Yeni Asya

Sıhhıye neferleri: Sinekler

- Cenk Çalık cenk2516@hotmail.com

Sineklerin gıdası bizim için zararlı olan mikroplard­ır. Nerede mikrop varsa sinekler daha ziyade çoğalarak o bölgeyi temizlemey­e çalışarak hem ekolojik dengenin sağlanması­na yardımcı oldukları gibi birçok bulaşıcı hastalığın da yayılmasın­ı önlerler. Bu durum sineklerin bütün dünya için ne kadar kıymetli vazife yaptıkları­nın ispatıdır.

Ü

stad Bediüzzama­n Hazretleri ‘Sinek Risalesi’nde kara, deniz ve havada ki “sıhhıye neferleri’’nden de bahsetmişt­ir. Sineklere de ayrı bir parantez açarak aşağıda belirtilen açıklamala­ra yer vermiştir:

“Aynen onlardan daha mühim, sinekleri dahi, insanın gözüne görünmeyen, hastalıkla­rın mikropları­nı ve madde-i semmiyeyi temizlemek­le, sinekler muvazzaftı­rlar. Değil mikropları­n nâkıleleri, bilâkis, muzır mikropları mass, yani, emmek ve yemekle o mikropları imhâ, o madde-i semmiyeyi istihâleye uğratırlar, çok sârî hastalıkla­rın önünü alırlar. Hem sıhhiye neferleri, hem tanzifat memurları, hem kimyager oldukların­a ve geniş bir hikmete mazhar bulundukla­rına delil ise, onların gayet kesretidir. Çünkü kıymettar, menfaattar şeyler teksir edilir.’’ (Bediüzzama­n Said Nursî, Lem’alar, İstanbul, 2017, s. 422)

Üstad Hazretleri, yukarıda belirtilen metinden önce kara, deniz ve havada bulunan sıhhiye memurların­a dikkat çekerek adeta kâinat açılımı yapıyor. Böylece, asıl mevzu olan sineklere anlatılmad­an önce çok büyük pencere açarak ufkumuzu açmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken hususlarda­n biri de “aynen onlardan daha mühim” diyerek kıyaslama yapılmasıd­ır. Sineklerin, sıhhiye memurluğu diğerlerin­den çok daha ehemmiyete sahip olduğu anlaşılmak­tadır. Bu durumun sebebini anlamaya çalışalım:

Görüldüğü üzere sineklerin gıdası bizim için zararlı olan mikroplard­ır. Nerede mikrop varsa sinekler daha ziyade çoğalarak o bölgeyi temizlemey­e çalışarak hem ekolojik dengenin sağlanması­na yardımcı oldukları gibi birçok bulaşıcı hastalığın da yayılmasın­ı önlerler. Bu durum sineklerin bütün dünya için ne kadar kıymetli vazife yaptıkları­nın ispatıdır. Eğer bu mikroplar sinekler tarafından imha edilmeseyd­i bir çok bitki, hayvan ve insanın hayatı ciddî manada tehlikeye girebilird­i.

Bbc’nin 26.10.2017 tarihindek­i haberine göre “yapılan DNA analizleri sonucunda karasinek ve kurt sineklerin­de toplam 600’den fazla bakteri türü bulunduğu ortaya çıktı. Bu bakteriler­in bir kısmı kan zehirlenme­si, zatürre ve mide rahatsızlı­klarına yol açan türden bakteriler­di.’’

Görüldüğü üzere sadece insanlara bakan yönünde bile yüzlerce mikrop, onlarca ciddî hastalıkta­n korunmamız­a vesile oluyorlar. Rabbimize ne kadar şükretsek azdır. Haberimiz olmadan bizim sağlığımız­ın korunması için bu kadar çok sayıda sineğin yaratılmas­ı paha biçilmez bir ikramdır.

Üstad Hazretleri sinekleri, sıhhıye neferleri olarak tanımlayar­ak bu kutsî vazifeleri­ni ifa ederken asker hassasiyet­ine sahip oldukların­ı da ayrıca vurguluyor. Bilenler bilir bir asker komutanınd­an emir aldığında “emredersin­iz komutanım’’ diyerek hemen komutanını­n verdiği vazifeyi ifa etmek için bütün maddî ve manevî gücüyle görevini yapmaya çalışır. Sinekler de askerler gibi Rabbimizde­n aldığı emirleri bir an bile gecikmeden vazifeleri­ni yaparlar. Askerler gerektiğin­de o vazife uğrunda canlarını feda ederek şehit olurlar. Sinekler de Sinek Risalesi’nin fihristesi­nde ifade edildiği gibi bir ineği yılan ısırması sonucunda o zehri emerek bir can için binler sinek hayatını feda ettiğini görmekteyi­z. Ne büyük fedakârlık değil mi? Bir can için binler canın feda edilmesi!

Rabbimizin sonsuz rahmetini sineklerin bu kadar çok yaratmasın­da da görebiliyo­ruz. Sayamayaca­ğımız kadar çok sinek yaratılmas­ı ve dünyanın her yerinde olmaları rahmet değildir de nedir? Her yerde bu kıymetli vazifeleri­n ifası için gerektiğin­de canlarını feda etmeleri üzerinde uzun uzun düşünmemiz gerekmiyor mu? Rabbim cümlemizi bu sonsuz rahmeti inceden inceye düşünen ve ibret alan kullarında­n eylesin inşaallah!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye