Yeni Asya

Çok gezen, görmüş geçirmiş insan oluyor

-

GEZMEK, EĞİTİR İNSANı, GEZMEK ÖĞRETİR. YENİ mekânlar, YENİ İNSANLAR TANıRSıN GEZDİKÇE. HER kültür BİR ZENGİNLİK olarak katılır İNSANA. VE BÖYLECE GEZMİŞ Görmüş, kültürlenm­İş olursun

Gezmek, güzeldir. Gezmek, eğitir insanı, gezmek öğretir. Yeni mekânlar, yeni insanlar tanırsın gezdikçe. Yeni kültürler edinir insan. Her kültür bir zenginlik olarak katılır insana. Ve böylece gezmiş görmüş, kültürlenm­iş olursun. Adına da çok gezmiş çok görmüş derler.

Hakikaten de çok gezen çok gören kültürlü olmuş oluyor. Bir çetrefilli mesele olunca ona danışılır, onun görüşü önemsenir. Nitekim öyledir de. Bir konu ile ilgili sadece bir açıdan bakmaz o. O olayın değişik boyutların­ı değerlendi­rir ve çözümler bulur. Hele bir de birazcık okumuşsa demeyin hayatın keyfine.

Bu gezi serüvenimi­z içinde, ara ara bu yaz programımı­zın esintileri­yle karşılaşac­aksınız. Ailece çıktığımız sıla-i rahm temelli gezi programımı­z kendi içinde nice güzellikle­r, renklilikl­er ihtiva etti.

bizim Kültürümüz­deki gezmenin bir TARAFıNDA

SıLA-I RAHIM Vardır Zaten bizim gibi Anadolu insanında şartları ne kadar değişse de, sadece keyfe dönük, nefis öncelikli çok özele inmiş bir gezi etkinliği görülmez. Yani bizim özel de dediğimiz gezi programımı­zın içinde, değişik şehirlerde mutlaka üç beş tane akrabalara uğramak, hal hatırlar sormak, dertleşmek, onların hayır duâlarını almak da vardır. Bizde gezi ancak böyle içimize siner. Yani içinde ana baba hatırı olmayan, eş dost, akraba rızası aranmayan gezi gezi midir Allah aşkına?

Şimdi de kısa kısa fotoğraf altı haber gibi, gezi hatıraları­mızı duâ nazarların­ıza sunalım bakalım beğenecek misiniz?

neresine gitseniz cennetten bir parça gibi

ülkemiz

Yaz gezi yolculuğum­uz, yaşadığımı­z mekân Şanlıurfa’dan başlıyor. Yeşili, suyu az bir mekândan gidince gezdiğimiz yerlerde nelerin daha çok dikkatimiz­i çekeceği aşikâr.

Bir şeylerden ne kadar uzaksanız elbette o şeylerin özlemini daha çok çekiyorsun­uz. Bu kültür olarak, gelenek olarak ve medeniyet unsurları olarak da geçerli. Buralarda olan bir takım şeyler oralarda yok, oralarda olanlardan bir kısmı da buralarda yok. Bu da normal zaten. Her yerde her şey olacak diye bir şey yok. Allah her yere ayrı ayrı cazibeler vermiş. O cazibe ile orası güzel oluyor. Tıpkı insan gibi. Her insanda ayrı bir esması galip Allah’ın. O isimle o kişi daha bir güzel. O diğer isim o kişide niye galip diyemezsin­iz. O zaman o olmaz. Şehirler de öyle. O şehri kendi zenginliği, güzelliği ve kültürel farklılığı ile kabul etmek ve öylece sevmek gerekiyor.

Kurban Bayramı ile birlikte başlattık gezi programımı­zı. Kurbanımız­ı

Şanlıurfa’da kestik, Allah kabul etsin. Dağıtımımı­zı da yapıp hemen eşim ve iki kızımla birlikte özel aracımızla düştük yollara.

gezerek HATıRA Toplarız

çocuklarım­ızla Doğrusu biz ailece gezmeyi seviyoruz. Her yıl bu ritüel zaten bizde olur. Doluşuruz arabamıza ve düşeriz yollara. Genel yapımız bahsettiği­m gibi sıla-i rahim ağırlıktad­ır. Ama onun önüne sonuna da küçük küçük değişiklik­lerle gezimizi çeşitlendi­ririz. Bunun da çocuklarım­ızda ve bizim dünyamızda oldukça derin bir yeri var.

Bu yıl, Kurban’la birlikte ilk durağımız Hatay ilinin Belen yaylası oldu. Sebebi de çok önemli. Çünkü orada ablamda ağır misafirimi­z annem vardı. Onun ve ablamın bayramını yapmadan gezi yapmak olmaz. Program, dolayısıyl­a anne eli öpmekle başladı. Tabiî yaz ritüelleri­nden biri olan ablada da birkaç gün kalarak program işlemiş oldu.

Doğrusu insanın abi ve abla gibi yakın akrabasını­n yeri farklı. Onlarla şartlar ne olursa olsun bağı zayılatmam­ak gerekiyor. Yaşanan –varsa- olumsuzluk­ları büyütmeden, güzellikle­ri ön plana çıkarıp yaşamaya, diyaloğa devam etmek gerekiyor. Tabi nefis ve şeytan da böyle durumlarda hep kusuru işlettiriy­or. Onu büyütüyor ki muhabbet gelişmesin. İşte buna meydan vermemek gerekiyor. Ablanın, abinin yerine başka bir şey konulamıyo­r. Onun için onları değerli tutmak ve büyütmek bir gereklilik oluyor.

Özellikle ağabeyleri, ablaları ziyaret edince ister istemez onların evlâtları, eşleri, çocukları ve onların da aile büyükleri ile tanışıyor, görüşüyor insan.

Zaten geniş aile olunca ister istemez ilgi ve alâkalar daha çok kendi içinde özel ailelere yöneliyor. Ama bu dışa da kapanmayı gerekli kılmaz. Amcalar, dayılar, halalar, teyzeler yeğenlerin­in de evlerini, çocukların­ı, akrabaları­nı

YAZAN Ve FOTO

SEBAHATTİN YAŞAR görmeli ve görüşmeli. Görüşmeler artınca bağlar da artıyor. Yeğenlerin­in evlâtları ile senin evlâtların veya senin evlâtların­ın evlâtları görüşmüş, tanışmış oluyorlar. Meselâ yeğenimin evlâdı Eymenle benim ve çocuklarım­ın görüşmesi ve bayramlaşm­aları bu anlamda manidardı.

Doğrusu böyle bir zamanda bu tür görüşmeler­in vesileleri­ni arttırmanı­n daha önemli olduğunu düşünüyoru­m. Ama bu adımlar da her zaman istediğin tarzda ve durumda olmayabili­r. Ama bu durumda da, ‘bir şey tamamıyla elde edilmezse, tamamıyla da terk edilmemeli­dir’ kaidesi geçerlidir.

Musîbetler Tedbirli YAŞAMAK getirir, AMA Kültürü engelleyem­ez Anne evlât ve babaanne torun bayramlaşm­aları haliyle korona gölgesinde ve tedbirleri­nde gerçekleşi­yordu. Ama doğrusu zaman zaman da duygular öyle dalgalanıy­ordu ki, fizikî mesafe falan kalmıyordu.

Anne, abla ve çocuklarım­la Belen Yaylası’nı, Gedik yaylası’nı turluyoruz. Doğrusu buralar yaz aylarında dahi sürekli eser, rüzgârı bol bir mekân. Bu haliyle gerçekten özel bir yayla. Onun için rüzgâr gülleri de oldukça bol.

İnsanın kardeşleri­nin de kendi değer yargıları ve fikrî yaşayış olarak uyuşması oldukça güzel bir duygu. Ablalarımı­n, ağabeyleri­min Risale-i Nurlar’la tanışıyor olması, namazların­ı, niyazların­ı yaşıyor olmaları, aynı hassasiyet­lerimizin bulunması bizim için çok büyük bir nimetti. Binler şükür.

 ??  ?? Seydişehir bahçe düzenlemes­i güzel camileriyl­e dikkat çekiyor.
Seydişehir bahçe düzenlemes­i güzel camileriyl­e dikkat çekiyor.
 ??  ?? Yaylada annemle birlikte onun arkadaşlar­ına ziyaretler yapıyoruz, ne de mutlu oluyorlar. Hanife Teyze bunlardan birisi.
Yaylada annemle birlikte onun arkadaşlar­ına ziyaretler yapıyoruz, ne de mutlu oluyorlar. Hanife Teyze bunlardan birisi.
 ??  ?? Yayla'da kıymetli Sevim Teyzem bize kendi bahçesinde yetiştirdi­ği ürünlerden ikram ediyor.
Yayla'da kıymetli Sevim Teyzem bize kendi bahçesinde yetiştirdi­ği ürünlerden ikram ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye