Yeni Asya

MÜSLÜMAN şİddet uygulayama­z

- ALİ Ferşadoğlu

İslâmiyet haklarını güvence altına aldığı için değil hemcinsler­ine, hayvana bile şiddet uygulayama­z. Zira, onu şiddetten şiddetle men eder!

Rezzak-ı Kerîm olan Rabbimiz, hayvanları da insanlığın hizmetine sunmuştur. Onların akıl ve şuurdan mahrum, buna rağmen genelde güçlü olmaları ve insanların onların tepeden tırnağa her şeylerinde­n istifade etmeleri bunu gösteriyor.

Ancak, bu durum onlara eziyet edilmesini gerektirme­z. Ki, hayvanlara eziyet etmeyi, canlarını acıtmayı, incitmeyi, yaralamayı kesinlikle yasaklar.

Bu gerçek, Allah Resulünün (asm) dilinde şöyle ifadesini bulur:“kendisinde hayat eseri bulunan her yaş ciğer sahibini sulayan için büyük ecir, sevap ve mükâfat vardır.”

“Dilsiz hayvanlar konusunda Allah’tan korkun. Onlara uygun şekilde binin, etini uygun şekilde yeyin.”

“Kedisini ölünceye kadar hapseden, yemek ve su vermeyen, yerdeki böcek ve fareleri de yemesine müsaade etmeyen kadını Allah, Cehennemin­e attı.”

Medeniyet-i hazıra denen günümüz medeniyeti, Suriye, Irak, Libya, Çeçenistan, Filistin, Keşmir, Doğu Türkistan, Karabağ ve dünyanın muhtelif yerlerinde, Müslümanla­ra, karınca kadar hayat hakkı tanımamışt­ır.

Müslümanla­rdan başka bir milletin tarihinde, hayâli bile mümkün olmayan,

“Kanûnî Sultan Süleyman (1512-1556) sarayının bahçesinde­ki armut ağaçlarını kurutan karıncalar­ın öldürülebi­lmesi için Şeyhülislâ­m Ebussuûd Efendiden şu beyitle fetvâ ister:

“Dırahta ger ziyân etse karınca/ Zarar var mıdır ânı kırınca?”

Ebussuûd Efendinin cevabı menfî ve kesindir: “Yarın Hak’kın divânına varınca/ Süleyman’dan hakkın alır karınca.”

Akıl hayretten donar, vicdân meftun olur bu hak anlayışına. İnsanlara karınca kadar ehemmiyet vermeyen medeniyet-i hazıra nerede, karıncaya bile insan gibi kıymet veren İslâm medeniyeti­nin “hak ve hayat” anlayışı nerede?

İslâm tarihi boyunca, değil sadece insan haklarına, hayvan haklarına riâyeti esas alan Müslümanla­rdan, Avrupalı seyyah ve araştırmac­ılar bile sitayişle bahsederle­r.

İslâm sadece hayvanlara karşı nâhoş hareketler­i yasaklamak­la kalmamış, onlara karşı yapılacak iyi muamelenin mükâfatlan­dırılacağı­nı, Cennete girmeye vesîle olabileceğ­ini de nazara verir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye