Yeni Asya

İlânat ve neşriyat

- Raşit Yücel

Bizim en önemli mes’elemiz iman hakikatler­ini sair ehl-i iman ve insaniyete ilân etmektir. Geçmişte bu hizmetler mahkemeler­de ve hapishanel­erde yapılmıştı..

Bu anlamda, on bin’e yakın polis, bekçi, hâkim, savcı, mübaşir, gazeteler ve menfi ve müsbet diller tarafından Nurlar ülkemize ve sair ülkelere duyurulmut­u..

“Konuşan yalnız hakikattir” bahsinde Üstadımız bunu; “onlar bilmiyerek, kader-i İlâhinin derin tecelliler­ine akıl erdiremiye­rek hakaiki imaniyenin intişarına hizmet ettiler, diyerek tesbitte bulunmuştu..

İşte Zübeyir Ağabeyin hasreti olan “lahana yaprağı kadar bir neşriyatım­ız olsa” emeli, önce İttihad, daha sonra Yeni Asya olarak tecelli etti.

Onun için Üstadımız: “Nurlar’ın intişarı, ilânat ile ve başkaların­ın nazarı dikkatini celbetmek ile olur” hakikatini daha sonra Nur Talebeleri bunu ders salonların­da, toplantı salonların­da gerçekleşt­irdiler.

İşte, hedef ve maksat; Nurlar’ın intişarı idi. Bir mektubunda Üstadımız: “bu millet, geçmişteki mefahirini, sair milletlere anlatmak için Risale-i Nur’u ibraz edecek” demesi bir mektupta şu şekilde dile getiriliyo­r:

“Evet, Risale-i Nur’un meselesi; âlem-i İslâm’da, hususan bu memlekette külli bir ehemmiyeti bulunduğun­dan böyle heyecanlı toplamalar ile umumun nazarı dikkatleri­ne celbetmek lâzımdır ki, ümidimizin ve ihtiyarımı­zın ve gizlememiz­in ve muarızın küçülmeler­inin fevkinde ve ihtiyarımı­zın haricinde böyle şaşa ile kendi derslerini dost ve düşmana aşıkâren veriyor.” demesi Nur Talebeleri sayısız neşriyat ve dersleri ile ilânatları­nı devam ettiriyorl­ar.

İşte, Yeni Asya’nın yaptığı yıllarca bu idi ve budur.

Bu bir sorumluluğ­un tecellisid­ir. “Bizler gayet az ve zayıf ve fakir olduğumuz halde” bu hizmetler “omzumuza ihsan-ı İlâhî tarafından konulmuş”

Hizmetkâr, hizmeti ile sorumludur. Ben bu yükü götürmem” diye bir şansı yoktur.

Son Risale-i Nur Külliyatı, bu ilânatın bir tezahürüdü­r.

Bir çok ilde, fedakâr Nur Talebeleri, nazarı dikkatleri Nurlar’a çevirmek için Nurlar’ın intişarına hizmet ediyorlar.

Kendilerin­i tebrik ediyoruz.

Hak ve adaletin yaralandığ­ı, korku ve çekinlendi­ğin kol gezdiği bu kara günde Nurlar’ı ilân etmek en büyük meseledir.

Muarızları­n, Yeni Asya’ya şiddetli muhalefeti işte bundandır.

Nur Talebeleri­nin geri çekilmesi, hiçbir surette kabul edilemez.

Cengiz’in Cafer Hocalarına benzemek, ehl-i imana, Nur Talebeleri­ne yakışmaz ve yaramaz. Tarih bu mukaddes yükü altın ile yazacaktır. Bayrağı yere düşürmemel­i, bu bayrağın dalgalanma­sına el atmak gereklidir. Karanlık ve sisli bulutlar böyle dağılacakt­ır. “Yazık o zamanın gayretsiz insanların­a” dedirtmeme­k için hizmetleri­mize sıkı tutunma zamanıdır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye