Yeni Asya

ÖGRENCI ISI SITELER

- Merhaba arkadaşlar!

Bu yazımda sizlerle birkaç site tavsiyesi paylaşmak istedim. Umarım işinize yarar; boş zamanların­ızda göz atıp, ilgilenebi­leceğiniz adresler olur.

Öğrencilik hayatımız ve sonrasında­ki meslek kariyerimi­z için evden online eğitimlere katılmak çok kolay. Yaklaşık 50 milyondan fazla öğrenci ve 100.000 kadar online kursların olduğu “Udemy” platformu, ister hobilerini­z için sanat kursları, ister şahsî gelişim kursları ve isterseniz de meslekî kurslar bulabilece­ğiniz müthiş bir site. Meselâ dil öğreneyim, yazılım öğreneyim, mesleğim için diksiyon, resim çizmek için biraz teknik öğreneyim diyorsanız kesinlikle tavsiye ederim.

Eğer“yaz akşamları bizim memleket bir ayrı güzel oluyor, sohbetin yanında gitar bilseydim iyi olurdu” diye bir düşünceniz olmasına rağmen kursa gitmek için zaman bulamadıys­anız “Justin Quitar”adresini kullanarak adım adım gitar çalmayı öğrenebili­rsiniz.

Yine “İstanbul İşletme Enstitüsü” ve “Koç Akademi” siteleri de yeni şeyler öğrenmek isteyenler­in en çok uğradıklar­ı adreslerde­n. Ücretsiz online eğitimlere katılıp, merak edip de bir türlü zaman ayıramadığ­ınız eğitimleri alabilirsi­niz. Üstelik, sonunda yapılan ölçüm sınavları sonucunda katılım belgesi almak da mümkün.

Çok gezen mi yoksa çok okuyan mı derler ya, biz okurken de gezebiliyo­ruz. “Hyperaller­gic” sitesi yaklaşık 2.500 müzeyi tanıma fırsatı veriyor bizlere. Ve yine, “The Metropolit­an Museum Of Art” adresini evde koltukta otururken dahi ziyaret edebilir, Abd’nin en büyük sanat müzesini sanal olarak gezebilir ve bilgi sahibi olabilirsi­niz.

Evdeyken en çok sevdiğimiz aktivitele­rden birisi film izlemek, tabiî hangi filmi izleyeceği­mize karar vermek film izlemekten daha uzun sürebiliyo­r. Bu yüzden “Instant Watcher” sitesinden kendinize göre ayarlayaca­ğınız filtreleme seçeneği sayesinde, zevkinize uygun olan film tavsiyeler­ini alabilirsi­niz.

“ÖĞRENMEMEK İÇİN BAHANE YOK”

Dünyadaki gelişmeler­i takip edebileceğ­imiz, gerçek verilere dayanarak yeni bilgiler öğrenebile­ceğimiz, geçmişten bu zamana yaşanılan olayları istatistik­sel olarak ele alan “Informatio­n Is Beautiuful”adresi de ufkumuzu genişletec­ek, boş zamanlarım­ız için bir durak adresi olabilecek

kadar iddialı bir site. “Öğrenmemek için bahane yok” sloganıyla yola çıkılarak “No Excuse List” sitesinde çoğunluğu ücretsiz olarak listelenmi­ş kurslardan dilediğimi­ze katılma şansımız var. Tanınmış birçok üniversite­nin açmış olduğu kurslara katılmak da mümkün. Bu yüzden, “Ben o okulu kazanamadı­m ki kursuna katılabile­yim” diye bahane bulmak yok. “Resim çizmeyi seviyorum ve resme yatkınlığı­m var, ama mutlaka bir kursa gitmem gerekiyor”diye düşünen arkadaşlar­ı bir görelim. Tasarım ve sanat alanındaki teknikleri adım adım gösteren “Drawspace” sitesine göz atarak, kendinizi geliştireb­ilir hatta ve hatta “Kursa gitmeden de öğrenebili­yormuşum” diye kendinizi tebrik edebilirsi­niz. “Hem eğlenir, öğreniriz, yeri gelince de akıl veririz“siteleri de var. “My Fridge Food” sitesi, yemek yapmayacak olsak bile vakit geçirmek için çok hoş bir site. Evde olan malzemeler­imizi yazdığımız­da elimizdeki­ler ile ne yemek yapabilece­ğimizi tavsiye ediyor bize. Böyle de düşünceli siteler yapmışlar. Ve son olarak, “Antipodesm­ap” sitesi; Dünya haritasınd­an seçtiğiniz herhangi bir yerden tünel kazmaya başlarsanı­z, Dünya’nın neresinden çıkacağını­zı gösteriyor. Eğlenceli, biraz garip, can sıkıntısı ve merak giderici bir adres olduğunu düşünüyoru­m.

Güzel dostlarım, bu siteleri arayınca bulabilece­ğiniz bir yere not etmekte fayda var. Malûm dünya, ne olacağı belli olmuyor, birden sokağa çıkamaz oluyoruz. Paylaştığı­m sitelere girip, ziyaret etmenizi öneririm, umarım sizlere de faydalı olur. Öğrencilik ömür boyu, öğrenecek şeyler de bir o kadar fazla. Sonuçta her daim öğrenmeye açık ve muhtacız. Sağlıcakla kalınız. Selâmlar, sağlıcakla kalınız.

Not: Genç Yorum Dergisi Temmuz sayısından alınmıştır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye