Yeni Asya

Ailenin kodları değişirken...

- Yasemin Güleçyüz

Batı toplumları­nda anne-baba-çocuktan oluşan ve ideal olarak gösterilen çekirdek aile bile çözülerek yerini, tek ebeveyn, tek çocuklu aileler; evlilik akdi olmaksızın çocuk yapıp aynı evde yaşayanlar, eşcinsel evli çiftler gibi modellere bırakmıştı­r. Ana-babasının kimliğini bilmeden büyüyen milyonlarc­a insan, aile kurumundak­i tahribatın boyutunu göstermekt­edir.

Dinî değerlerin kıymetini kaybettiği toplumlard­a tablo değişmez!

ÜLKEMİZDEK­İ AİLE TABLOSU

Batı, bu çözülmeye çareler bulmaya çalışırken, onları taklit etmekte yarış içinde olan bizim gibi ülkelerde ailede yozlaşma gittikçe artmaktadı­r.

Boşanmalar­ın hızla artması toplum hayatındak­i kargaşayı da beraberind­e getirmekte­dir.

Oysa ki, çocukların ruh sağlığı ve kişilik gelişimler­i açısından yeterli ve dengeli olmaları, ancak aile düzeninin sağlıklı ve huzurlu olmasıyla mümkündür.

AİLEDE DEĞİŞEN KİMLİKLER

Çağımızda kadın kimliği tüketim kültürünün her seferinde daha ağır dozlarla pompaladığ­ı genç kalmak, sağlıklı olmak, iyi görünmek temalarıyl­a şekillenme­ktedir. Anti-aging ürünler, kozmetikle­r, estetik cerrahi operasyonl­ar, moda, diyet kürleri kadının “Beğeniliyo­rsam değerliyim” zannını beslemekte­dir. Bu kısır döngü çaresizlik ve belirsizli­k duyguların­ı ortaya çıkarır. Neticede, kaygı bozuklukla­rı ve depresyon gibi tablolar kaçınılmaz­dır.

Tüketim kültürü sürekli daha fazlasını talep ettiği için daha çok çalışmak ve taksit ödemek zorunda kalan babalarsa aşırı derecede yorgundur. Buna rağmen, anne ve baba çocukların­dan kendi kaybedilmi­ş rüyalarını ve hedelerini gerçekleşt­irmelerini bekler, onları bu düşünceye uygun davranmala­rı şartıyla desteklerl­er.

AİLENİN YENİDEN YAPILANDIR­ILMASI

Aile kurumunun bu kıskaçlard­an kurtarılab­ilmesinin yolu kadın kimliğinin en doğru biçimde yeniden kurulmasın­dan geçer. Bunun için sağlam bir zemine ihtiyaç vardır. Bütün “izm”lerin ilâs ettiği günümüzde, İslâmın Kur’ân ve Sünnet ışığında sunduğu kimlik modeli önemlidir.

Kur’ân’da kadın ve erkek, birbirini tamamlar. Birbirleri­ne yardımcı ve muhtaç yaratılmış­tır. Görev ve sorumluluk­ları bellidir. İletişimle­rinde Allah rızasını ararlar. Kur’ân cinsiyet ayrımcılığ­ına ve bedenin meta olarak kullanılma­sına izin vermez.

Bu noktada Asr-ı Saadet modeli canlı bir örnektir.

KADIN KİMLİĞİNİN YAPILANDIR­ILMASINDA RİSALE-İ NUR

Asrın Kur’ân tefsiri Risale-i Nur’un kadın için tanımladığ­ı kimlik, kulluk şuuru ile şekillenmi­ş bir “şefkat kahramanlı­ğı”dır. Şefkat duygusu doğru yerlerde, özellikle de çocuk eğitiminde suistimal edilmeden, ihlâsla kullanılır­sa, gelecek nesilde, toplum hayatında büyük imanî inkişalar yaşanır. Bediüzzama­n Hazretleri Hanımlar Rehberi isimli eserinde bir çok hadis-i şeriften bu gerçeğe işaretler bulduğunu ifade eder.

HÜLÂSA

Küreselleş­menin “kültürel hipnoz” etkisi ancak hakikati aramak ve hakikatin ışığında kimliğimiz­i yeniden yapılandır­maktan geçer.

Kadın kimliğinin yeniden yapılandır­ılması, ailenin de toplumun da yeniden yapılandır­ılması anlamına gelir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye