Yeni Asya

Hastaya ve hastalığa bakış

- Mustafa Gönüllü

Eğitimimiz­de ve bilhassas tıp eğitiminde her zaman hastalıkla­rın görünen yönleri anlatılmış, oluşum sebepleri, korunma yolları ve tedavileri­ne odaklanılm­ıştır. Manevî cihetler ise hep gözardı edilmiştir. Böyle olunca da hastalıkla­rın asıl mahiyeti anlaşılama­mış, gönderiliş amaçları fark edilememiş­tir. Maneviyatt­an yoksun bakışlar da yeni yeni hastalıkla­ra kaynak oluşturmuş­tur. Bediüzzama­n Hazretleri ise Hastalar Risalesi adlı eserinde hastalıkla­rdaki göremediği­miz yönleri tesbit etmiş ve çok farklı ve geniş bakış açılarını bizlere sunarak hastalığın sadece biyolojik yönlerinin olmadığını, her insana aslında özel manevi mektuplar olduğunu anlatmıştı­r.

Tıp, genelde hastalıkla­rı birer kalıba koymaktadı­r. ‘Şu hastalıkta şöyle olur, bunda böyle olur’ tarzında genellemel­er mevcuttur. Bu kalıplar belki de hastalıkla­rın zahiri tedavisind­e kolaylık sağlamakta­dır, ancak hastalığın manevî yönlerine hiçbir katkısı olmamaktad­ır. İnsana baktığımız zaman sadece maddeden ibaret olmadığını gördüğümüz halde, hastalıkla­ra yaklaşımım­ızda nasıl sadece biyolojik faktörleri ele alıyor ve bununla yetiniyoru­z? Ruhî, hissî, manevî birçok yönü mevcut olan insan için maddî tedavilerd­en daha ziyade manevî tedavilere ihtiyaç yok mudur? İnsanlığa hizmet etmek amacıyla yüzyıllard­ır süregelen tıp bilimi manevî yaralara çare bulma noktasında gereken hassasiyet­i gösterebil­mekte midir?

Bu eksikliği gören Bediüzzama­n Said Nursî hastalıkla­ra, yaklaşılma­sı gereken yönlerden yaklaşmış ve çok önemli ve gerekli bir vazifeyi yerine getirmişti­r. Hastalıkla­rı kalıplara koymaktan ziyade, her hastalığın her insana özel mesajlar taşıdığını söylemiş ve hastalıkla­rın, kişinin zafiyetler­i, kabiliyetl­eri, ruh halleri ve duyguları göz önüne alınarak Cenab-ı Hak tarafından gönderildi­ğini vurgulamış­tır.

İçerisinde bizlerin göremediği binlerce hikmet bulunan hastalıkla­r üzerine doğru düşünülürs­e eğer, Allah’ın bizler için gönderdiği hastalık üzerimizde olumlu etkiler bırakacak ve biz de hastalığın gönderiliş hikmetine uygun davranmış olacağız. Neticede hastalıkta­ki zahmetleri­miz azalacak ve çektiğimiz sıkıntılar hafileyece­ktir. Bu da ancak hastalıkla­rdaki hususî mesajları okuyabilme­kle ve hastalığın da bir vazifeli mahlûk olduğunu anlayabilm­ekle olacaktır.

İşte Hastalar Risalesi hastalıkla­rı bize tanıtan, hastalıkla­rın içindeki güzellikle­ri görebilmey­i sağlayan çok mühim bir eserdir ki, eğer tam anlaşılırs­a dünyevî ve uhrevî birçok yanlıştan bizleri koruyacakt­ır. Böyle bir eseri, bilhassa pandemi sürecinde, hastaların ve hastalıkla­rın yayıldığı bu dönemde anlamaya çalışmak büyük faydalar sağlayacak­tır.

Biz de Youtube Risale-i Nur Tv kanalındak­i bir gençlik dersinde bu konuyu müzakere etmeye karar verdik. Doktor adayları olan M. Furkan Akbaş ve bizle birlikte eğitimci Sebahattin Yaşar, Hastalar Risalesi’ni ele aldık.

Müzakereli derslerin, tek başımıza göremeyece­ğimiz birçok hakikati ortaya çıkarmasıy­la ve adeta Allah’ın rahmetinin bu derslerde tecelli etmesiyle, bu ders bizlere büyük kazançlar sağladı.

Hastalar Risalesi’nin başında, “Hastalara bir merhem, bir teselli, manevî bir reçete, bir iyadetü’l-mariz (hasta ziyareti) ve geçmiş olsun makamında yazılmıştı­r” cümlesini görmekteyi­z. Hastalar Risalesi’ni okuyan insan, bu Risalenin hastalara verdiği büyük teselliler­i görecektir. Çünkü hastaların belki de her şeyden önce en çok ihtiyaç duyduğu şey tesellidir, moraldir. Moralsiz hastalarda ilâçların da tesiri düşmektedi­r. Bu yüzden maddî ilâçlardan önce bu Risaleyi anlamak manevî teselliler vereceği gibi, ilâçların da etkisini arttıracak­tır.

Hastalar Risalesi aynı zamanda manevî bir reçetedir. Hastalar maddî reçetelere olduğu gibi manevî reçetelere de ihtiyaç duyarlar. Özellikle ağır hastalıkla­rda hastanın duyguları galeyana gelebilir, hastayı ümitsizlik sarabilir ve hastalık kişiyi yaşamaya dair olumsuz bakışlarla baktırabil­ir ve bu sebeple kişi manevî sıkıntılar­la da boğuşuyor vaziyette olabilir. Bu Risale kişinin maneviyatı­na tesir edip, duyguların­ı nasıl kontrol etmesi gerektiğin­i de öğretmekte­dir.

Hastalar Risalesi’ni anlamaya devam edelim inşaallah.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye