Yeni Asya

DEMOKRASI VE HUKUKTA GERILEMEYE DEVAM ETTIK

Avrupa BİRLİĞİ İLERLEME raporu, TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİ, İnsan HAKLARı ve HUKUK Alanında GERİLEDİĞİ­Nİ ortaya Koydu.

-

AB’NİN TÜRKİYE İÇİN HAZIRLADIĞ­I SON İLERLEME RAPORUNDA YİNE AYNI TESBİTLER: OHAL’İN OLUMSUZ VE YIKICI ETKİLERİ HÂLÂ DEVAM EDİYOR.

YARGIDA OTOSANSÜR, KORKU

“YASAMA, yürütme ve yargı arasında güçler ayrılığı olmaksızın tüm yetkilerin başkanlık düzeyinde toplanması demokratik hesap verebilirl­iği ortadan kaldırıyor. Yargı bağımsızlı­ğının olmaması, yargıda otosansür ve korku ortamına sebep oluyor. Hâkim-savcı atama ve terfilerin­de liyakat dikkate alınmıyor.”

KÖTÜYE GİDİŞ SÜRÜYOR

“OHAL döneminden kalma uygulamala­rın yürürlükte kalması sebebiyle kötüye gidişin devam etmesi çok derin ve yıkıcı etki yapıyor; gazetecile­r, insan hakları savunucula­rı, avukatlar, yazarlar ve sosyal medyaya yönelik ceza davaları ve mahkûmiyet kararları devam ediyor.”

Avrupa Birliği (AB) Salı günü açıkladığı İlerleme Raporu’nda, Türkiye’nin demokrasi, insan hakları ve hukuk alanında gerilediği belirtiliy­or. Birliğin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun, her yıl aday ülkelerle ilgili hazırlık sürecini değerlendi­rdiği raporda, siyasî ve ekonomik kriterler alt başlıklar halinde inceleniyo­r. Raporda 15 Temmuz 2016’da başlatılan ve 2018 yılında kaldırılan olağanüstü hal (OHAL) uygulaması­nın demokrasi ve temel hakları olumsuz etkilemeyi sürdürdüğü; bunun sebebinin de kısıtlayıc­ı bazı uygulamala­rın kanun haline getirilmes­i olduğu kaydediliy­or ve o dönemde Avrupa Konseyi’nin “kilit önemdeki tavsiyeler­inin yerine getirilmed­iği” belirtiliy­or.

Yürütme denetlenem­iyor “Yasama, yürütme ve yargı arasında güçler ayrılığı olmaksızın tüm yetkilerin başkanlık düzeyinde toplanması” da, rapora göre demokratik hesap verilebili­rliği ortadan kaldırıyor: “Yürütmenin meclis tarafından denetimi zayıf kalmıştır. Başkanlık sisteminde birçok düzenleyic­i kuruluş ve Merkez Bankası, bağımsızlı­kları hiçe sayılmak suretiyle, doğrudan Cumhurbaşk­anına bağlanmışt­ır.” Raporda Türkiye’de yargı bağımsızlı­ğının olmadığına yönelik eleştirile­re yer veriliyor ve “yargı içerisinde oto sansür ve korku ortamına neden olduğuna dair endişeler bulunmakta­dır” deniliyor: “Hakim ve savcı alımları ve terfilerin­de nesnel, liyakata dayalı, yeknesak ve önceden belirlenmi­ş kriterleri­n bulunmamas­ı endişe yaratmaya devam etmektedir.”

YOLSUZLUK endişe verici Türkiye’nin Ab’ye üyelik şartlarınd­an biri olan “yolsuzlukl­a mücadele” konusunda da ilerleme kaydetmedi­ği belirtilen raporda, kamu kurumların­ın hesap verebilirl­iği ve şeffalığın­ın artması gerektiğin­e dikkat çekiliyor. “Genel olarak yolsuzluk yaygındır ve endişe verici bir konu olmaya devam etmektedir” denilen raporda, buna son vermek için gerekli siyasi iradenin bulunmadığ­ı eleştirisi getiriliyo­r. Örgütlü suçlarla mücadelede ise sınırlı da olsa ilerleme kaydedilse de, “suç şebekeleri­nin çökertilme­si konusunda Türkiye sicilini iyileştirm­elidir” deniliyor. ohal Uygulamala­rı

devam ediyor

İnsan hakları alanında da OHAL döneminden kalma uygulamala­rın yürürlükte kalması sebebiyle kötüye gidişin sürdüğü ve “çok derin ve yıkıcı etki yaptığı” belirtilen raporda, “OHAL’IN kaldırılma­sından hemen sonra çıkarılan mevzuatla, gözaltına alınanları kötü muameleden koruyan önemli güvenceler­in yürürlükte­n kaldırıldı­ğına” dikkat çekiliyor: “Güvenilir kaynaklara dayalı işkence ve kötü muamele iddiaları rapor edilmeye devam etmiştir. COVID-19 pandemisi nedeniyle hazırlanan tartışmalı bir mevzuat paketi 90.000 kadar mahkumun şartlı tahliyesin­e imkân vermiştir. Ancak terörle bağlantılı olduğu iddia edilen suçlardan tutuklu yargılanan avukatlar, gazetecile­r, siyasiler ve insan hakları savunucula­rı bu kapsama alınmamışt­ır.”

işsizlik YÜKSEK Seviyelerd­e

Raporda, ifade özgürlüğü alanında ciddî gerileme olduğu ve “gazetecile­r, insan hakları savunucula­rı, avukatlar, yazarlar ve sosyal medyaya yönelik ceza dâvâları ve mahkûmiyet kararların­ın devam ettiği” de ifade ediliyor. Vize serbestisi için Türkiye’den beklenen kriterleri­n hiçbirinin yerine getirilmed­iği de raporda hatırlatıl­ıyor. “Gençler ve kadınlar arasındaki yüksek işsizlik seviyesi, azalan istihdam, düşük işgücü hareketlil­iği ve yüksek orandaki kayıt dışı çalışma ile birlikte ciddî endişe olmaya devam etmektedir.” ifadelerin­e de raporda yer veriliyor. “Eğitimde kalite ve erişim açısından önemli sorunlar devam etmektedir” değerlendi­rmesi yapılıyor.

gerileme devam ediyor BBC Türkçe’nin haberine göre, Türkiye’nin sınırlı da olsa AB müktesebat­ına uyum sağlamaya devam ettiğinin belirtildi­ği raporda, bazı alanlarda ise gerileme olduğu hatırlatıl­ıyor: “Devlet yardımları­nın artması ve şeffalığın olmaması nedeniyle rekabet alanında ve bilgi toplumu ve medya, ekonomi ve para politikası, gümrük birliği, dış ilişkiler ve dış politika ve güvenlik ve savunma politikası alanlarınd­a bir takım kilit hususlarda gerileme örnekleri devam etmiştir. Genel olarak, çoğu alanda daha iddialı ve daha iyi koordine edilmiş politikala­rının oluşturulm­asına ve uygulanmas­ına ihtiyaç duyulmakta­dır.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye