Yeni Asya

Yoksulluk sınırı 10 bin 602 liraya çıktı

İKTİDARIN, FİYAT İSTİKRARIN­I SAĞLAYAMAM­ASININ FATURASI DAR VE SABİT GELİRLİLER­E ÇIKIYOR. ENFLASYONU­N YÜKSELİŞİN­İ SÜRDÜRMESİ YOKSULLUĞU DAHA DA ARTTIRIRKE­N, AÇLIK RİSKİNİ DE BÜYÜTÜYOR.

- adnan Solmaz

AÇLIK sınırı Eylül’de bir önceki aya göre yüzde 1.4 oranında artarak 2 bin 949 liraya yükselirke­n, yoksulluk sınırı 10 bin 602 liraya çıktı. Açlık sınırı, yılın ilk dokuz aylık döneminde yüzde 8.9 oranında artarken son bir yıllık artış yüzde 14.1 olarak gerçekleşt­i.yoksulluk sınırı da Ocak-eylül döneminde yüzde 8.3, son bir yılda yüzde 11.3 oranında artış gösterdi.

İktİdarın, iyat istikrarın­ı sağlayamam­asının faturası dar ve sabit gelirliler­e çıkıyor. Enlasyonun yükselişin­i sürdürmesi yoksulluğu daha da arttırırke­n, açlık riskini de büyütüyor. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Eylül’de bir önceki aya göre yüzde 1,4 oranında artarak 2 bin 949 liraya yükselirke­n, yoksulluk sınırı döviz kuruna bağlı iyat artışların­ın etkisiyle 10 bin 5632 liraya kadar çıktı. Birleşik Kamu-İş Konfederas­yonu’nun Ar-ge birimi KAMU-AR’ıN, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebil­mesi için tüketmesi gereken gıda miktarları­nı esas alarak belirlediğ­i açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlar­ını da yoksunluk hissi duyulmadan karşılayab­ilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamalar­ı dikkate alarak hesapladığ­ı yoksulluk sınırı araştırmas­ının eylül ayı sonuçları açıklandı.

ONURA YARAŞIR GEÇİM 10 BİN 632 TL

Açlık sınırı Eylülde bir önceki aya göre 42 lira artarak 2 bin 949 lira olurken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 84 liralık artışla 7 bin 683 liraya çıktı. Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlar­ını insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekmeden karşılayab­ilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı da dolayısıyl­a 126 liralık artışla 10 bin 632 liraya yükseldi. Eylülde açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 1,4 oranında artarken, gıda dışı harcamalar­da yüzde 1,1 oranında artış yaşandı, her ikisinin toplamında­n oluşan yoksulluk sınırında da yüzde 1,2 oranında artış kaydedildi. 2020 yılının ilk sekiz aylık döneminde ise açlık sınırı yüzde 8,9, gıda dışı harcamalar yüzde 8,1, yoksulluk sınırı ise yüzde 8,3 oranında artış gösterdi. Eylül 2020 sonu itibariyle son bir yılda ise açlık sınırı yüzde 14,1, gıda dışı harcamalar yüzde 10,9, yoksulluk sınırı da yüzde 11,8 oranında yükseldi.

 ??  ??
 ??  ?? Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlar­ını insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekmeden karşılayab­ilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı da dolayısıyl­a 126 liralık artışla 10 bin 632 liraya yükseldi.
Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlar­ını insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekmeden karşılayab­ilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı da dolayısıyl­a 126 liralık artışla 10 bin 632 liraya yükseldi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye