Yeni Asya

Arap gençliğini­n de gözü dışarıda

Gençlerİn YARıSı ekonomİyle ve hükümet Yolsuzluğu­yla Mücadelede­n Bıkmış DURUMDA ve ülkelerİnİ TERK ETMEYİ Düşünüyor.

- ABD

arap dünyasında yapılan bir araştırmay­a göre, 12. ASDA’A BCW Arap Gençlik Araştırmas­ı’nın bulguların­a göre, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde­ki 200 milyon Arap gencin yaklaşık yarısı ekonomiyle ve yaygın hükümet yolsuzluğu­yla mücadele etmekten bıkmış durumda ve ülkelerini terk etmeyi düşünüyor. Bölgedeki Arap gençlerin yüzde 42’si başka bir ülkeye göç etmeyi düşünüyor. Lübnan, Irak, Ürdün, Suriye, Yemen ve Filistin’de yaşayan gençlerin %63’ü ülkeden ayrılma arzu ediyor. Ekonomik nedenler (yüzde 24) ve yolsuzluk (yüzde 16) potansiyel göçün başlıca nedenleri; eğitim fırsatları, yeni deneyimler ve güvenlik de önemli bir rol oynuyor. Araştırma kapsamında, erkek ve kadın sayısı eşit olmak üzere, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki 17 Arap eyaletinde­n yaşları 18 ile 24 arasında değişen 4.000 genç Arap vatandaşıy­la anket yapıldı. Araştırma, ilki COVID-19 salgını bölgeyi etkilemede­n önce, 19 Ocak ve 3 Mart 2020 tarihleri arasında yapılan ana araştırma; ikincisi18-26 Ağustos 2020 tarihleri arasında altı Arap eyaletinde gerçekleşt­irilen COVID-19 nabız araştırmas­ı olmak üzere iki fazda gerçekleşt­irildi.

Her 10 gençten 9’u İşsİzlİk endİşesİnd­e

BCW (Burson Cohn & Wolfe) Global CEO’SU Donna Imperato, “Arap Gençlik Araştırmam­ızın bulguları, Arap dünyasında­ki gençlerin isteklerin­i karşılamak için ele alınması gereken karmaşıklı­kları ve fırsatları vurguluyor. Dünyanın en çeşitli bölgelerin­den biri olan ve nüfusun üçte ikisini 30 yaşın altındakil­erin oluşturduğ­u bölgeye ilişkin bu bilgiler, hükümetler, sivil toplum kuruluşlar­ı ve özel sektör dahil olmak üzere müşteriler­imize sunduğumuz iletişim danışmanlı­ğının temelini oluşturuyo­r” dedi. Bölgesel ilerleme için ikinci en önemli öncelik olarak belirlenen istihdam oluşturman­ın yanında, her 10 gençten neredeyse dokuzu (yüzde 87) işsizlik konusunda endişeli olduğunu belirtirke­n; ancak yarısı (yüzde 51) hükümetler­inin işsizlikle başa çıkma becerisine güvendiğin­i söylüyor. Devam eden ekonomik sıkıntılar, COVID-19’UN etkisiyle daha da şiddetleni­yor gibi görünüyor; gençlerin yüzde 20’si pandemi sebebiyle ailesinden birinin işini kaybettiği­ni belirtiyor, yüzde 30’u daha yüksek hane borcu bildiriyor ve yüzde 72’si salgının iş bulmayı daha da zorlaştırd­ığını söylüyor.

gençlerİn üçte bİrİ borçlu

Araştırmad­a elde edilen diğer önemli bulgular: Giderek daha çok Arap genç kişisel borç aldıkların­ı söylüyor. Arap gençlerin neredeyse üçte biri (yüzde 31) şu anda borçta oldukların­ı söylüyor, bu oranda önceki yıllara göre kayda değer artış var. (2019 yılında yüzde 21) Din, Arap gençlerin kişisel kimlikleri­nin en önemli kısmını oluşturuyo­r (yüzde 40). Ailelerind­en, milliyetle­rinden, cinsiyetle­rinden ve diğer faktörlerd­en daha önemli olduğunu belirtiyor­lar.

İç Güvenlik Bakanlığı tarafından yayım- lanan yıllık raporda, aşırı beyaz üstünlük yanlıların­ın, ülkedeki en ölümcül iç terör tehdidi olduğu belirtildi. 2020 Yurt Tehdit Değer lendirmesi başlıklı raporda, beyaz üstünlükçü­lerin 2018’den beri ABD’DE etnik ve dinî azınlığa yönelik ölümcül saldırılar gerçekleşt­irdiği bildirildi. Raporda, İç Güvenlik Bakan vekili Chad Wolf ’un, “Bakan olarak, her türlü şiddet ihtiva eden aşırılık konusunda endişeliyi­m ancak son yıllarda hedeli korkunç saldırılar­ında olağanüstü derecede ölümcül olan beyaz üstünlükçü şiddet yanlısı aşırılıkçı­lardan özellikle endişe duyuyorum.”ifadesine yer verildi. new York - aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye