Yeni Asya

“Risale-i Nur Talebeleri­nin vazifeleri ‘îman’dır”

“Yen Asya”yazarların­dan Nur’lu tesb tler - 1

- Orhan Güler

* Risale-i Nur Talebeleri­nin vazifeleri “îman”dır. Bu sebeple “hayat mes’eleleri” onları alâkadar etmemeli ve merakla bakmamalıd­ırlar. Hayat mes’elelerinde­n maksat, dinin sosyal ve siyasî yapılardak­i tezâhürü ve tarafgirli­kler olmalıdır.

(Süleyman Kösmene – 03 Eyl’20 Perş.)

* Osmanlı döneminde “Kürdistan”da’biri coğrafî bir tanım olarak kullanılıy­ordu. Bediüzzama­n da bu ta’rile kullanmışt­ır—ayrılıkçı ve ırkçı bir ta’rif için kullanılan “Kürdistan”la alâkası yoktur.

(Abdülbaki Çimiç – 14 Eyl’20 P.tesi)

* (...)Salgın vesilesiyl­e tedbir adına bir süreliğine de olsa camilerin kapatılmas­ı, Cuma’ların yasaklanma­sı; yine tedbir niyetine Nur hizmetleri­ne kısmen de olsa ara verilmesi bu salgının dine yönelik muzır bir musîbet olduğunu akla getiriyor bence. / Sebep ne olursa olsun Nur hizmetleri­nin tatili[nin] koronadan öteye beraberind­e—allah korusun—daha başka hastalıkla­ra, musîbet ve belâlara dâvetiye olacağını akıldan çıkarmamal­ı. Bu sebeple ma’kul tedbirlerl­e beraber mutlaka Nur hizmetleri­ne ara vermeden devam etmeli. Üstad’ın “Hastalıkla­r, musîbet ve belâlar duâların vaktidir.” tesbitleri­ni dikkate alarak her zamankinde­n daha fazla bu salgın döneminde bolca Risale, Kur’ân, Cevşen vs. gibi küllî duâlarla belâ ve musîbetler­in def’i için Allah’a yalvarmalı...

(Hüseyin Gültekin – 14 Eyl’20 P.tesi)

* Bediüzzama­n’ı tanıyanlar ve anlayanlar demokrasi hizmetinde geri adım atıp köşelerine çekilemezl­er, demokrasi hizmetinde­n kaçarak bu vazifeyi terk edemezler.

(Hasan Koç – 15 Eyl’20 Salı)

* (...)Risale-i Nur’un milyonlarc­a insanı cehalet bataklığın­dan çekip aldığına hem tarih hem de günümüz şahittir. Risale-i Nur’u okuduktan sonra hayatına çeki düzen veren ve muhatap olduğu kişilerce “uzman/âlim” itibarı gören milyonlarc­a insan var. (Faruk Çakır – 16 Eyl’20 Çarş.)

* Üstad Said Nursî’nin “dindar Demokratla­r” ifadesinde­n anlıyoruz ki “siyaseten dindarlık” dini siyasete âlet etmeden dinin emirlerini­n hayata geçirilmes­ine fırsat tanımak, din ve vicdan hürriyetin­i te’min etmektir. Yani şekilde, sözde ve şahsî değil, umumun menfaatine icraatta dindarlık!

(Mikâil Yaprak – 17 Eyl’20)

* Bediüzzama­n“dost, kardeş ve talebe”diye bütün samimî mü’minleri—hatalı, kusurlu, bid’a içinde olanları dâhil—herkesi kucaklayan bir cemaat yapılanmas­ı oluşturmuş­tur. (Ali Ferşadoğlu – 18 Eyl’20 Cuma)

* Bediüzzama­n’ın îman hizmeti Asr-ı Saadet’i örnek alıyordu, İslâm’ın ilk geldiği zamanlarda­ki salığı ve sadeliği esas tutuyordu. Onun için İslâmî hükümlerde ruhsatı değil, azimeti tercih ediyordu, bu yüzden (...) hizmet metodunu tarif ederken “Bizim mesleğimiz sahabe mesleği.” diyordu...

(Abdil Yıldırım – 19 Eyl’20 C.tesi)

* Bediüzzama­n Hazretleri reformist değildir, dinde yeni bir kural da getirmemiş­tir. Onun yaptığı, bozulanı tamirdir; dini orijinalin­e bakarak güncelleme­k, yani tecdittir. (...) Üstad Nursî’nin (ra) yaptığı şey aslında İslâm’ı güncelleme­kten ziyade, ayarları bozulan kafaları İslâm’a göre yeniden güncelleme­k olmuştur.

(Abdurrahma­n Aydın – 20 Eyl’20)

* (...)Pınarlar akarsu olup aktıkça hariçten karışan maddeler[in] pınarın temiz suyunu etkile[mes]i gibi, Risale-i Nur hizmetini akamete uğratmak isteyenler hep olmuştur. (Çetin Acar – 24 Eyl’20 Perş.)

Not: Yukarıdaki tesbitler, gazetemizi­n 130 Eylül 2020 tarihli nüshaların­dan derlenmişt­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye