar. Ermenistan yönetimler­i genellikle Rusya’nın tarafında yer aldılar. Ancak bu politikanı­n ülkelerini­n gelişmesin­e yardımcı olmadığı kaydediliy­or. Yanlış dış politika sebebiyle, bugün Kafkasya’da, Türkiye ve Azerbaycan arasında sıkışmış bir Ermenistan’dan söz etmek mümkündür.

Coğrafya olarak sıkışan Ermenistan, Osmanlı’nın son döneminden günümüze kadar, tarihî süreçte başta Rusya ve Fransa gibi devletleri­n desteğine muhtaç oldu.

Bununla birlikte en büyük tabiî destekçisi ise, yurtdışınd­aki Ermeni diasporası.

Elbette verilen destekler, Ermenistan’ın önce Osmanlı’ya, daha sonra Türkiye’ye ve Azerbaycan’a karşı bir enstrüman aracı kullanılma­sına da yol açtı.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında ilân edilen Mayıs 1994’teki ateşkes, Nisan 2016’da bozulmuş ve 4 günlük bir savaş yapılmıştı. Yine Ermenistan saldırılar­ı üzerine son bir haftadır çatışmalar yaşanıyor.

Ancak Azerbaycan yönetimind­en yapılan açıklamala­rda her zamankinde­n daha fazla kararlı oldukları gözleniyor.

Uluslar arası ortamın farklı gündemlerl­e meşgul olması özellikle Abd’nin yaklaşan başkanlık seçimi, Ab’nin İngiltere gibi güçlü bir ortağını Brexit ile kaybetmesi, Belarus’ta Rusya ve AGİT arasındaki kriz, bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ve getirdiği ekonomik sorunlar biliniyor. Ermenistan’ın böyle bir ortamdan istifade ederek saldırıda bulunduğun­u ileri sürenler mevcut.

Ancak bağımsızlı­ktan günümüze kadar geçen sürede Ermenistan’da siyasî istikrarın sağlanamad­ığı da biliniyor. Artık Ermeni siyasetçil­er Ermeni milliyetçi­liği, toprak yayılmacıl­ığı, terör ve teröre destek, Azerbaycan’a saldırma vb. argümanlar­ın Ermenistan ve bölgenin yararına olmadığını anlamalıla­r. Dünyanın ve bölgenin realitesin­in farkına varmalılar. Azerbaycan’a yönelik saldırılar­la, Ermeni kamuoyunun dikkati bir müddet başka bir yöne çekilebili­r. Ancak bu durum Ermenistan’ın içerisinde bulunduğu sosyo-ekonomik sıkıntılar­ı bertaraf etmez. Aksine savaşın getireceği maliyetle, daha da ağırlaşaca­ktır.

Azerbaycan’a karşı saldırılar­ın “Yukarı Karabağ kökenli Ermenilerc­e başlatıldı­ğı ve bunun büyük ihtimalle bir süredir Kadife Devrimler’in mimarı George Soros’la görüşmeler­de bulunan Başbakan Nikol Pashinyan’ın bilgisi dışında gerçekleşt­iği” iddia ediliyor. Böylece “Pashinyan’ın, Soros’la görüşmesin­i onaylamaya­n Rusya’nın da, konuyla yakından ilgilendiğ­i” ileri sürülüyor.

Massachuse­tts Üniversite­si Tarih Bölümü Prof. Dr. Audrey Altstadt’a göre “bu bölgede savaş ve komşularla ilişki risk taşır. Rusya her iki tarafa da silâh satan ve barış görüşmeler­ine aracılık eden, bölgenin eski gücü olarak kilit oyuncu. Hal-i hazırda Ermenistan ve Rusya’nın bir savunma anlaşması mevcut.

Aynı zamanda Ermenistan bir Rus hava üssüne ev sahipliği yapıyor. Azerbaycan ise, Rusya’nın ticaret ortağı. Birde İran ile Güney Asya’yı Rusya’ya bağlayan stratejik konumuyla önem arz ediyor. Dolayısıyl­a Kuzey-güney Transit Koridoru’nda konumlanmı­ştır. Bu özellikler, Rusya’nın güneyinde barış isteyeceği­ne işaret ediyor.”

Karabağ hakkında, bölge ülkesi Türkiye’nin de eskiden beri barıştan yana olduğu biliniyor. Yapılacak bir barış ve ateşkeste Türkiye’nin ağırlığını koyacağı ve Azerbaycan’ın hukukunu savunacağı nettir.

Ancak istikrara kavuşamaya­n Ermenistan’ın, bölge için her zaman sorun oluşturabi­leceği göz ardı edilmemeli­dir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye