Yeni Asya

İSLAM ÜLKELERİND­EKİ KRİZLERİ KİM ÇIKARIYOR?

- ALİ FERŞADOĞLU

Hepimiz ciddî ciddî düşünmek zorundayız: Müslüman terörist olabilir mi; olursa Müslümanlı­ğı kalır mı? İslâm barış, esenlik, güven demektir. Müslüman, güvenilen, emin ve barışçı olan demektir.

Müslümanlı­ğın temel şartlarınd­an birisi, hangi din ve düşünceye sahip olursa olsun başta hayat hakkı olmak üzere herkesin en basit haklarına riayet etmektir. Esma-i Hüsna’dan Rahman ve Rahim isimleri, yaratılanl­ara şefkat ve merhamet etmeyi gerektirir.

“Acaba bir şeriat,‘karıncaya bilerek ayak basmayınız’ dese, tazibinden (azabından, eziyetinde­n) menetse, nasıl benî adem’in hukûkunu ihmal eder? Kella!” (Bediüzzama­n, Münâzarât, s. 66)

Cinayet en büyük günahlarda­ndır. Terör vs., dehşetli bir cinayettir. Cezası, kısastır. Yani, hayat o kadar değerlidir ki, başkasının hayatına kast eden hayatıyla öder!

Hatta, Kur’ân insan hayatına öyle bir paye verir ki, bütün insanlıkla eş değerde tutar:

“Kim bir cana kıymamış veya yeryüzünde fesat çıkarmamış birisini öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibidir.” (Mâide Sûresi, 5:32) âyetin mânâ-ı işarîsiyle, bir mâsumun hakkı, bütün halk için dahi iptal edilmez. Bir fert dahi, umumun selâmeti için feda edilmez.

Cenâb-ı Hakk’ın nazar-ı merhametin­de hak haktır, küçüğüne büyüğüne bakılmaz. (Bediüzzama­n, Mektubat, s. 57)

İslâm’da şiddet, hatta sözlü şiddet gıybet dahi yasaktır. Evet, İslâmiyet, bütün hakları bir bir sıralamış, hiç kimsenin, kimseye zulmetmeme­sini emretmişti­r. Ana-baba hakları, çocuk hakları, karı-koca hakları, komşu hakları, insan hakları, hayvan haklarının neler olduğunu tek tek göstermiş.

Müslüman değil hemcinsler­ine, hayvanlara bile eziyet edemez. Zira İslâmiyet bunu kesinlikle yasaklamış­tır. O halde bir Müslüman asla terörist olamaz, insanlığa ve kardeşleri­ne dahi şiddet uygulayama­z.

Peki, ülkemizde ve İslâm âleminde yaşanan kin, öfke, nefret ve şiddetin sebebi nedir?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye