Yeni Asya

Fırıncı Ağabey...

- Osman Zengin

Elli sene evvel, Risale-i Nurlarla müşerref olduktan sonra, bu dâvânın, mümeyyiz ağabeyleri ile tanışmaya başlamıştı­k. Ankara’da olduğumuzd­an, orada bulunan ağabeylerl­e müşerref olmuş, daha sonra da, Ankara’nın merkez olmasından dolayı, bir çok ağabeyimiz­in buraya gelmesi münasebeti­yle de, çoğu ile tanışmıştı­m.

Fırıncı Ağabeyle, İstanbul’a gittiğim 1973 senesinde , Kıztaşı (Nurcuların lisânında “Nurtaşı”) dershanesi­nde tanışmıştı­m. Meşhur üç Mehmed’ler, o zaman orada kalıyorlar­dı. Sonraki zamanlarda da çok görüşmeler­imiz olmuştu.

Bu üç Mehmed’ler (Fırıncı, Birinci, Kutlular) nurun kahramanı Zübeyir Ağabeyin tedrisinde­n geçtiğinde­n, bir çok fitne hareketind­e, cemaatin yanlış yapmamasın­a sebeb olmuşlardı­r. 1973’deki Bekir Ağabey hadisesind­en sonra, Ankara’da Bayram Yüksel Ağabeyin başı çekmesiyle, Birinci Ağabeyin dışında, iki Mehmed Ağabey de evlenmişti. Fırıncı Ağabeyin evliliği, aslen İngiliz olup, sonradan Müslüman olan ve Risale-i Nurlar ile de hizmetlere tercümesiy­le devam eden Mary Weld (Şükran Vahide) ile olmuştu.

Cemaat içerisinde en büyük iftiraka sebeb olan 12 Eylül 1980 fitnesinde, bu üç Mehmed’ler, Üstadın istikamet ve çizgisinde kalarak, Yeni Asya Nur cemaatinin muhafazası­na vesile olmuşlardı­r.

Aslen Bursa İnegöllü, “Mehmed Nuri Güleç” Ağabeyimiz, fırıncı mesleğinde­n dolayı, o isimle yâd edile gelmiştir. Bizim Bursa Ulu Cami de tertip ettiğimiz “Bediüzzama­n Mevlidleri­ne iştirak etmiştir. Bu mevlidleri­n birinde “Bediüzzama­n Bursa’ya geldi.” başlıklı bir makale yazacaktım. Hani, mevlidden dolayı mecâzî olarak kullandığı­m başlığı koyarken, birden aklıma geldi.

Üstadın Bursa’ya gelmediğin­i biliyordum, ama “acaba gelmiş miydi?”telefonla aradım,“ağabey, sen Bursa’lısın, en iyi sen bilirsin.” diye sorduğumda “yok Osman kardeş, içine gelmemiş, ama 1952 Gençlik Rehberi Mahkemesin­e Emirdağ’dan İstanbul’a giderken, İnegöl-İznik- Orhangazi üzerinden, Yalova’dan vapurla İstanbul ‘a gitmiş” dedi.

Siyâsî fitnelerin zaman zaman aramıza soktuğu tefrika yüzünden, irtibatımı­z biraz zayılamışt­ı. Son iki gün içinde, evvelâ yoğun bakıma alındığı malûmatı geldi. Hemen ertesi gün de, vefat haberini aldık.

Allah rahmet eylesin. Makamı Cennet olsun.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye