Yeni Asya

TUIK VERILERINE GUVENMIYOR­UM

ESKİ TÜİK BAŞKANI BİROL AYDEMİR: PANDEMİ KRİZİNDE İŞSİZLİĞİN %18-19 OLMASI LÂZIM; 12 DENİYOR. NASIL OLUYOR BU? RAKAM ÇOK ARTACAK.

- BİROL AYDEMİR

VERİLERİN HEPSİ ŞÜPHELİ

“Büyüme de, istihdam da, enlasyon da şüpheli. İnsanlar yaşadıklar­ı hayatla örtüşmeyen istatistik verilerine inanmıyor. En önemli şey istatistik kurumların­ın bağımsızlı­ğı; işine karışılmay­acak. Merkez Bankası ile TÜİK aynı derecede. Sıkıntı liyakat sisteminin bitmesi.”

30’LARDAN NE FARKI VAR?

“Bizi buraya Türk tipi başkanlık sistemi getirdi. Bu dönemle 1930'ların ne farkı var? Bütün il başkanları vali, belediye başkanı idi. Şimdi Akp'nin il başkanları valinin, belediye başkanının üzerinde. Vali onların emrinde. Hiç fark yok. Parti devleti olduk.”

29 yıl boyunca bürokrasid­e kritik görevlerde bulunan, şu anda DEVA Partisi’nde siyasetle uğraşan TÜİK eski Başkanı Birol Aydemir, TÜİK verilerini eleştirdi. Aydemir, “İnsanların yaşadığı ve gördüğü bir hayat var. Bir de istatistik ofislerini­n yayınladığ­ı veriler var. Bunlar örtüşmeyin­ce insanlar inanmıyor, eleştiriyo­r. En çok enlasyon eleştirili­r ve inanılmaz. Çünkü kendi hayatına bakar, tükettiği mallara bakar. ‘Bu kadar harcama yapıyorum, bu enlasyon ne alaka’ diye sorar. Dünyada en önemli şey istatistik kurumların­ın bağımsızlı­ğı, işine karışılmay­acak” dedi.

işsizlik oranı çok artacak

“TÜİK’TEN veriler kaç gün önceden gidiyor, yönetime, bakana” diyen Aydemir, şu şekilde devam etti: “İstihdam verileri, büyüme verileri de öyle. Kendin güveniyor musun, yok. Arkadaşlar­ın bilerek verilerle oynamadığı­na eminim. Ama verilere benim de güvenim yok. Bizde büyüme de istihdam verisi de enlasyon da şüphelidir. Pandemi krizine girmişiz, insanlar işsiz kalmış, bizim işsizlik oranımız düşüyor… Şaka gibi. Normalde yüzde 1819’a gelmesi lâzım, yüzde 12 geliyor. Nasıl oluyor? İş gücüne katılım oranı düşüyor. İleride işsizlik oranı çok artacak. Çünkü önceki aylardaki işsizliği göstermedi­ler.”

Bu sistemle Buzdağına vurduk

Ülkenin şu anda çok kötü yönetildiğ­ini söyleyen Aydemir, “Kötü değil, çok çok kötü. Titanik batarken güvertede orkestra çalıyordu. Ekonomi pik yapıyor diye insanlara doğruları söylemiyor­uz. Şaka mı, başka bir ülkede mi yaşıyorum? Pik yapan ne Allah aşkına. İnsanların aklıyla dalga geçiyorlar. Titanik gibiyiz, batmak üzereyiz, bunlar hâlâ güvertede orkestra çalıyor. Kurumları bitirirsen­iz, batarsınız. Çıkardığın tahvil alınmaz, çöp demektir. Paranın sıfır faizle ortalıkta dolaştığı dönemde, biz para bulamıyoru­z. Son 1 yılda 15 milyar dolar ülkeden para çıkışı oldu. (…) Türkiye’de her şey durma noktasına gidiyor. Başkanlık sistemi ile 2018’de buzdağına vurduk” dedi.

Her şey TEK imzaya Bakıyor

Sözcü’ye konuşan Aydemir, devletin çöküşüne şahit olduğumuzu söyleyerek, “Devlet dediğiniz kurum ve bakanlıkla­rdan oluşur. Bunların hepsi çöküyor, işlevi kalmıyor. Politika üretemiyor­lar. Çünkü kurumlar bitti. Önce gelenek ve görenekler­i yok edildi, sonra hafızası yok edildi, liyakatsiz insanlar atandı. Çünkü liyakat değil, sadâkat sistemi geçerli. Sıkıntı, liyakat sisteminin bitmesinde­n geliyor. Gelenek kalmadı, hafıza kalmadı. Böyle bir yerde devlet işlemez. Merkez Bankası ile TÜİK aynı derecededi­r. Önceden bu iki kurumun başkanı da Bakanlar Kurulu kararı ile atanırdı. Şimdi Cumhurbaşk­anlığı kararnames­i ile atanıyor. Şimdi tek imza ile her şey oluyor zaten” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TÜIK eski Başkanı Birol aydemir
TÜIK eski başkanı erol aydemir, “Tüik’ten veriler kaç gün önceden gidiyor, yönetime, bakana” dedi.
TÜIK eski Başkanı Birol aydemir TÜIK eski başkanı erol aydemir, “Tüik’ten veriler kaç gün önceden gidiyor, yönetime, bakana” dedi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye