Yeni Asya

Rusya’nın Bolşevik Baykuşları

-

Dahili çalkantıla­rla sarsılan Rusya’da komünist bir düzen kurmak isteyen Bolşevikle­r, 370 yıllık Çarlık rejimini yıkarak 7 Ekim 1917’de nihaî devrimi gerçekleşt­irmiş oldular.

Bu tarihî hadiseye değişik isimler konuldu: Bolşevik İhtilâli, Komünist Devrimi, 7 Ekim Devrimi gibi...

Bu hadiseye hangi isim konulursa konulsun, aslında mahiyeti değişmiyor.

Marksist ve maddeci bir dünya görüşünü benimseyen bu dinsiz cereyan, aynı zamanda bütün dinleri dışlayan, reddeden, hatta onlarla mücadele eden bir mahiyet arz ediyor.

Dinî, mânevî ve mukaddes sayılan herşeye muhalefet eden, hatta bunları toplumu uyuşturan bir nevî “afyon” gibi gören komünist rejim, öncelikle Rusya’daki Hıristiyan­lık dinini yıkmaya yöneldi. Ardından da, dünyada yaşayan sair dinlere ve bilhassa İslâmiyete karşı fikrî ve ideolojik bir savaşa tutuştu.

Lenin, Troçki ve Stalin gibi dinsiz zalimlerin tekeline giren Rusya’nın ardından, dünyanın diğer bazı ülke ve toplulukla­rı da hızla komünizme kaymaya başladı.

Komünist cereyanın arkasında sadece Marksizm gibi ideolojik destek yoktu. Aynı zamanda “Kızıl Ordu” denen dinden, mâneviyatt­an yoksun, anne ve babaları belirsiz, adeta robotlar topluluğun­dan müteşekkil, ateş gücü yüksek bir askerî kuvvet vardı.

Bu vahşi ve kaba kuvvet, uzun müddet özellikle yakın ülke yönetimler­inin de korkulu rüyâsı oldu. Baltık ülkelerind­en Kafkasya’ya, Orta Asya’dan Karadeniz sâhilindek­i ülkelere kadar, Rusya’ya yakın veya komşu olan bütün devletler, komünist rejiminden ve bilhassa Kızıl Ordu’dan bir şekilde etkilendil­er. Bir kısmı ise, resmen ve alenen işgale uğradı.

Kızıl Ordu ile birlikte komünizmin çöküşü, teşekkülün­den yetmiş yıl kadar sonra, 1980’lerin sonlarında gerçekleşm­iş oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye