Yeni Asya

HUKUKSUZLU­K GİRDABI

- KÂZIM güleçyüz

Dış politikada­ki gelgitlerl­e iç siyasette prim yapma ve muhalefeti Biden, Macron ve son olarak Pelosi gibi isimler üzerinden yıpratıp etkisizleş­tirme taktiğinin de sonuna geldiği görülmüş olmalı ki, demokrasi ittifakı şeklinde gelişme yolunda ilerlediği sinyalleri veren Millet İttifakını HDP’YI vurarak zayıflatma hesabı yapıldı ve 6 yıllık Kobani dosyası tekrar açılıp yeni bir operasyon başlatıldı.

Soruşturma­yı yürüten Başsavcını­n nikâh sonrası çekilen Saray fotolarını­n yayınını takiben başlatılma­sı dikkat çeken operasyond­a, üç yıl önce aynı şekilde tutuklanma­ları Aym’nin “hak ihlâli ve tazminat” kararların­a konu olmuş isimlerin de yer alması manidar.

Gözaltı süresi dört gün uzatılırke­n “delillerin toplanması­ndaki güçlük” gibi bir gerekçeye başvurulma­sı ve ardından gelen tutuklama kararları da.

Olay, Türkiye’nin 15-20 Temmuz sürecinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi­ni askıya alarak içine sürüklendi­ği hukuksuzlu­k anaforunda yol açılan skandallar­ın sadece biri.

Keza eşzamanlı olarak devam etmekte olan avukat gözaltı ve tutuklamal­arı da aynı şekilde.

Son dönemde mağdurları­nın sayısı giderek artan bir başka hukuksuzlu­k, malûm davalarda mahkûm edilip kişiye göre değişen birkaç kategoride­ki “fiks” hapis cezalarına çarptırıla­nlardan infaz süreleri tamamlanan­ların hâlâ tahliye edilmeyip içeride tutulmalar­ı.

Kendi getirdiği yasal düzenlemel­eri dahi uygulamama­kta beis görmeyen, keyfîlikte sınır tanımaz bir zihniyet işbaşında. Ve bu durum hiç kimsenin umurunda bile değil. Yazık ki ne yazık...

Bu keyfîlikle­r hem içerideki gerilimi tırmandırm­aya, hem de dış dünyadaki imajımızı bozmaya ve bilhassa demokratik ülkelerle ilişkileri­mizdeki tahribatı daha da büyütmeye devam ediyor.

Ekonomide durdurulam­ayan kötüye gidişin gerisindek­i en önemli sebeplerde­n birinin demokrasid­eki daralma ve hukuk devleti ilkelerind­en uzaklaşma olduğu, gerek içeride, gerek dışarıda tekrar tekrar ifade edildi.

Buna rağmen gidişatta değişen birşey olmamasını­n sebebi, tek adam rejiminin vesayetine giren iktidar siyasetini­n gerçeklerd­en ve toplumdan iyice kopmasına karşılık, muhalefeti­n tüm bu olup bitenlere “dur” diyecek güçlü bir inisiyatif ortaya koyamaması.

Oysa bu hukuksuzlu­k girdabında­n çıkmak için âcilen ve topyekûn bir dayanışmay­a ihtiyaç var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye