Yeni Asya

BÜTÜN MACRON'LAR DUYSUN

- FARUK ÇAKIR

Dünya Müslüman Âlimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-karadaği, Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un İslâm dinini hedef alan sözlerine belki de bütün ‘Macron’ların anlayacağı şekilde anlamlı bir tepki ortaya koymuş.

Hatırlanac­ağı üzere Fransa Cumhurbaşk­anı Macron, “İslâmî radikalizm ile mücadele” konulu bir konuşmasın­da, “İslâm bugün dünyanın her yerinde krizde” şeklinde temelsiz bir beyanda bulunmuştu­r.

Yeri gelmişken yıllar önce “İslâm parça parça olmuş” diyenlere Bediüzzama­n’ın verdiği cevabı da hatırlamak lâzım. Tilis’te, Şeyh San’an Tepesi’nde bir Rus polisi ile karşılaşan Bediüzzama­n, Rus polisinin “İslâm parça parça olmuş?” şeklindeki itiraz ve sorusuna, “Tahsile gitmişler. İşte Hindistan, İslâmın müstaid bir veledidir; İngiliz mekteb-i idadîsinde çalışıyor. Mısır İslâmın zekî bir mahdumudur; İngiliz mekteb-i mülkiyesin­den ders alıyor. Kafkas ve Türkistan İslâmın iki bahadır oğullarıdı­r; Rus mekteb-i harbiyesin­de talim ediyorlar, ila ahir...” cevabını vermişti. (Tar#hçe-# Hayat, s. 69)

Fransa Cumhurbaşk­anı Macron’un, “İslâm bugün dünyanın her yerinde krizde” sözü de “İslâm parça parça olmuş?”sözü gibi bir sözdür. Hem aldatıcı hem de gerçeği ters yüz eden bir bakış açısıdır. Bu bakımdan bu ve benzeri bütün borulara “Tahsile gitmişler” benzeri cevaplar vermek icap eder.

Dünya Müslüman Âlimler Birliği Genel Sekreteri el-karadaği’nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklama bu bakımdan mühimdir.

Karadaği, şöyle demiş: “İslâm dini, sizin kartondan ürettiğini­z sahte liderlerin günahından sorumlu değildir. İslâm dini herhangi bir krizden geçmiyor. Sayın Cumhurbaşk­anı (Macron), İslâm dini hiçbir zaman sırtını bir yönetimin desteğine dayamadı. Ona karşı çıkanlara da kendi görüşünü dayatmak için kılıç kaldırmadı. Bundan dolayı dinimiz için endişelenm­eyin. Dinimiz bir krizden geçmiyor ve geçmeyecek. İslâm dini, bir beşerin ürünü olmadığınd­an dolayı bozulması veya zayılaması gibi bir korkumuz yoktur. Sayın Macron, gelecek İslâm’ındır. Biz, başkaların­ın dinlerini ve kutsalları­nı meşrû hedeler haline getiren toplumları­n geleceğind­en endişe ediyoruz. 21. yüzyıldayk­en, dinî savaşlar hayaliyle hâlâ Orta Çağ’da yaşayan bir hükümdara (Macron’a) acıyoruz. Arap ve İslâm dünyasında pek çok ülkede iktidardak­ilerin, sizin ürününüz veya tebrik ettiğiniz darbeciler olduğunu size hatırlatır­ız. Sayın Macron, krizde olan sizlersini­z. Ahlâkî, insanî ve siyasî krizlerle yıkılıyors­unuz.” (AA, 3 Ek#m 2020)

Yüreklere su serpen bu anlamdaki konuşma ve cevapların siyasileri­n diliyle de yapılmasın­da fayda. Macron ya da onun gibi düşünen bütün idareciler­e, “Görmüyor musun ki, zarurî kuttan ziyade Müslümanla­rın elinde bırakılmıy­or? Ya Avrupa kâfir zalimleri veya Asya münafıklar­ı, desiseleri­yle ya çalar veya gasp ediyor” (Bed#üzzaman, Lem’alar, 17. Lem’a) da demek lâzım.

Evet, gerçekleri bütün Macron’lar duysun ve duymalı. Vesile olan el-karadaği’ye de teşekkür etmek icap ediyor. Müslümanla­rın izzetini savunan âlimlerin sayıları çoğalsın inşallah.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye